Hlavní navigace

Motorola A780 - dobře utajený Linux

20. 12. 2005
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

Nepříliš bohatou nabídku linuxových PDA a "chytrých" telefonů na českém trhu nedávno rozšířila Motorola A780. Pojďme ji tedy společně „rozebrat” a podrobně se podívat, co toto zařízení všechno umí a nabízí.

Předem je nutné říct, že se, bohužel, navzdory některým optimistickým informacím, které se porůznu objevovaly na Internetu v průběhu roku, nejedná o oficiální dovoz. Naděje, že se tento linuxový telefon dostane do oficiální nabídky Motoroly pro Českou republiku, zatím zřejmě ještě zcela nepadla, ale zatím si na podporu místního zastoupení výrobce či práci v naší mateřštině můžeme nechat zajít chuť. Přesto pro řadu lidí bude jistě významné už jenom to, že jej lze zakoupit v tuzemsku za standardních podmínek.

Moto 1

Obsah balení

První, co příjemně potěší při rozbalení úhledné krabice, v níž je telefon dodáván, je bohaté příslušenství, což dnes bohužel není zrovna běžné. Kromě samotného telefonu, USB kabelu a dobíječky dostanete také USB prodlužovací kabel, stereo sluchátka s mikrofonem, autonabíječku, držák do auta (což má svůj specifický důvod, ale o tom až dále), pamětovou kartu TransFlash o kapacitě 256 MB, SD redukci umožňující používat zmíněnou kartu v běžných čtečkách a náhradní stylus (pero pro práci s dotykovou obrazovkou).

Zbytek balení tvoří manuály v němčině a čtyři CD se softwarem, který je ale určen výhradně pro Windows. Navzdory Linuxu uvnitř je nutné na tento telefon pohlížet nikoliv jako na hračku pro geeky, ale jako na relativně běžné spotřební zboží určené pro běžného uživatele. Softwarová výbava tomu bohužel odpovídá – a není to ve světě linuxových mobilit nijak neobvyklé :( Na druhou stranu, jak se dočtete dále, z velké části to ničemu příliš nevadí.

Moto 2

Hardware

Telefon je klasické „véčko”, které ale umožňuje telefonování i v zavřeném stavu. Rozměrově připomíná spíše starší, mírně baňatější GSM telefon než klasické PDA, jako je tomu například u Sony Ericssonu P910, který by se z v tuzemsku dostupných telefonů dal považovat za konkurenci A780ky.

Pohání jej procesor Intel PXA270, je vybaven 48 MB operační paměti a dalších 48 MB je k dispozici v podobě flash paměti pro aplikace a data. Jak již bylo řečeno, telefon dále podporuje TransFlash karty. Velmi detailní informace o vnitřnostech A780ky najdete ve Wiki projektu OpenEZX. Zajímavá je kupříkladu zmínka o USB Host řadiči, což by mohlo znamenat možnost připojit k telefonu USB zařízení – nicméně jsem neměl možnost to ověřit. Kromě USB lze s okolím komunikovat také pomocí BlueToothu, infra port naopak ve výbavě není.

Moto 3

Dotykový displej je aktivní a má rozlišení 240×320 pixelů. Díky menším rozměrům je velmi jemný a není na něm vidět rastr. Telefon není vybaven druhým displejem, takže v zavřeném stavu vidíte část hlavního displeje přes průhledné okénko. Vzhledem k relativně hlubokému zapuštění displeje to není asi nejlepší možné řešení, ale v zásadě je použitelné. V zavřeném stavu přijde telefon o přívlastek „smart“ a v zásadě je to jenom „phone“ – k většině rozšířených funkcí se dostanete jenom v otevřeném stavu.

Moto 4

A780 je dále vybavena fotoaparátem s rozlišením 1,3 mpix a (světe div se) GPS příjimačem. Podle výše zmíněné stránky jde o čip Motorola MG4100, který pracuje v asistovaném režimu, kdy určení pozice satelitů napomáhají data získaná ze sítě. Cílem této spolupráce je rychlejší určení pozice jednotlivých satelitů. (Problematika GPS jde bohužel mimo mě, takže doufám, že jsem to příliš nezamotal.)

