Hlavní navigace

Na návštěvě v srdci českého internetu NIX.CZ

20. 12. 2010
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Internet je rozsáhlá síť bez centrálního bodu. Přesto to neznamená, že neexistují důležité uzly, přes které teče ohromné množství dat a tvoří tak velmi důležitá propojovací místa. Tím největším českým je NIX a my jsme se na něj byli podívat. Jak to vlastně vypadá v nejživějším bodě českého internetu?

Určitě si prohlédněte naši fotogalerii z NIX.CZ, kde naleznete další zajímavé obrázky.

Budova telehousingu Sitel se nachází v Praze Vršovicích, v blízkosti jižní spojky. Cesta sem je lemována zahrádkářskou kolonií, která vůbec nenapovídá, kam se blížíme. Najednou se před námi vynoří velká bílá budova s anténami na střeše. Komplex je obehnán vysokým plotem, za kterým krouží ochranka. Po zazvonění a představení procházíme brankou dovnitř, čekají na nás dva členové ochranky a Adam Golecký, technický manažer sdružení NIX.cz, který bude našim průvodcem.

V recepci se zapisujeme, musíme předložit občanské průkazy a ochranka si nás kriticky prohlíží. Jeden kolega má problémy s fotografií, na které není poznat. Člověče, to snad ani nejste vy. Dlouhé vlasy a bez brýlí. Jiný průkaz nemáte? Po předložení řidičáku se vše urovná a my dostaneme visačky, které nás pustí dovnitř. Procházíme bílými chodbami plnými trubek do prvního patra. Tohle je opravdové srdce českého internetu. Všichni velcí hráči tady mají svou techniku, vysvětluje Adam Golecký. Velkou výhodou téhle budovy je, že je neutrální, nepatří žádnému velkému poskytovateli, ale nezávislé firmě.

To už přicházíme k velkým protipožárním dveřím, které se otevírají kartou a číselným kódem. Tyhle dveře by měly mít odolnost proti požáru v řádu hodin a vydržet i intenzivní žár, vysvětluje Golecký a dodává několik instrukcí: Uvnitř můžete fotografovat, ale jen naše zařízení. Nepřibližujte se k ničemu dalšímu a nefoťte to. Je tam technika dalších zákazníků a od těch nemáme svolení.

Vstupujeme dovnitř, stoupáme si na speciální rohožku, která nám z podrážek odlepí prach, a už jsme v jednom ze sálů o velikosti zhruba dvacet krát dvacet metrů. Místnost nemá žádná okna a uvnitř je poměrně nepříjemně hlasitý hluk z výkonné klimatizace. Každý sál má oddělené chlazení, napájení i hasící systém, vysvětluje Adam Golecký, když odemyká velkou modrou klec, ve které stojí racky s technikou NIXu.

NIX.CZ je české peeringové centrum a našim úkolem je propojovat různé operátory mezi sebou. To nemusejí být jen poskytovatelé připojení, ale i poskytovatelé obsahu. Typicky jsou to různé streamy, televize, hokej, fotbal a podobně. Našimi členy jsou třeba i velké portály. Celkem jsou k provozu centra využívány čtyři telehousy. Kromě námi navštíveného Sitelu je to ještě GTS Czech na Želivského, třetím místem je Žižkovský vysílač a posledním uzlem je Kongresové centrum Praha provozované společností T-Systems. V současné době se náš switchovaný tok blíží 160 Gbps. NIX uvažuje, že časem vytvoří novou lokalitu. Možná v Praze, možná i mimo Prahu. Zatím je to opravdu jen v oblasti úvah a zasahuje do toho řada politických otázek.

Hlavním důvodem, proč se společnosti propojují v peeringových centrech je redukce nákladů za přenos tranzitních dat. Průměrný český operátor dokáže skrze NIX směrovat až 65 % svého provozu. Ten pak nemusí platit svému poskytovateli připojení. Tím se současně redukuje počet portů, které je třeba k připojení využít. Firma tak nemusí mít pro spojení s každou z dalších firem dedikovaný port, ale stačí mít jedno spojení do NIXu a ten už zajistí spojení s ostatními. Většina společností je pak navíc připojena do více peeringových center, čímž zvyšuje stabilitu svého připojení. Při překopnutí jednoho kabelu se pak firma neocitne bez spojení se světem, ale provoz se automaticky přesměruje jinudy.

My jsme navštívili jeden ze dvou hlavních uzlů organizace NIX.CZ. Toto je jeden ze dvou našich centrálních uzlů. Druhý je v GTS Czech telehousu a jsou společně propojeny 40Gbps linkou, začíná Golecký vysvětlovat infrastrukturu organizace NIX, která propojuje více než stovku českých poskytovatelů obsahu a připojení. Nedávno jsme změnili topologii naší sítě. Původní kruhová, která vznikala postupným rozšiřováním, už jednoduše nestačila, nebylo možné ji škálovat a začaly nám také docházet optické porty, popisuje hlavní důvody přestavby. Na konci jsme už z 28 portů využívali 20 pro propojení našich switchů. Dále už to bylo v tomto stavu neudržitelné.

Stará topologie NIX.CZ

Novou topologii popisuje jako „dvojitou hvězdu“, v jejímž středu jsou dva nejnovější optické Cisco switche Nexus 7000. „Ramena hvězdy“, ke kterým se připojují samotní poskytovatelé, pak tvoří starší switche řady Catalyst 6500. Díky těmto dvěma centrálním switchům je naše síť velmi robustní, výpadek jakékoliv linky nebo jednoho ze switchů neovlivní zbytek sítě a vše poběží dál. Přechod podle Adama Goleckého proběhl za tři noci, ale přípravy byly velmi intenzivní a probíhalo i testování v San Franciscu. Byli jsme připraveni na řadu problémů, ale všechno šlo překvapivě hladce. Výpadky byly maximálně 50 ms, čili nikdo nic nepoznal. Celá přestavba stála více než 17 milionů korun, ale organizace ušetří na mnoha portech a optických trasách. Počítáme s návratnosti za 21 měsíců, což je velmi dobrý výsledek.

Nová topologie typu „dvojitá hvězda“

Adam Golecký pak otevírá jeden z racků a detailně nám ukazuje jeden z moderních switchů. Tento konkrétní není v provozu a slouží jako kompletní záloha v případě technické poruchy na produkčním zařízení. Všechny součásti tu máme alespoň dvakrát, abychom mohli okamžitě reagovat a problém opravit výměnou za funkční kus. I uvnitř zařízení je vše zdvojené, máme tu dvě řídící desky, dva zdroje s různými větvemi napájení a dva nezávislé chladící systémy, podrobně popisuje Golecký a jednu desetikilogramovou řídící kartu nám na ukázku vytahuje. Takto bychom mohli kartu vytáhnout i z běžícího stroje a nestalo by se vůbec nic, druhá karta by převzala její funkci. Nebudu to ale dělat, nechci děsit techniky, kteří mají právě pohotovost, dodává s úsměvem.

Pak už se dostáváme k funkčnímu zařízení, které je kryto plastovými dvířky, za kterými už vidíme svazek optických kabelů. Toto jsou transceivery, které jsou připojené přímo k optice. Přes každý může téct až 10 Gbitů, postupně se ale připravujeme na nasazení 100Gbit technologie, protože naši členové a zákazníci o ni mají zájem. Cisco má přípravu této technologie naplánovanou na druhou polovinu roku 2011. Chceme být jedni z prvních, kteří budou novou rychlost mít, nastínil plány Adam Golecký.

Dostáváme se také k zajímavému optickému zařízení zvanému DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing – pozn. redakce). Zjednodušeně se jedná vlastně o optický hranol, který umí skládat různé vlnové délky do jednoho paprsku, který je pak vysílán kabelem ven. Stejnou cestou se pak v hranolu na druhé straně vše rozloží, vysvětluje funkci Golecký. Důvodem existence DWDM je snaha šetřit na drahých optických kabelech, které vedou městem. Zajímavé je, že celé zařízení má skutečně jen fyzikální podstatu. Nevede do něj žádné napájení. Umožňuje to výrazně snižovat náklady, protože právě pronájem optických tras nám tvoří jednu z největších položek v rozpočtu.

