Hlavní navigace

Názor k článku MPlayer a MEncoder: enkódujeme od Jakub - Informace v článku nejsou zavádějící, naopak se snaží...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 12. 2005 22:25

    Jakub (neregistrovaný)
    Informace v článku nejsou zavádějící, naopak se snaží o to, aby zavádějící nebyly, aby byly správné. A to je chvályhodné, protože je naprosto neuvěřitelné, kolik nepochopení a mýtů v této oblasti panuje a kolik škodlivých důsledků to má.

    Je blbost dělat bezplatnou reklamu irelevantní komerční firmě, produkující irelevantní komerční produkt (firma DivX z toho zmatení a neznalosti šikovně těží celá léta - je to jedna z hlavních příčin jejího úspěchu, podobně jako úspěch Microsoft Windows a Internet Exploreru je dán z velké části neznalostí a ignorací), a zastírat existenci maximálně relevantního a kvalitnějšího free software (a nazývat jej jménem irelevantního komerčního produktu, který pro náš systém ani není k dispozici) jenom proto, aby to laik pobral - je to totéž, jako formátu HTML nebo Firefoxu říkat "Microsoft Internet Eplorer" jenom proto, že je to nejznámější komerční produkt, který s HTML pracuje a laici jej znají, tak je nebudeme mást pravdou, bez ohledu na katastrofální následky takového lhaní. Je to taky jedna z příčin, proč je FFmpeg/libavcodec naprosto ignorován celým světem - ani jeho uživatelé většinou neví, že jej používají. Tyhle mýty open-source komunitě prokazatelně hodně škodí.

    Je rozdíl mezi psaním tak, aby to bylo srozumitelné (vynechání zbytečných detailů) a mezi psaním něčeho, co už není pravda. A to, že autor vysvětlil rozdíl mezi AVI/MPEG-4 a DivX bylo nutné pro to, aby mohl napsat pravdu (kterou by bez toho vysvětlení spousta lidí nepobrala) a nemusel psát nepravdu a bludy, jak je v článcích na toto téma letitou a nezdolnou tradicí.

    Takže říkat, že nemáme čtenáře mást správnými termíny, je trestuhodná ignorace.

    Samozřejmě změnu FOURCC autor zmínit mohl, to by bylo užitečné, i když se to netýká MPEG-4, ale hlavičky AVI souboru. DivX není verze MPEG-4, ale software (který je v Linuxu zcela irelevantní, nepoužívaný). V naprosté většině MPEG-4 DVD přehrávačů si přehraješ i video kódované kodekem XviD a leckdy i bez změny FOURCC.