Moto 5

Výdrž baterie je velmi závislá na míře a způsobu používání. Při pár minutách hovoru a několika SMSkách za den, psaní schůzek a troše hraní si s dalšími programy jsem telefon „vyždímal“ asi po třech dnech. Na druhou stranu, když jsem řešil jeden problém na serveru, měl jsem asi dvě hodiny spuštěné MidpSSH a Operu a vždy po několika minutách jsem oba dva programy použil (stažení menší stránky, hlídání stavu serveru). To urychlilo společně s několika hovory vybíjení baterie tak, že to telefon vzdal zhruba po 24 hodinách.

 

Vestavěný software

Přímo od výrobce je telefon vybaven základní sadou aplikací. Projdeme si je v pořadí, v jakém je nabízí vestavěný launcher:

  • CoPilot je mapový a navigační software, který pracuje s vestavěnou GPS. Tím se vysvětluje moje narážka na to, že držák do auta má svůj speciální význam – společně s autodobíječkou je telefon schopen plnit funkci většinou o poznání dražších navigačních systémů. Umí jednoduše zobrazovat údaje z GPS (pozice, nadmořská výška, rychlost) i poradit, kudy máte jet. Logická otázka samozřejmě zní, jak jsme na tom s mapami ČR? Dobrá zpráva zní, že mapa našich končin existuje. Špatná zpráva pak je, že není nahraná v telefonu, respektive na paměťové kartě. Je totiž na jednom ze tří CD CoPilot, které dostanete k telefonu, a která, jak asi tušíte, nainstalujete jenom pod Windows. Navíc podle některých informací není mapa ČR příliš podrobná. Bohužel nemohu doplnit osobní zkušenosti, protože CoPilot pro Windows lze používat až po registraci, kterou jsme nemohli s ohledem na to, že telefon po napsání recenze vracíme, provést.

  • Calls je klasický přehled uskutečněných, přijatých a promeškaných hovorů.

  • Email je poštovní klient s podporou více účtů a protokolů IMAP, POP3 a SMTP (s volitelnou možností autentizace). Bohužel jsem jej nepřiměl ke spolupráci se SSL zabezpečenými servery.

  • Recorder plní funkci hlasového záznamníku. Nahrávky ve formátu AMR lze mimo jiné použít v MMS.

  • Browser není nic jiného, než prohlížeč Opera. Stránky umí renderovat v normálním režimu (vypadají pak v podstatě stejně, jako na počítači) nebo ve speciální úpravě pro malé displeje (zabraňuje nutnosti vodorovného posouvání). Kvalita zobrazování je na úrovni, stejně tak i rychlost prohlížeče je dostačující a navíc potěší například podpora více oken, SSL a dokonce i češtiny. Celkově vzato je prohlížeč velkým plus tohoto telefonu. Pokud jde o verzi, prohlížeč se hlásí jako „MOT-A780/R52_G_0D­.74.A2R Profile/MIDP-2.0 Configura­tion/CLDC-1.1 Opera 7.50 [en]“

     

  • Modem slouží k přepínání funkce modemu mezi USB a BlueToothem.

  • Time jsou hodiny s možností zobrazení času ve třech zónách.

  • Viewer, přesněji řečeno Picsel Viewer je prohlížeč různých formátů od plain textu přes dokumenty z MS Office, HTML či PDF až po obrázky ve formátu PNG. Disponuje plynulou změnou měřítka a posouváním a práce s ním je rychlá a pohodlná. Ve zkušebních dokumentech (DOC, PDF) si hladce poradil i s češtinou. Celkově jde o zajímavý program, který stojí za pozornost.

  • STK neboli SIM ToolKit je první program, k němuž mám opravdu zásadní výhradu: nefunguje mi aplikace eBanky. Autentizační kódy poslané z webu přicházejí správně, ale vstoupit do aplikace a kupříkladu odemknout platební kartu se mi nepodařilo. Na a780.kvalitne.cz lze najít lidi, kterým eBanka funguje, takže je možné, že záleží na konkrétní verzi aplikace (já mám eB.12.1.120702).

  • IM je instantní kecálek, údajně určený pro službu Yamigo. Nezkoušel jsem.

  • Video/Camera slouží k focení a nahrávání videosekvencí. K dispozici jsou tři rozlišení snímků (1280×1024, 640×480 a 320×240) a dvě videa (176×144, 128×96), noční režim, několik barevných efektů (sépie, ČB, solarizace, negativ) a několik přednastavených hodnot vyvážení bílé.

