Hlavní navigace

Názor k článku Na všech 500 superpočítačích z žebříčku Top 500 už běží Linux od XX - Ad: "Každá firma reaguje na konkurenci, tak že...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 11. 2017 10:48

    XX (neregistrovaný)

    Ad: "Každá firma reaguje na konkurenci, tak že přidá něco navíc nebo dá slevu. Co je na tom monopolního nebo nekalého?"

    Odpověď by vyžadovala delší rozbor a na to nemám čas. Silně zjedonodušeně to lze říct asi takhle: Microsoft byl tehdy v pozici dominantního dodavatele OS na počítač (PC), který byl trhem považován za průmyslový standard. Tím se na něj vztahovala americká legislativa omezující zneužívání monopolních praktik. V této pozici už nemohl svévolně přidávat něco navíc nebo dávat slevu, jeho manévrovací prostor byl (oproti jiným firmám) vymezen tou legislativou. Přesto to Microsoft dělal, soud ho shledal vinným a uvalil na něj dohled. Tohle jsou fakta. Pokud se to někomu nelíbí (pravověrným liberálům se omezování trhu nelíbilo nikdy), pak je třeba si stěžovat u amerických zákonodárců, ne u mě.

    Ad: "Corelu došlo cash flow po nákupu WordPerfectu. Neodhadli byznys - nakoupili draze a neustáli to."

    Tady by to chtělo odkaz na dokumenty, ze kterých vycházíte. Já jsem v té době komerční WordPerfect pod Linuxem používal, a proto jsem se zajímal i o situaci v Corelu. "Neustáli to" je zavádějící zjednodušení. Rozbor příčin by byl na delší povídání a na to nemám čas. Microsoft v tom případě rozhodně nevystupoval jako obyčejná firma.