Ptáme se na žluté trubičky, které jsou připojené mezi optické konektory. Ty tlumí intenzitu laserů. Naše lasery dosvítí až 80 kilometrů, ale naše nejdelší trasa má jen 13 kilometrů, proto musíme paprsek tlumit, vysvětluje pohotově Golecký. Existují i lasery s delším dosahem v řádu stovek kilometrů, ale i podmořské pro tisíce kilometrů. Takové tu vůbec nepotřebujeme, ale mohli by je mít třeba v Amsterodamu nebo v Anglii, kde končí linky přes oceán.

Samozřejmě nás zajímá, kdo všechno je přes NIX.CZ připojen. Jsou to třeba organizace CZ.NIC, EURid nebo firmy jako Google, Seznam.cz nebo všichni velcí operátoři jako UPC, Telefónica O2, Vodafone, T-Mobile a další. Další firmy se brzy připojí a rozšíří počet členů a zákazníků NIX.CZ. Zajímavou firmou je například Akamai, což je celosvětová síť mirrorů pro dodávku internetového obsahu. Jedná se o firmu distribuující opravdu velké množství dat. Distribuují se přes ně iTunes, Microsoft přes ně šíří aktualizace Windows a podobně. Pro začátek se Akamai chce připojit několika 10Gbit porty. Každý člen sdružení platí poplatek 6 000 Kč měsíčně plus měsíční poplatek za každý využitý port, který se odvíjí od rychlosti portu. Pokud se připojíte jednou 10Gbps linkou, zaplatíte 27 000 Kč a 6 000 Kč za členství. Pronájem samotného kabelu si ale každý poskytovatel řeší sám a může se jednat o poměrně vysoké částky.

Adam Golecký také předpokládá intenzivní růst přenosů v příštích letech. Každý rok nám stoupne provoz přibližně na dvojnásobek. Letos očekáváme zakončení roku na 170 Gbps, příští rok se možná přiblížíme ke čtyřem stovkám. Technicky je možné koncový switch připojit rychlostí 80 Gbps, aktuálně se využívá necelá polovina kapacity. Na dvou už zmíněných centrálních switchích je možné se přiblížit k 500 Gbps bez větších investic. Další rozšiřování je pro nás v současné době velmi snadné.

Zajímavý je také nerovnoměrný nárůst toku v průběhu roku. Od října začne provoz růst, kolem Vánoc se lehce zbrzdí. Další nárůst je v únoru a březnu, pak následuje další zbrzdění, následuje prázdninový pokles a pak se celý cyklus opakuje. Nárůsty jsou hodně ovlivněny dovolenými, ale překvapivě už tolik ne činností studentů. Školy už takový nárůst jako kdysi nedělají. Větší vliv mají návraty z dovolených a různé fotbalové a hokejové přenosy.

UX DAy - tip 2

Často se objevují i hlasy, které tvrdí, že internet se časem zhroutí pod náporem velkých přenosů a s tím spojených objemů dat. Adam Golecký se ale takového problému neobává. Internet to vydrží. Dnes je trend připojovat se do více různých IXP (Internet Exchange Point – pozn. redakce) a tím chránit síť před problémy. V případě jednoho výpadku pak o nic nejde a zátěž se dynamicky rozloží. Podle Goleckého tedy zhroucení internetu nehrozí, spíše už ale nebudou důležité uzly růst donekonečna, ale vznikne jich více a tím se zvýší i robustnost celé sítě.

Při odchodu jsme si ještě prohlédli robustní hasící systém, který je schopen během několika desítek sekund zaplnit místnost hasícím plynem a uchránit veškerou techniku. Tím naše návštěva v NIX.CZ a telehousingu Sitel skončila. Kam se máme jít podívat příště? Navrhněte nám zajímavá místa v diskusi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.