Hlavní navigace

Názor k článku Nebojte se systemd: co to je a co umí? od Filip Jirsák - Bylo by dost divné, kdyby do sebe systemd...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 5. 2016 10:08

    Filip Jirsák

    Bylo by dost divné, kdyby do sebe systemd absorboval dálkové ovládání každého jednotlivého démona.
    Divného na tom není nic. Systemd nepřevezme konkrétní ovládání, jenom umožní komunikaci mezi ovladačem a službou. Tím pádem nebude potřeba proprietární apachectl, ale budete moci službu ovládat libovolným nástrojem, který to bude umět. Třeba univerzální konzolí, která bude umět ovládat různé služby (a nebude to dělat nebezpečným voláním konzolových nástrojů na pozadí doprovázeným modlitbami, aby nedošlo k chybnému souběhu).

    Co je těžkého na tom vzít template rc skriptu a dopsat jeden řádek do start a druhý řádek do stop?
    Co je výhodného na tom psát to do nějakého skriptu, když to mohou být dva řádky v konfiguračním souboru? Navíc u normální aplikace stačí jeden řádek… A hlavně, že je to tak jednoduché a stačí napsat dva řádky na správné místo, to víte vy. Ale autor toho programu to nejdřív musí zjistit – a přesvědčit se o tom, že opravdu kvůli těm dvěma řádkům musí existovat celý ten skript.

    stejně skončíte u toho, že musíte napsat jak se má daný program spustit a ukončit
    Normální program se spouští tak, že se napíše jméno spouštěné binárky a případně seznam parametrů. Ukončuje se tak, že se mu pošle příslušný signál.

    Stejně mu tam do ExecStart musíte napsat příkaz na spuštění toho programu.
    Tedy mu akorát řeknu, co má spustit. A nemusím se zabývat hloupostmi, jako jak a kam si poznamenat PID procesu, jak zjistit, jestli proces stále běží, jak ho ukončit…