Hlavní navigace

Názor k článku Na co si dát pozor při návrhu databáze? od NULL - Jasně. A to je právě to. Klidně můžeš...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 11. 2016 13:03

    NULL (neregistrovaný)

    Jasně. A to je právě to. Klidně můžeš mít na 90% aplikace výpisy relačních dat, na které se to hezky hodí a můžeš sekat třeba templates "jak Baťa cvičky" a pak, u 5~ % udělat složité dotazy, většina ORM to dovoluje a ještě ke všemu ti to vrátí v oněch entitách pokud chceš a pak to zase vysypeš do templaty . . . .
    Ale je pravda, že jediné kde si to dokážu opravdu představit tak, aby mi to nikdo nevymluvil je, když vezmeš třeba nějaké Core aplikace - třeba společný admin ke kterému se pak už jenom přidávají custom weby pro klienty a u těch klientů právě sekáš ty templaty a tohle ti hodně pomůže. to jo . . ale jinak to taky rád nemám - už jsem s tím dělal v PHP, Javě, C# a něco podobného a velmi odlehčeného jsem si spíchl pro wordpress, ale já si stejně myslím, že optimalizace má smysl vždycky, protože jednou, až to bude potřeba, už může být úplně pozdě a nebo to být nereálné - např. (cena/výkon) + plánovaný rovoj . . .
    Každopádně ORM nebo ne není největší problém tvorby aplikací ani náhodou . . . Už třeba jenom jmenými konvencemi, resp. jejich nedodržováním, se dá udělat harakiri v podstatě z čehokoliv - co jsem se teď naposledy setkal - Máš třeba modul "Description", někdo jeho "main" třídu pojmenuje "Labels", vytvoří z ní instanci "LevýBanner", který si dál předává funkcemi jako LB a do šablony si to pošle jako Blok1 v array "partials" a tohle ti udělá s 10 - 20 komponentama na stánce, tak se můžeš jít klouzat. A pokud tohle udělá s ORM Entitama a sloupcema ["mapping"], tak bych zrovna zařal shánět jiné místo . . . ;-)