Hlavní navigace

Mutant Fruits: nový zelený nepřítel z vesmíru

3. 10. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V dnešní recenzi si představíme další z mnoha scénářů, překvapivě negativních, možné budoucnosti Země. Ve snaze vytvořit si potravinovou rezervu a odvrátit katastrofu vyslali lidé na další planety semena rozličných plodů. Ta ale ve vesmíru zmutovala a teď si podrobují každý známý i neznámý kout sluneční soustavy.

Hra s poněkud úsměvně znějícím názvem The Attack of Mutant Fruits from Outer Space je remakem dnes legendárního počinu Space Invaders z roku 1978. Myšlenka byla a je poměrně prostá. Osamocená posádka bojující proti mnohonásobné přesile za záchranu lidské rasy. Náš titul vidí problém s jistou dávkou humoru. Zákeřné jahody, rajčata či kukuřice s výrazem nelítostných bojovníků snad nikoho od další konzumace ovoce a zeleniny neodradí. Vydejme se tedy na prohlídku bojiště, než nejdůležitější bitva lidí započne.

Fruit 1

První na seznamu zastávek je hlavní nabídka nabízející obvyklou skladbu sekcí. Score table nám prozradí, kolika bodů musíme dosáhnout, abychom se zapsali mezi nejúspěšnější pokořitele jídla. Define keys slouží k přizpůsobení si ovládání a v options si upravíme nastavení detailů hudby a zvuků. Budete-li měnit ovládací prvky, pomůže vám následující: pod blíže neurčeným tlačítkem dvě se schovává aktivace bonusů a tlačítkem tři se myslí pauza. Zbytek by měl být jasný. Vydejme se tedy do samotné hry. Ke spuštění postačí zvolit první možnost – start game.

Fruit 2

Objevíme se v dolní části hrací plochy. Naproti nám se začínají tvořit šiky nepřátel. Jakmile jsou jejich řady kompletní, začnou se pohybovat a systematicky útočit. Možná si při hraní vybavíte jeden díl seriálu Futurama a marný boj Filipa J. Frye v obdobné situaci. Nepřátelé co chvíli sestoupí o řadu níže, změní směr a zvýší rychlost. Pokud se jim povede dosáhnout až kritické hladiny, je vše ztraceno. Přesnou střelbou se snažíme snížit počet odpůrců. Krom relativně bezpečného poletování nad námi jsou mutanti vybaveni i zbraněmi, kterými palbu hojně opětují. Jakmile zneškodníme posledního vetřelce, je nebezpečí zažehnáno, aspoň prozatím. Každý level se skládá ze tří vln nepřátel. V podstatě se ale nic zásadního nemění.

Fruit 3

Povšimněme si nyní informačního panelu na pravé straně obrazovky. Poskytuje nám poměrně hodně užitečných dat. Směrem shora dolů. První číslo v zelené kouli určuje aktuální misi a hned další vlnu nepřátel, které čelíme. Nejdelší numerická hodnota je samozřejmě skóre. V sekci „no data“ se zobrazují bonusy, které máme k dispozici. Na začátku nejsou žádné. Poslední hodnota určuje počet životů.

Fruit 4

Jelikož nám jde o zisk maximálního možného skóre, řekněme si o jeho udělování. Za každého sestřeleného nepřítele získáme stovku. Ta se poté násobí počtem životů, které nám zbývají. Zmínil jsem také jakési bonusy. Můžeme postřehnout, že nad šikem nepřátel někdy proletí létající talíř. Sestřelíme-li jej, vypadne z něj jeden z extra předmětů. Například štít, silnější střela, život navíc či laser. Nemusím snad dodávat, že tyto předměty se opravdu hodí.

Zpracování The Attack of Mutant Fruits from Outer Space není vůbec špatné. Grafická stránka je velmi pěkně prokreslena. Množství barev je vhodně sladěno. Hru navíc doprovází líbivé melodie, které dodávají rytmus. Ovládání není problém. Hratelnost je skvělá, snad pouze zpočátku se může zdát obtížnost těžší. Nevýhodou je, že pokaždé se hraje od začátku, zkratka do vyšších úrovní neexistuje. Jako pozitivní bych uvedl i samotný název. Připomněl mi film – „Útok divokých, naprosto neviditelných, obřích mimozemšťanů“.

root_podpora

Fruit 5

Chcete-li si zavzpomínat na Space Invanders v novém hávu, svést nelítostný boj proti zákeřné a zákeřně zdravé výživě, je The Attack of Mutant Fruits from Outer Space vhodným adeptem.

Na stránce hry máte pro Linux na výběr normální archiv nebo instalátor. Já zvolil archiv – ten stačí rozbalit a hru spustit binárkou mutantfruits.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku