Hlavní navigace

Mozilla Thunderbird a jeho doplňky

28. 9. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Pokud jako začátečník zakotvíte u poštovního programu z titulku, dříve či později zjistíte, že některé chybějící funkce lze do tohoto programu celkem snadno doplnit. Podobně jako se dají rozšířit funkce Mozilla Firefoxu, lze to ze stejné stránky provést i pro Thunderbird. Co je k dispozici?

Nejdůležitější věc hned na úvod; tento text nechce být vyčerpávající, má spíše provést drobné naťuknutí k dalšímu zkoumání. Pokud náš seriál znáte, vzpomenete si, že zde již byla řeč o doplňcích pro Mozilla Firefox. Hlavním úložištěm je stránka addons.mozilla­.org a její sekce věnovaná Thunderbirdu. Oproti Firefoxu je tu však jeden podstatný rozdíl. Doplňky nelze jednoduše instalovat přímo ze stránek, musíte použít metodu uložení na disk a následné instalace. Postup byste měli provést takto:

  • Na odkaz Stáhnout doplněk klikněte pravým tlačítkem myši.
  • Soubor si stáhněte a uložte na svůj pevný disk.
  • Spusťte Mozilla Thunderbird a z nabídky zvolte Nástroje – Správce doplňků.
  • Klikněte na tlačítko Instalovat a proklikejte se k cestě, kde je uložen váš stažený doplněk.
  • Klikněte na tlačítko Otevřít a v okně Instalace softwaru počkejte, až se aktivuje tlačítko Instalovat nyní.
  • Obvykle je vyžadován restart Thunderbirdu, klikněte na příslušné tlačítko a restart se provede.
  • Po opětovném startu Thunderbirdu už by měl být doplněk nainstalován a aktivní.

A rychle do toho. Jedním z nejčastěji instalovaných doplňků je ten pojmenovaný Lightning . V minulých dílech byla řeč o tom, že Mozilla Thunderbird nemá ve výchozím nastavení žádný program kalendářového typu. Dá se však doinstalovat právě v podobě Lightningu. Po jeho instalaci dostanete možnost používat kalendář, do kterého si budete moci zadávat vaše události jako jsou třeba narozeniny či svátky nebo schůzky či vícedenní akce. Na kalendář pak můžete nahlížet pohledem jednodenním, týdenním či měsíčním. Přehledně tak uvidíte, co vás ve zvoleném časovém úseku čeká. Navíc si můžete vytvořit několik kategorií, které můžete událostem přiřadit. Jejich rozlišení může být prováděno třeba na základě barvy. U každé událostí můžete zadat, zda se jedná o událost jednorázovou či pravidelně se opakující. Instalací Lightningu navíc získáte možnost vytváření úkolů, které vám mohou být i připomínány. S Lightningem souvisí i jedna zvláštnost ? existuje i ve verzi jako samostatná aplikace nazvaná Sunbird . Jinak je úplně shodná s Lightningem.

Pokud chcete jen připomínat nějaké události a nechce se vám používat mamuta v podobě Lightningu, doporučil bych vám doplněk ReminderFox . Jedná se o jednoduchý doplněk, který vám umožní zadat si pravidelné připomínkování například narozenin či svátků, pravidelných akcí v rytmu např.roční, měsíční či týdenní, navíc můžete vytvářet události typu 3. pondělí v měsíci atd. Navíc si můžete nastavit upozornění dostatečně dopředu (x minut, hodin či dnů) a máte jistotu, že nezapomenete. Je zde přece jenom jedna nevýhoda. Aby vše fungovalo, musíte mít spuštěný Thunderbird. Navíc můžete vytvářet i úkoly, které primárně nemusí být přiřazeny k nějakému datu.

