Hlavní navigace

Nasadí Huawei Android bez aplikací Google?

30. 8. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: The Hans India
Huawei už řadu měsíců balancuje na hraně odstřižení od Androidu i ARMu. Do toho za pár dnů uvede nový špičkový telefon Mate 30, jemuž tak sudičky musely dát do kolébky méně, než by si Huawei přála.

Velmi stručná rekapitulace

Mezi USA a Čínou (což je mimochodem jeden z největších věřitelů po uši zadlužených USA) probíhá aktuálně obchodní válka, bez ohledu na to, jak tuto věc definujeme. Víceméně nezávisle na tom si USA chrání své tradiční firmy, které jsou „too big to fail“ a tedy chrání i jejich trhy.

Mohli bychom zde vzpomenou vleklé letité spory Apple se Samsungem, které před lety vedly k zákazům prodeje některých smartphonů Samsung Galaxy na základě patentů Apple (z nichž mnohé byly později zneplatněny s ohledem na prior art) a naopak na to, kterak Samsung v USA vysoudil na Applu zhruba miliardu dolarů a zákaz prodeje některých modelů iPhonů za jeho zneužívání patentů Samsungu (což prozměnu exekutivně zařízla adminstrativa presidenta Obamy).

V tomto kontextu mnozí tvrdí, že toto byl pouze způsob jak uchránit tradiční a supervýdělečný trh Applu, tedy USA, proti začínající invazi technologicky lepších a kvalitou výroby bytelnějších telefonů Samsung Galaxy.

Nyní o pár let později se dle těchto hlasů historie opakuje. Huawei vyrábí (bavíme se o hi-end segmentu) jedny z nejkvalitnějších telefonů na trhu. Díky spolupráci s německou firmou Leica má ve svých telefonech jedny z nejlepších fotoaparátů a parametrově je oproti němu Apple nejméně o jednu-dvě-tři generace zpátky (záleží jak budou vypadat iPhony 11). Přitom je levnější a dlužno přiznat, že ekosystém Androidu je také s každou další verzí propracovanější.

Zkrátka Huawei – podobně jako před lety Samsung – mohl začít v USA výrazněji růst, ale to se nestane, kvůli zákazům americké vlády či exekutivním příkazům Donalda Trumpa. Boj proti Huawei samozřejmě nesouvisí pouze s rostoucí hrozbou vůči Applu, ale s oprávněnými obavami o národní bezpečnost či soukromí uživatelů (v duchu oblíbeného vtipu, že výrobek by neměl „práskat“ do Číny, ale pouze směrem k NSA či jiným třípísmenným agenturám).

No a do třetice se tu hraje a bojuje o segment 5G sítí, kde Huawei velmi tlačí na pilu a vedle telefonů s podporou 5G (zde mimochodem jsou v uvádění modelů na špici se Samsungem) chce také – ideálně po celém světě – budovat infrastrukturu 5G sítí. A to je chvíle, kdy se vedle amerických agentur a vládních úřadů ozvou třeba i české instituce jako NÚKIB.

Co s tím Huawei udělá

Ať již se vše výše uvedení zakládá na skutečnosti, nebo jde částečně o fabulace či nepodloženou dojmologii, Huawei je v pozici firmy, která má „z milosti USA“ dočasně povoleno používat americké technologie, má omezenou možnost fungovat na trhu USA a hlavně je de facto odstavena od ekosystému Googlu. Zaražení rostoucích prodejů koncových zařízení běžným zákazníkům v USA je z tohoto hlediska vlastně jen marginální problém.

Huawei technicky vzato může nadále používat Android, neb jde o open-source projekt. Ale některé prvky s ním obvykle spojení jsou tvrdě proprietární, například aplikační obchod Google Play či konkrétně třeba klient pro YouTube. A Google přestal s Huawei spolupracovat.

V tomto kontextu bychom mohli sáhnout pro srovnání k aktuálnímu telefonu Samsung Galaxy A40, který je na českém trhu k dispozici i ve speciální edici Seznam.cz, která obsahuje jako výchozí aplikace právě ty od seznamu. Jenže u tohoto telefonu je k dispozici Google Play a možnost doinstalovat cokoli z té myriády aplikací v něm obsažených. Tuto možnost Huawei nemá.

