Hlavní navigace

MS Office podporuje ODF... opravdu?

6. 2. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Společnost Microsoft se konečně po letech naléhání uživatelů rozhodla pro podporu ODF ve svém kancelářském balíku MS Office. Není tak učiněno přímo, ale pomocí pluginu pro MS Word. Bohužel ne všechno je tak, jak má být. Jak vypadá konkrétní řešení? Je k dispozici zdarma? Ve kterých verzích funguje?

Proč ODF?

Otevřený formát ODF je ISO standardem pro kancelářské aplikace. Zahrnuje nejen oblast textových dokumentů, ale i tabulek, prezentací, grafů a databází. Byl vyvinut sdružením OASIS a je založen na souborech XML tvářících se díky zazipování jako jeden celek.

Kde se používá?

Ve světě open source byl tento formát přijat velmi kladně a již v poměrně krátké době se dostal do mnoha programů.

Že jej podporují OpenOffice je nad slunce jasné, dále je k dispozici například v Abiwordu a Gnumericu a od verze 1.4.2 jej můžete najít i v Koffice. A protože velmi moderním trendem je dnes Google a jeho software, podotýkám, že Google Spreadsheets si s ním též poradí.

Kromě software, který ODF edituje, je podpora ODF v mnoha dalších typech software. Má třeba již slušnou podporu ve vyhledávacím software. Od Beaglu přes Kat až po Google Desktop Search si vše s ODF poradí. A ještě zmíním odfReader, což je plugin do Firefoxu.

Existuje i další zajímavý software. Jako TeXistu mě potěšilo, když jsem zjistil, že TeX4ht umí převádět z LaTeXu do ODF.

Jak je podpora ODF implementována?

Jedná se o plugin kompatibilní s MS Wordem ve verzích 2003, XP a 2007. Asi tušíte – ne, v defaultní instalaci k dispozici není. Nefunguje ovšem ve směru do/z doc, ale do/z open XML. Protože open XML není ve starších verzích MS Office k dispozici, bude to mít za následek instalaci dalšího balíčku, ale k tomu se dostaneme.

Ptáte-li se na licenci, mám pro vás příjemné překvapení – plugin je uvolněn pod BSD licencí.

Chybí-li vám podpora dalších dalších ODF formátů, musíte si ještě počkat. Modul pro kompatibilitu s Calcem a Impressem by mohl být hotov zhruba koncem roku.

Jak to běhá?

Abychom se přesvědčili, nakolik to Microsoft myslí s podporou ODF vážně, nainstaloval jsem tento plugin do MS Office 2003 na Windows XP.

Instalace

Po stáhnutí pluginu a jeho úspěšném nainstalování se plugin sice vecpal do menu Wordu, nicméně nefungoval a jakákoliv snaha o práci s ním končila nějakou hláškou, která mi přišla spíše zavádějící než užitečná. Jsem přesvědčen, že zde to převážná většina průměrných uživatelů zabalí s tím, že to prostě neběží.

Já jsem jen odevzdaně vzdychl a řekl si, že když už je fakt nejhůře, je načase sáhnout po dokumentaci. Po trošce googlování, čtení poznámek k vydání a podobných kratochvílí jsem přišel na to, že tento drobný plugin má také své závislosti. Pokud máte Office 2007, stačí doinstalovat „pouze” .NET, v případě instalace na starší verzi Office je kromě toho nezbytné doinstalovat ještě Office Compatibility Pack. Když budete mít toto všechno, již by to mělo být schopné fungovat… i když… ale nepředbíhejme.

Plugin v praxi

První dokument, písmena „sflksja“ napsaná písmem Times New Roman standardní velikosti, mi to úspěšně přeložilo na ODF. Sice nechápu, proč musí být dokument k tomu uložen, ale budiž. Zajásal jsem, že to tedy přece funguje, ale neradoval jsem se příliš dlouho.

U jakýchkoliv složitějších případů (složitějších než ten rozehřívací) mi plugin nekompromisně zahlásil chybu a dokument nepřetransformoval, a to ani dokumenty, které mají pro ukázku na své homepage. Taktéž se mi je nepodařilo otevřít.

root_podpora

V diskusi jsem zjistil, že někomu i funguje, ale dělá z dokumentu pověstný rozsypaný čaj, což je asi ještě méně povzbudivé.

ODF plugin do MS Office
ODF

Závěr

Ačkoliv jsem neočekával moc, musím říci, že i tak mne plugin zklamal. Od samotné instalace, kdy ani instalátor není schopen upozornit, že v systému něco chybí, přes divné chování po absolutní nefunkčnost. Doufám, že alespoň v nových MS Office 2007 se bude chovat lépe. To zkusím zjistit do příště, tak doufám, že alespoň zde Microsoft nezklame.

Odkazy

Myslíte si, že dostupnost kvalitního ODF pluginu zvýší používanost tohoto formátu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jakub Šťastný byl v letech 2007 až 2008 redaktorem serveru Root.cz. Mezi jeho zájmy patří Linux, programování a typografický systém TeX.