Hlavní navigace

Názor k článku Nasazujeme IPv6 na RouterOS od Pavel Šimerda - „RouterOS 5.x je podle vás použitelný pro nasazení...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 8. 2011 15:40

    Pavel Šimerda

    „RouterOS 5.x je podle vás použitelný pro nasazení IPv6? Možná ještě uvést pro
    jaké nasazení.“

    Nejen to. RouterOS 5.x je pro mě reálně nasazené řešení pro IPv6 na síti, která byla ještě nedávno IPv4-only (a nějakou chvilku s experimentálním IPv6 na RouterOS 4.x).

    „Nevím ale délka manuálu k IPv6, počet věcí, které jsou v něm uvedeny a vlastně i jen seznam "všeho" co už RouterOS v rámci IPv6 podporuje se mi zdá trochu nepřesvědčivý, (např. MobileIP není uvedeno ani ve vlastnostech ani v tom co ještě není).“

    Ani jedno z toho jsem nestudoval, ve skutečnosti jsem testoval na živé síti, místo abych četl seznamy. Mobilní IP (zatím) nepoužívám, a nepovažuju to za klíčovou vlastnost routerů ISP.

    „už v době kdy se rozhodujeme vůbec o tom, nakolik je myslitelné začít o implementaci na RouterOS uvažovat se mi nejeví jako schůdná cesta.“

    Co píšeš, je nejednoznačné. Já vycházel ze situace, kdy na síti RouterOS už je, a potřebujeme zavést IPv6, a momentálně není jediná věc, která by mi na IPv6 v RouterOS oproti IPv4 reálně chyběla. Až nějakou narazím, určitě ji tajit nebudu :).

    Jiná věc by byla třeba na IPv6 síti s linuxovými routery uvažovat o nasazení RouterOS. Do takové situace se žádný z mých zákazníků ani přátel nedostal, protože ti, co zvládají celou síť konfigurovat pomocí příkazů a texťáků, zřídka uvažují o nasazení RouterOS.

    A ani nevidím jediný důvod, proč bych jim měl místo univerzální linuxové distribuce, se kterou už umějí, doporučovat omezenější RouterOS, se kterým by se museli učit (tedy investovat do „ničeho“).

    To celé ale nic nemění na tom, že RouterOS 5.x je připravený pro nasazení na IPv6 síti víceméně srovnatelně s IPv4.