Hlavní navigace

Na všech 500 superpočítačích z žebříčku Top 500 už běží Linux

16. 11. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Vyšla nová verze žebříčku superpočítačů Top 500. Ukazuje rychlý nástup čínských strojů a zaostávání Spojených států, zároveň ale potěší všechny linuxáky: na všech pěti stech nejrychlejších počítačích světa běží Linux.

Linux vládne superpočítačům. Pravidelné půlroční vydání žebříčku Top 500 přineslo konečné vítězství Linuxu v této oblasti. Zatímco před rokem zbývaly dva poslední superpočítače s IBM AIX, dnes je na všech pěti stech nejrychlejších strojích nainstalován Linux.

Čekal na to téměř dvacet let, poprvé se totiž Linux v žebříčku objevil v roce 1998. Když byl ale žebříček poprvé vydán v roce 1993, byl Linux jen pouhou hračkou. Dokonce ještě ani neměl za maskota Tuxe, ten byl nakreslen až o tři roky později. Ne dlouho poté ale začal Linux už vystrkovat růžky a začal se drát nahoru i v žebříčku superpočítačů.

Nový žebříček také ukázal velmi rychlý nárůst počtu čínských superpočítačů, jejichž počet dokonce poprvé překonal stroje ze Spojených států. Zatímco Čína jich má v žebříčku 202, Státy získaly jen 143 míst. Před rokem byla ale situace ještě obrácená: USA 169 a Čína 160.

Podívejte se na desítku nejvýkonnějšíchw  strojů světa:

Americké ministerstvo energetiky už spustilo velký grantový program podporující stavbu nových exascale superpočítačů. Steven J. Vaughan-Nichols si na ZDNetu povzdechl: S protivědeckým vládnoucím režimem bude ale Amerika svůj technologický nástup už jen ztrácet.

root_podpora

Většina superpočítačů je dnes tvořena velkou sítí menších uzlů složených z běžných počítačů. Prvním takovým superpočítačem byl v roce 1993 Beowulf postavený v NASA. Jelikož tehdejší vývojáři neměli rozpočet na pořízení tradičního superpočítače, postavili si jej ze 16 běžných PC s procesorem 486 DX4. Dodnes je tímto způsobem postaveno 437 z 500 největších superpočítačů světa.

Nástup Linuxu v žebříčku Top 500
Autor: Benedikt Seidl, Wikimedia

Nástup Linuxu v žebříčku Top 500

Linux se v žebříčku objevil o pět let později, kdy mezi superpočítači kraloval Unix. Linux se ale velmi rychle uchytil a trvale v žebříčku rostl. Dominantním se stal v roce 2004 a od té doby už svou pozici neopustil. Podle Linux Foundation za tím stojí dva faktory: jednak je to možnost přizpůsobit si operační systém konkrétnímu použití, protože každý superpočítač je unikátní stroj se specializovaným určením. Druhým faktorem je pak cena, o které nerozhoduje množství instalaci – Linux na dvaceti uzlech vás bude stát stejně jako na dvaceti tisíci uzlech.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.