Firma již představila vlastní OS, který bude pohánět některá chytrá firemní zařízení. Harmony OS alias Hongmeng OS bude instalován na firemních televizorech značky Honor. Tento systém postavený na konceptu mikrokernelu (podobně jako nástupnický Google Fuchsia) by vedle televizorů mohl pohánět i hodinky či telefony a chytré reproduktory.

K otázce licence na ARM architektury, kde se také poslední měsíce řešilo, jak to vlastně Huawei bude mít, se firma vyjádřila jednoznačně: dle svého má časově neomezenou licenci na ARMv8 (tedy 64bit ARM), kterou aktuální čipy využívají, a to včetně nejnovějších jako 7nm Kirin 990 (výroba nejpokročilejším 7nm EUV TSMC procesem, uvedení 6. září).

Sluší se na tomto místě dodat, že Huawei, která své vlastní ARM čipy vyrábí pod značkou HiSilicon, má být jedním z největších zákazníků 7nm linek u TSMC. Prozatím tedy Huawei žije na ARMu, což je v podstatě jediná ekonomicky/časově přijatelná varianta (teoreticky by mohla výhledově nasadit i nějakou otevřenou architekturu, například RISC-V či OpenPOWER – ale to berte jako spekulaci).

Huawei Mate 30

V nejbližších dnech uvede Huawei na trh nový špičkový smartphone Mate 30. V rámci řady Mate typicky poprvé nasazuje některé technologie, které později použije v rámci hi-end řady Pxx. Momentálně ale s ohledem na americké zákazy a nejednoznačnost situace kolem Google není jisté, zdali Mate 30 bude podporovat aplikace Googlu, resp. obchod Play. Huawei má sice pozastaven dočasně zákaz, ale dle Googlu se to nevztahuje na nové modely. Jasno bude tedy kolem 18. září, kdy má být Mate 30 představen.

Další americké firmy podaly v součtu nějakých 130 žádostí o povolení dodávat firmě Huawei, ale ani jedna nebyla schválena.

Lid versus Android

Popularita Androidu je dána tím, že je výrobcům k dispozici, včetně rozsáhlých úprav (což nikdy nešlo říct ani o iOS, ani o Windows Phone/Mobile). Jeho ekosystém je tak rozsáhlý, všudypřítomný a zakousnutý do lidské populace, že bude prakticky nemožné se jej zbavit. Jakýkoli nástupnický OS bude muset nabídnout buď 100% kompatibilitu pro běh aplikací, nebo snadnou cestu pro jejich překlad pro nový OS, nebo nějakou jinou formu (třeba aplikační virtualizaci). A týká se to jak HarmonyOS, tak Google Fuchsia a jiných.

Huawei je možná tlačen Googlem (tlačeným prozměnu americkou administrativou) do situace, kterou nechce. I šéf firmy Richard Yu se jasně vyjádřil, že pokud jim bude umožněno používat Android (a zde doplňme i Google Play), bude to optimální situace. Ale Huawei může být nakonec dotlačen do fáze, kdy prostě vyvine kompatibilitu s androidími aplikacemi v rámci svého systému a asijské trhy jako Čína + Indie (dohromady téměř 3 miliardy obyvatel) mohou měnit poměry miskách vah.

root_podpora

Protože jediné, co běžného uživatele drží na Androidu, je právě ona pohodlnost ekosystému, kterou lze ale zajistit i trošku oklikovými cestami (za předpokladu, že to hlavní, tedy vyhledávač Googlu a možnost vydělat si prodejem aplikací, v ekvivalentu Play bude zachována).

Otázkou jinou je již zmíněná světová 5G infrastruktura, ze které si Huawei (a nelze vyloučit, že jejím prostřednictvím čínská vláda) chtěla a chce ukousnout co největší koláč. Budoucí historie tak možná zhodnotí současné kroky amerického presidenta Trumpa jako prozíravé.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.