Hlavní navigace

Názor k článku Nebojte se systemd: další komponenty od Filip Jirsák - Pokud nějaký program loguje na standardní výstup, můžete...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 7. 2016 15:40

    Filip Jirsák

    Pokud nějaký program loguje na standardní výstup, můžete ten výstup přesměrovat do souboru, jako dřív, nebo ho můžete přesměrovat do journald.
    Pokud nějaký program loguje přes Syslog API, můžete ho nechat logovat přes libovolnou implementaci Syslogu – přičemž jendou z těch implementací je journald.
    Pokud nějaký program loguje přes Journal API, můžete ho nechat logovat přes libovolnou implementaci Journal API (v současné době existuje asi jediná implementace, a tou je journald).
    Vše, co je logováno přes journald, můžete nechat zapisovat do nativních souborů journald, nebo to můžete nechat přeposlat přes Syslog API do jiné implementace Syslogu.
    Takže pokud jste měl logy ve /var/log, můžete je tam mít i nadále. Jediné, co budete muset vyřešit nově, jsou aplikace, které logují jenom přes Journal API (tedy obvykle součásti projektu systemd). Pokud do /var/log logujete přes Syslog, můžete do něj přesměrovat i journald. Pokud jste do /var/log logoval výhradně přímo z aplikací, asi nezbyde než použít nějaký Syslog, protože journald přímo do textových souborů logovat neumí. Ale takovu variantu nepředpokládám, snad na každém systému běží nějaká implementace Syslog API, i když se třeba nepoužívá pro všechny aplikace.