  • Calendar je plánovač s denním, týdenním a měsíčním pohledem, alarmem, kategoriemi, opakováním událostí a podobně. Pokud jste někdy měli v ruce například nějaký Palm, případně znáte plánovač z nějakého novějšího telefonu, máte asi rámcovou představu o tom, co umí Calendar v A780: v zásadě je tu vše potřebné, ale je i co vylepšovat. Naprosto nepochopitelné je ale to, že nelze změnit zvuk alarmu (nebo jsem na to aspoň nepřišel a soudě podle diskuzí na Internetu nejsem jediný).

  • Tasks aneb úkolovník. Platí o něm zhruba totéž, co o plánovači – funkci splní, ale nic moc navíc nenabízí. Hodily by se třeba opakující se úkoly.

  • Notes jsou jednoduchoučké poznámky. Nedisponují ani možností členění do kategorií, ale na druhou stranu jde jen o obyčejné textové soubory, takže je lze ukládat například do podadresářů.

  • Player, respektive RealPlayer. Přehrává například MP3, MP4 video, ale i AMR soubory nahrané Recorderem.

  • Draw je primitivní kreslící program, který umožňuje ukládání ve formátu PNG, JPG a BMP.

  • Setup slouží ke konfiguraci telefonu.

  • Calculate je hloupoučká kalkulačka bez priorit operátorů.

    Kalk
  • Files umožňuje pracovat se soubory.

  • Sync slouží k SyncML a nebo ActiveSync synchronizaci záznamů z vestavěných aplikací.

  • Alarm – opět dosti jednoduchý budík s možností dvou oddělených alarmů. Nemá ale například podporu určení dnů v týdnu.

  • BlueTooth zapíná a vypíná BlueTooth, umožňuje stát se viditelným.

  • VPN je VPN klient od společnosti Certicom. To bohužel není zrovna oblast, ve které bych se cítil kovaný, takže jen krátky přehled toho, co v něm lze nastavit: Gateway Type (Nortel, Cisco, Cisco Unity, Cisco Point, Lucent, Intel, Netscreen), Perfect Forward Secrecy, Group Name, Group Password, Extended Authentication (XAuth Type, User Name), IKE Crypto suite (Group, Cipher, Hash), IPSec Crypto Suite a Query DNS.

  • Extreme Air Snowboarding – jak název napovídá, jde o hru se tématikou snowboardingu.

Mimo Launcher se pak spouštějí dvě další aplikace. První slouží k psaní zpráv (SMS, MMS) a je založena na klasickém konceptu emailových klientů (jsou zde složky Inbox, Outbox, Trash, Drafts atd.). Druhá je pak adresář, který se myslím povedl. Umí kategorie, má velmi dobré vyhledávání, ke každému kontaktu lze zadat snad úplně všechno (platí jen o záznamech v paměti telefonu), lze přistupovat k záznamům na SIM kartě, a podobně.

 

 

Základní obrazovka pak částečně plní funkci tzv. Today aplikace, neboť jsou v ní vidět na ten den naplánované schůzky a události. Kromě nich zde pak najdete několik dalších ikonek pro rychlejší spouštění aplikací.

Propojení s počítačem

Pomineme-li z hlediska uživatele Linuxu nepříjemnou absenci jakéhokoliv softwaru pro synchronizaci dat, zaslouží si v této oblasti Motorola určitě pochvalu. Telefon je totiž vybaven zcela standardním mini USB konektorem (bez problémů jsem jej s počítačem propojil přes kabel od čtečky paměťových karet) a hlavně podporuje klasický USB mass storage, takže vnitřní paměť i kartu lze snadno namountovat a zazálohovat prostým kopírováním. Je ovšem třeba podotknout, že přes USB storage není exportován vlastní systém, ale pouze část s uživatelskými daty, aplikacemi a podobně. Potřebujete-li spíše funkci modemu, stačí změnit režim USB a telefon se poslušně v systému zjeví coby  /dev/ttyACMx.

Připojení telefonu coby disku řeší zálohování větší části dat, nicméně to bohužel neplatí o nativních aplikacích. Důvodem je, že jejich databáze není uložena v části exportované přes mass storage (adresář /diska). Zřejmě nejprimitivnější způsob, jak dostat tato data z telefonu, je zkopírování adresáře /ezxlocal/sysDatabase buď na kartu, nebo do adresáře /diska (k tomu ovšem budete potřebovat například konzoli – viz dále) a pak do počítače. Data vestavěných aplikací jsou v souboru native.db, a to je obyčejná Berkley DB databáze, takže s ní lze bez problémů pracovat, jen musíte počítat s tím, že pro texty se používá unicode.

