Hlavní navigace

Návod: nainstalujte a zkuste Steam pro Linux

8. 11. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Byla spuštěna veřejná beta Steam klienta pro Linux od společnosti Valve. Společně s klientem přichází i první hry a nebude to trvat dlouho a přidají se další. Beta je právě v plném proudu, tisícovka vyvolených hraje hry, které byly v Linuxu dostupné jen přes Wine. Ostatní mohou zatím jen nakouknout.

Je to více než 10 let, co spatřila světlo světa služba Steam od firmy Valve Corporation. Do podvědomí mas se dostala v roce 2004 spolu s vydáním hry Half Life 2, která byla dokonce schopna na několik hodin položit Steam servery. Half Life 2 byla první hra, která se bez Steamu nedala hrát a zájem o pokračování příběhu Gordona Freemana byl obrovský.

Steam se od té doby stal pro některé hry hlavní ochranou proti „pirátství“ a jak si uživatelé pomalu zvykli na pohodlí, přišla i konkurence snažíc se urvat vlastní kus koláče. Nicméně Steam byla první služba tohoto druhu, která se rozšířila opravdu masově a pro Linux bude obrovskou výhodou, když hry pro něj zahrne do své nabídky.

Jak Steam na Linux přišel

Cesta Steamu na Linux byla všelijaká. Valve dlouhou dobu mlčelo na téma Linux, až jsme se dozvěděli, že Steam pro Linux nebude, protože je málo hráčů. Nicméně teď tu všichni sedíme a vidíme, že Steam se na Linux dostal a dokonce to ani netrvalo tak dlouho. Valve Steam odmítlo v srpnu 2010. Přinesli jsme vám o tom článek s názvem Steam pro Linux definitivně nebude, hráčů je málo. Kromě malé hráčské základny zněly i takové argumenty, jako že vydavatelé nebudou pro Linux žádné hry připravovat a i společnosti, které pro Linux vyvíjely (iD Software), se už zaměřují pouze na majoritu.

Popisek hry včetně aktivity vašich přátel v seznamu zakoupených aplikací.
Autor: Jakub Zelenka

Popisek hry včetně aktivity vašich přátel v seznamu zakoupených aplikací.

Důvody z oficiálních kanálů na téma proč ne a proč ano mohou být daleko od skutečnosti, ale o tom můžeme jen spekulovat. Hry a Linux je jeden velký kruh, kde chyběl článek, od kterého by to začalo. V době, kdy je třeba vyvíjet pro absolutně odlišené platformy (PC/PlayStation 3/XBox 360/Wii*), není v silách vývojářů udržovat další port, ať je to linuxový nebo jiný. Navíc v obchodech jako je Xzone nebo JRC není Linux ani jako kategorie a pro Linux se tam neprodávají ani ty hry, které jinak pro Linux existují. V okamžiku kdy je problém distribuce, nemají studia sílu tlačit proti proudu s vývojem, i když by to nebylo třeba ani tak složité.

V době, kdy Valve oznámilo, že Steam a Linux se kamarádit nebudou, se zrovna rozjížděl projekt Humble Indie Bundle, který mimochodem nyní přišel se zprávou, že zaměstnává full time vývojáře na portování her na Linux a Mac OS X. Je jím Edward Rudd, který rozhodně není v této oblasti nováčkem. Každopádně Humble Indie Bundle ukázal, že i taková minorita, jakou jsou linuxoví hráči, nějaké ty peníze dají a vzhledem k jejich počtu můžeme těch 15–30 % považovat za úspěch. Navíc linuxoví uživatelé snad v každém zatím uvolněném bundlu dali bezkonkurenčně nejvíce peněz v průměru na jednoho uživatele. Je ovšem nutné brát v potaz, že v HIB se neobjevují hry, do kterých bylo nalito stovky tisíc dolarů a v levné či žádné marketingové masáži se o nich tolik lidí nedozví.

Linuxový obsah na hlavní stránce zatím nemůžete vyfiltrovat.
Autor: Jakub Zelenka

Linuxový obsah na hlavní stránce zatím nemůžete vyfiltrovat.

V polovině tohoto roku se Gabe Newell, spoluzakladatel a ředitel Valve, nechal slyšet, že Windows 8 „budou katastrofou pro všechny na PC“ a je to uváděno jako důvod, proč se nakonec Valve otočilo k Linuxu čelem. Bylo to řečeno po oznámení, že Steam pro Linux bude, a že bude ještě před koncem tohoto roku. Vzhledem ke schopnosti firmy Valve držet se slíbených termínů si myslím, že poloveřejná beta v listopadu 2012 je velmi dobrý výsledek a oficiální spuštění by nemuselo být daleko.

Valve stihlo připravit Steam pro Linux velmi rychle. Oznámení přišlo 25. dubna, v září už probíhalo interní testování a předevčírem bylo spuštěné veřejné testování pro 1000 šťastlivců. Celkem se přihlásilo kolem 60 000 lidí. Steam klient jako takový není problém přenést na jiné platformy. Je to program, jehož hlavní úlohou je stahovat a instalovat hry a navíc zobrazovat web s uživatelským rozhraním. Většina interakce s tímto rozhraním Steamu se odehrává skrze webovou aplikaci, aniž by si toho běžný uživatel všiml. Brzdou nasazení na Linuxu jsou hlavně hry. Dostat je na jinou platformu je složitější a není to hotové za pár týdnů. Na linuxovém portu enginu Source už Valve nějakou chvíli pracovalo, takže v době oznámení Steam klienta pro Linux už mělo určitě jasnou představu o potřebném čase a o tom, jaké jeho hry se budou na této platformě prodávat.

Steam pro každého už teď

Ale nechme historie a spekulací. Dalo se čekat, že se Steam klient beta pro Linux dostane z kroužku tisícovky vyvolených a i když si Valve hlídá, zda jste součástí bety nebo ne, můžete si ho nainstalovat a kouknout, jak se chová jak klient, tak překvapivě také funkce Big Picture. Ta promění váš linuxový stroj v herní konzoli. Pokud používáte Debian, Ubuntu či jeho odvozeninu, bude vám stačit nainstalovat jeden deb balíček a doinstalovat závislosti. Steam bude zatím dostupný oficiálně pouze pro Ubuntu, ale je přislíbena podpora i dalších distribucí.

$ wget http://media.steampowered.com/client/installer/steam.deb
$ sudo dpkg -i steam.deb
$ sudo apt-get install -f
$ steam steam://open/store/ 

Pokud nejste účastníci beta testu, tak o tom dostanete vyskakovací okno a Steam se ukončí. V takovém případě pak jděte do příkazové řádky a spusťte ho takto:

$ /usr/bin/steam steam://open/games 

Objeví se seznam her, který, v případě, že opět nejste účastníky bety, bude prázdný. Nicméně vyskakovací okno by se už nemělo objevit a je možné si Steam prohlédnout. Rozhraní je téměř shodné s tím, které je ve Windows. Osobně jsem si žádného rozdílu nevšiml. Klienta si můžete prohlédnout také na tomto videu:

root_podpora

A zde je záznam ze hry Team Fortress 2 běžící na Ubuntu:

Shrnutí

V praxi Steam přinese vliv velké společnosti ve prospěch Linuxu a nástroj, který nainstaluje hry se vším co potřebují k běhu stejně jako na Windows a Mac OS X. Uživatel se nebude muset starat o nic jiného než o zaplacení a kliknutí na tlačítko „Nainstalovat“. Objevují se také informace o herní konzoli postavené na Linuxu, ale k tomu se ještě Valve nevyjádřilo, takže zůstáváme na úrovni spekulací.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.