Hlavní navigace

Názor k článku Nebojte se systemd: další komponenty od MarSik - Ehm.. argumentace kruhem? Chceme modernější logování (na začátku...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 7. 2016 16:03

    MarSik (neregistrovaný)

    Ehm.. argumentace kruhem? Chceme modernější logování (na začátku vlákna), ale vlastně žádné nepotřebujeme, protože už máme syslog, který ho neumí, tak je to přece celé zbytečné.

    Ale hlavně, že se bavíte a jste programátor. Ad hominem už taky umíte, gratuluji. Obávám se totiž, že podstata uniká vám. **Journal API není, nerovná se a nezávisí na journald ani linuxu**.

    Na službě journald závisí pouze knihovna libsystemd, což je v tuto chvíli opravdu jediná rozšířená implementace Journal API. Nicméně to API má pouhých 5 funkcí, které se víceméně liší jen způsobem předávání parametrů.

    Syslog strukturu mít může (na CEE už tu odkaz zazněl, ale jinak třeba http://www.rsyslog.com/tag/cee-enhanced/) a Vaše aplikace může používat strukturované logy i když neví nic o jejich dalším zpracování. Platformy, které je umí, v nich umožní vyhledávat, platformy co ne je prostě jen uloží (nebo předají dál).

    Jako další samostudium Vám doporučuji si nastudovat architekturu jiného pokusu o univerzální logovací API, který se uchytil: Slf4j. Je to totiž úplně ten samý případ a přístup jako Journal API. Na platformě, backendu nezávislý interface bez předepsané implementace.