Hlavní navigace

Názor k článku Nebojte se systemd: co to je a co umí? od Filip Jirsák - Pokud je součástí definice té minimální sady nástrojů...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 5. 2016 13:20

    Filip Jirsák

    Pokud je součástí definice té minimální sady nástrojů to, že to není systemd, pak to systemd opravdu splnit nemůže, a není co řešit.

    Problém s rozhraním postaveným na souborech je ten, že se krkolomně řeší notifikace (typické řešení je, že se proces každou chvíli dotazuje, jestli se něco nezměnilo, místo aby spal a čekal, až ho jádro se změnou probudí), jsou tam problémy se souběhem (proces má zpracovat nějaký stav, který se změní dřív, než proces proběhne), a neřeší transakčnost (došlo ke změně, reakce na změnu selhala, je tedy potřeba odvolat i původní změnu).

    Mimochodem, systemd se od jiných init systémů liší právě tím, že místo „speciální rozhraní pro každou druhou věc“ zavádí jedno univerzální rozhraní. Ano, nové rozhraní vyžaduje nové nástroje, ale to je normální pokrok. Rozhraní „vše je soubor“ zde také nebylo od stvoření světa, také bylo ve své době nové a znamenalo, že nástroje pro předchozí rozhraní s tím novým rozhraním nefungovaly.