Pokud si chcete do Thunderbirdu zapisovat poznámky, doporučuji doplněk ThunderNote, který to umí zařídit. Z dalších šikovných drobností bych zmínil doplněk Attachment reminder. Zdatní angličtináři jsou doma, pro ostatní řeknu, že je to doplněk, který za vás hlídá, zda jste s e-mailem poslali i slibovanou přílohu. Pokud ji nenajde, řekne vám to a mail neodešle. Princip fungování je velmi jednoduchý. Před odesláním projede doplněk obsah e-mailu, zda neobsahuje jistá klíčová slova, a pokud je najde, kontroluje, zda je přiložena příloha. Pokud není, je poslání pozdrženo a vy jste vyzváni k tomu, abyste přílohu případně přiložili. Musím říci, že mně tento doplněk pomáhá. Celé jeho kouzlo tkví v onom seznamu klíčových slov. Stačí do seznamu zařadit slovo „příloha“, „příloze“, „přílohu“ a máte jistotu, že pokud jedno z těchto slov použijete v textu e-mailu, patrně jste chtěli přílohu poslat. Obvykle totiž píšete: „V příloze tohoto mailu najdete…“ a pak už se vám jistě několikrát stalo, že jste přílohu nepřidali.

Pokud si často dopisujete s přáteli, kteří používají MS Windows a v nich program MS Outlook či MS Outlook Express, mohlo se vám stát, že když posílali přílohu, přišla vám pojmenovaná jako winmail.dat, ačkoliv měla být úplně jiná (třeba fotografie nebo textový soubor). Jedná se o chybu v nastavení jejich programů, ale pokud nainstalujete doplněk LookOut, dokáže si Thunderbird s tímto problémem poradit.

Doplněk ContactsSidebar dokáže upravit vzhled Thunderbirdu tak, aby se v levé části okna objevil seznam vašich kontaktů z adresáře Thunderbirdu. Jsou pak snadno přístupné. Doplněk ThunderBirthDay zařídí, že pokud máte v adresáři vašich kontaktů uvedena i data narození, budou automaticky převedena do doplňku Lightning. Duplicate Contact Manager zase dokáže procházet vaše kontakty a hledat duplicity.

Občas se mi stává, že některé zprávy se mi ve složce s poštou díky chybě objeví dvakrát. Nezbývá mi, než ručně promazávat kopie, které nechci. Pokud však nainstalujete doplněk Remove Duplicate Messages, budou odstraněny automaticky.

Pokud chcete na závěr svých zpráv přidávat předformátovaný podpis, použijte doplněk SignatureSwitch, který umí těchto podpisů schraňovat několik a přepínat mezi nimi. Je totiž jasné, že kamarádům se budete podepisovat jinak než obchodním partnerům a navíc je třeba rozlišovat, jestli píšete do Česka či do zahraničí.

Pokud chcete zajistit při posílání mailů více soukromí, doporučuji nainstalovat doplněk Enigmail, který si poradí se šifrováním e-mailů. Při odchodu e-mailů je automaticky zašifruje, při příchodu odšifruje pomocí nainstalovaných klíčů. Máte pak jistotu, že e-maily nebyly po cestě čteny někým, kdo k tomu nemá oprávnění. Šifrování je založeno na GnuPG.

root_podpora

Pokud čtete zprávy na RSS kanálech, může se vám hodit doplněk InfoRSS , který zprávy z daného kanálu monitoruje a zprávy z něj zobrazuje ve stavové liště ve spodní části Thunderbirdu. Navíc také nesmíte zapomínat na úklid a údržbu vašich zpráv uložených na disku, kterou zvládnete pohodlněji s doplňkem ThunderPlunger, který tyto činnosti automatizuje a provádí za vás.

Ve výčtu podobných doplňků bychom mohli pokračovat ještě dlouho, proto doporučuji vlastní zkoumání, kterým se určitě dozvíte nejvíce. A ještě jedno začátečnické varování – pečlivě zvažujte, zda a kolik doplňků budete používat, protože čím je jich více, tím více se zpomaluje práce vašeho Thunderbirdu a můžete jej snadno zahltit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracuje na pozici IT architekta pro firmu zabývající se zpracováním ropy a výrobou produktů z ní. Navrhuje rozličná řešení a jejich integraci do firemní infrastruktury na základě firemních standardů bezpečnosti nebo plánů obnovy.