Hlavní navigace

Mozilla integrovala službu Pocket do Firefoxu, uživatelé se ptají na důvod

11. 6. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Minulý týden Mozilla potichu do svého prohlížeče Firefox integrovala další službu: Pocket. Ta byla dříve známá jako Read It Later a umožňuje uživatelům ukládat články pro pozdější offline čtení. Novinka ale vyvolala vlnu kritiky mezi velkou částí uživatelů Firefoxu. Proč má být právě Pocket součástí prohlížeče?

Mozilla vydala minulý týden aktualizaci, která by za normálních okolností vůbec nikoho nevzrušila a pravděpodobně by ani nemělo smysl o ní psát. Jedná se o vydání s označením 38.0.5. Setinková aktualizace obvykle neznamená žádnou změnu, obvykle jde o opravné vydání záplatující bezpečnostní chyby nebo vylepšující stabilitu.

V tomto případě je to ale jinak, protože společně se záplatami přijela uživatelům také novinka – integrace služby Pocket. Ta okamžitě spustila vlnu odporu například: Bugzilla, Google Groups a Hacker News.

Pocket (dříve Read It Later) je služba, která slouží k ukládání webového obsahu k pozdějšímu prohlédnutí. Umožňuje ukládat texty článků nebo videa do „cloudu“, odkud jsou pak přístupné na dalších zařízeních. Doposud existoval doplněk pro Firefox, který umožňoval na lištu přidat tlačítko pro rychlé odeslání do Pocketu. Mozilla se nyní rozhodla rozšíření přímo integrovat do prohlížeče.

Kritika se týká zejména toho, že Pocket je cizí uzavřená služba, kterou bylo navíc možné velmi dlouho integrovat do prohlížeče právě pomocí zmíněného rozšíření (které už z databáze rozšíření zmizelo). Nejedná se o esenciální součást prohlížeče, takže není důvod, aby byl kód součástí instalace. Navíc integrace znamená, že funkci není možné odstranit.

Hurá, Pocket je ve Firefoxu! Nebo ne?

Je možné jen odstranit tlačítko z lišty a pokud chcete víc, budete muset navštívit about:config a deaktivovat položku browser.pocket.enabled . To není příliš uživatelsky přívětivé a působí to dojmem nucení služby uživatelům, kteří ji dnes nepoužívají.

To není Mozille příliš podobné, organizace se snaží být obvykle velmi transparentní, odhaluje novinky předem a často je dává uživatelům testovat. Nabízí se samozřejmě vysvětlení v podobě sponzorství ze strany komerční společnosti: firma předá organizaci sponzorský dar a za to chce vložit do kódu integraci vlastního produktu. Byl by to pochopitelný postup, pokud by byl transparentně vysvětlen uživatelům. Podle Chada Weinera, projektového ředitele Mozilly, ale Pocket Mozille za integraci nezaplatil.

O to podivnější situace je, podle Mozilly byl Pocket jednoduše přidán proto, aby jej mohlo použít více uživatelů. Mozilla reagovala na četné stížnosti vydáním oficiálního vyjádření:

Pocket patří velmi dlouhou dobu mezi populární rozšíření Firefoxu a viděli jsme, že si uživatelé rádi ukládají webový obsah pro pozdější přečtení. Bylo tedy velmi snadné se rozhodnout pro integraci Pocket do Firefoxu a získali jsme také hodně pozitivních ohlasů od uživatelů.

Veškerý kód související s integrací do Firefoxu je open source a Pocket jej licencoval pod MPLv2. Navíc se Pocket zajímal o to, jak může vylepšit své podmínky použití na základě zkušeností lidí z Mozilly. Po diskusi s námi Pocket upravil v květnu pravidla tak, aby přesně vysvětlil, jak nakládá s daty. Výsledek si můžete přečíst sami.

Pro přímou integraci do prohlížeče jsme se rozhodli, abychom uživatelům nabídli co nejjednodušší cestu k této službě. Pokud chcete Pocket vypnout, stačí jej odstranit z lišty nebo menu. Pokud je položka odstraněna, je funkce prakticky vypnutá. Kdykoliv ji ale můžete vrátit zpět. Podrobné instrukce najdete zde.

Mozilla tedy zjevně věří, že vše udělala správně, transparentně a pro blaho uživatelů. Přesto se neubráníme dojmu, že je tu něco špatně. Firefox přece na začátku vznikl odštěpením od Mozilla Suite, aby s sebou prohlížeč nemusel tahat hromadu zbytečného kódu, který třeba uživatelé ani nevyužijí. Co uživatel potřebuje, si doinstaluje pomocí doplňků. Takový byl vždycky princip.

root_podpora

Uživatelé tedy správně namítají, že integrace služby Pocket není součástí funkcionality prohlížeče a měla by být dostupná jako rozšíření. Není důvod, proč by měla být takto zvýhodněna jedna služba. Integrace obecného otevřeného rozhraní pro služby k ukládání obsahu by dávala jistě smysl, ale tato funkcionalita je přímo svázaná s jedním jediným řešením firmy Read it Later, Inc.

Disclaimer: Autor je dlouholetým uživatelem služby Pocket a je s ní velmi spokojen. Přesto ani on nechápe, proč by mělo být tlačítko pevnou součástí prohlížeče u všech uživatelů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.