Hlavní navigace

Názor k článku Mýty o ekonomické podstatě Open Source (2) od Miloš - Zastánci tržního prostředí ,kritizující OS z tohoto pohledu,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 7. 2003 10:57

    Miloš (neregistrovaný)

    Zastánci tržního prostředí ,kritizující OS z tohoto pohledu, si vůbec nevšímají faktu,že že v oblasti software už dávno přirozené tržní prostředí neexistuje. Trh není nic jiného než soubor záporných zpětných vazeb - tedy věc každému kyberneťákovi blízká. Může fungovat jen tehdy, jsou-li obě strany dostatečně silné. Zdravotnictví, fungující na tržním principu je blbost, protože před doktorem jsem táááákhle malinkej. Chce-li zubař bakšiš navíc za vytrhnutí zubu, je to vydírání, ne tržní chování. Trh selhává tam, kde existuje monopol a proto jsou na jeho ochranu přijímány protimonopolní zákony.
    Vemte si cenu za Microsoft Office a množství prodaných kusů. Nezdá se vám obludná? Konkurence ji srazit nemůže, protože nepřečte formát .doc. Je tajnej a navíc se mění. Jediná cesta, jak platit mnohem méně je - přestat jej používat. Jak může jedna firma vyrábět uzavřený základní systém, vývojové prostředky i koncové aplikace! Je jasné, že libovolné konkurenci může kdykoli odepřít podporu systému - dokonce aniž by to věděl. Na utajování informací, patentování formátů a mršení norem je vidět, že se firma snažila získat především monopol na VÝVOJ celého odvětví, což by v historii bylo poprvé. Naštěstí to není možné - alespoň doufám. Souhlasím s kritiky, že Open a Free software je trochu nenormální. Ale on je především reakcí na naprosto nenormální stav - a to reakcí zcela přirozenou. Nemá nic společného s komunismem, protože je především o demokracii. A základem komunismu je taky monopol - tentokrát ideologický. Komunismus nebyl o penězích ale o monopolu!
    Nebýt Linuxu, platili by dnes uživatelé Windows poplatek deset táců ročně za každý počítač - s výhledem - že bude hůř. Ekonom, který tvrdí, že nejlepší, co může zákazníka potkat, je totální závislost na monopolu, patří na E55.
    OS a FS je obranou proti monopolu. A jestli se situace v této oblasti někdy vrátí do normálu, bude to především díky němu. Až bude monopol okrajovým jevem, bude patrně okrajový i OS. Tolik o jeho budoucnosti. Howg.