Hlavní navigace

Názor k článku Na co si dát pozor při návrhu databáze? od Filip Jirsák - Potřeba vyměnit databázi […] není nic zvláštního (pro...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 11. 2016 20:59

    Filip Jirsák

    Potřeba vyměnit databázi […] není nic zvláštního (pro někoho).
    Mně to teda docela zvláštní připadá. Protože relační databáze je technicky vzato sice samostatná služba, ale často je velmi úzce s aplikací svázána, je to fakticky součást aplikace. A velké databáze jsou různé, nejsou to jen různé implementace téhož standardu. Takže změna databáze neznamená jenom třeba trochu jiný zápis SQL příkazů, ale znamená to i tu a tam změnit logiku aplikace, někde třeba změnit strukturu ukládaných dat atd. Pokud máte aplikaci napsanou univerzálně, musíte použít nejmenší společný jmenovatel dostupných funkcí, a tím se zbytečně ochuzujete o všechno to, co mají jednotlivé databáze navíc. Pokud aplikaci převedete z Oraclu na MySQL, je otázka, proč ji vůbec provozovat na Oraclu.

    Na operačním systému tyhle aplikace nebývají zdaleka tolik závislé, jako na databázi, protože od OS toho obvykle požadují minimum – aby uměl spustit proces, uměl ukládat soubory (a i tomu se dnes aplikace vyhýbají), a zprostředkoval síťovou komunikaci.