Hlavní navigace

Názor k článku Nebojte se systemd: co to je a co umí? od Heron - Ne, hlášení chyby o vadném logu journald nemusí...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 5. 2016 10:56

    Heron

    Ne, hlášení chyby o vadném logu journald nemusí znamenat chybu v journald.

    Samozřejmě, že nemusí. Ale pokud jsou nahlášeny s tím, že všechno kolem je zdravé a jediný problém je s logy journald, tak ano, stále to nemusí být problém journald, ale je to nejlogičtější začátek hledání příčiny. Jenže z té bugzilly není často cítit ani žádná snaha to začít řešit.

    Stačilo by uvědomit si, že nejste pupek světa

    Uvědomuju. Proto taky takový software nepoužívám. Pokud mám tu možnost. Problém se systemd patrně časem vyřeším tak, že postupně přejdu na FreeBSD. Potenciální bariera je mnohem menší, než jsem čekal (prakticky nulová), některé služby (u kterých to bylo výhodné) už jsem tam popřehazoval a takovou pohodu s prací s OS jsem dlouho nezažil. Pokud se časem někdo zblázní i ve FreeBSD, stále bude mnoho projektů, kam dál.

    To není věc, kterou je možné obecně testovat, protože vždy přijde někdo s nějakou novou kombinací hacků, kterou nikdo neotestoval.

    Nevyčítám NetworkManageru, že nepracuje správně na nějakém hraničním routeru s milionem portů v nějakém složitém stavu. Vzal jsem čistou minimální instalaci enterprise distra, vzal jsem do ruky manual a jel jsem podle manualu. První věc, kterou u síťového stroje chcete udělat je nastavit síť. Nepovedlo se. Na kompletně čisté instalaci, která je ve stavu, který je plně v režii autorů distribuce. Možná je chyba v dokumentaci, nevím, je mi to jedno. Network Manager používat nemusím a nebudu. Se systemd je to poněkud horší.

    To by nepochybně byli rádi i autoři journald.

    Z těch bugreportů bohužel nic takového cítit není.

    Tohle opět krásně vystihl Michal Kubeček (který, tuším, přímo pracuje v jedné enterprise distribuci):
    https://www.abclinuxu.cz/zpravicky/systemd-230-a-systemd.conf-2016/diskuse#53