No a nakonec je tu možnost využít SyncML, což synchronizační protokolu na bázi XML a HTTP, který se postupně stává standardní a převládající technologií pro synchronizaci PIM dat. Výhodou je, že se jedná o skutečnou obousměrnou synchronizaci, můžete si vybrat, které údaje se mají synchronizovat a podobně. Věc má bohužel zřejmě jeden háček, a to že se mi nepovedlo donutit SyncML k tomu, aby synchronizace probíhala přes PPP připojení k počítači – stejně jako ostatní vestavěné aplikace vyžaduje použití některého z profilů, které ale jdou nastavit pouze pro GPRS nebo CDMA :( To v praxi znamená, že pokud nemáte nějaký paušální tarif pro GRPS, bude vás synchronizace něco stát na datových přenosech.

Další software

Tímto odstavcem tak trochu odkryjeme achillovu patu A780ky. S dalším softwarem je to totiž poněkud bída. Věc se má tak, že Motorola dala tomuto telefonu do vínku hlavně Javu. To znamená, že bez problémů můžete používat J2ME aplikace (včetně MIDP 2.0), ale jejich použití je z principu trochu otravné, protože jsou uzpůsobeny pro ovládání tlačítky a kontextovými menu na obyčejných telefonech. Vzhledem k tomu, ze v otevřeném stavu jaksi telefon kontextová tlačítka nemá, je třeba ťukat na displej a paradoxně tak může být aplikace hůře ovladatelná než na mnohem primitivnějších zařízeních. Sem tam některé J2ME aplikace přímo podporují dotykovou obrazovku (například MicroCalc), což situaci o něco vylepší.

A jak je to s nativními linuxovými aplikacemi? Všechno nasvědčuje tomu, že Motorola spíše potřebovala slušný operační systém, než že by zamýšlela nějakou zásadní rozšiřitelnost. Linux je před běžným uživatelem dokonale ukrytý, ale pořád to Linux je. Nativní aplikace tedy na tomto telefonu spustit jdou, ale není to tak jednoduché. Problémem navíc je, že alespoň v západních zemích nemá tento telefon tak silnou komunitu, která by se vývoji nebo portování věnovala. Proto je nativních aplikací jenom pár. Asi nejznámější jsou qonsole (shell) či VBA (emulátor GameBoye), dá se najít i pár utilit například pro pořízení screenshotů, ale to je asi tak všechno.

Qonsole

Asi nejsnazší (to ovšem neznamená, že úplně jednoduchá) cesta, jak je do telefonu dostat, je použití systému Neo-installer, který dokáže instalovat nativní aplikace zapakovaných do JAR archivů. Základní informace o tomto systému a odkazy na několik aplikací zapakovaných jako NEO balíčky najdete na stránce Rhizod's Linux mobile phones page. Další aplikace a užitečné návody jsou pak v diskuzních fórech na serveru MotorolaFans.com- stačí hledat termíny neo-installer a linloader.

Větší várku aplikací pak přináší port prostředí OPIE, ale ten bych zatím prohlásil za experimentální záležitost, kde ne vše funguje jak má – je to spíše zajímavý příslib do budoucna. Výhodou je, že není problém přecházet mezi prostředími EZX (Motorola) a OPIE. Domnívám se ale, že pokud OPIE nedokáže převzít všechny funkce EZX a plně ho zastoupit, zůstane spíše jenom prostředím, které si spustíte, abyste si zahráli karty.

 

 

 

root_podpora

Závěr

Předchozí odstavce byly poněkud pesimistické, ale to neznamená, že by A780ka byla špatný přístroj. Jeho výbava a přibalené příslušenství je v mnoha ohledech nadprůměrné a pokud si vystačíte s vestavěným softwarem, který není špatný, může velmi dobře sloužit. Na druhou stranu je třeba brát jako fakt, že do budoucna se zdaleka ne vše s Linuxem v útrobách bude podobat vašem desktopu – je to zkrátka jedna z možných cest, kterou se určitě Linux vydá a kterou se dostane k běžným uživatelům – možná i rychleji a účiněji.

Odkazy

Za zapůjčení telefonu Motorola A780 děkujeme obchodu Mobilky.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku