Hlavní navigace

Názor k článku Nebojte se systemd: jednotky od dustin - ===== ALSA je část jádra. Tam platí jiná pravidla. ===== Naopak,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 5. 2016 15:41

    dustin (neregistrovaný)

    =====
    ALSA je část jádra. Tam platí jiná pravidla.
    =====

    Naopak, v tomto případě se jedná o user-space API knihoven kolem alsa-lib. User-space programy nevolají služby alsích modulů napřímo.

    Tato pravidla vycházejí ze zdravého rozumu a měla by platit v mezích možností vždy a všude. Pokud ke změně rozbíjející legacy kód není opravdu zásadní důvod, pak by se dělat neměla.

    Protože to má spoustu dopadů. Provozujeme několik serverů na netu. Sami i klienti kontrolujeme jejich zabezpečení. Takže musíme samozřejmě upgradovat v případě bezp. problémů. Co myslíš, chce se nám upgradovat servery z wheezy na jessie? Dosud to bylo vždy docela bez problémů (upgradů už proběhla celá řada). Nyní budeme wheezy držet, co to půjde, protože můžeme čekat mraky problémů se systemd v jessie. I když si to vyzkoušíme bokem, stejně lze očekávat nějakou neotestovanou situaci. Máme tam některé klíčové systémy v legacy chrootu (bez LXC), spouštěné Jak se to podepíše na bezpečnosti těch serverů? A takhle se bude chovat mraky správců. Tyhle zbytečné změny povedou akorát ke snížení bezpečnosti internetu jako celku.

    Donedávna jsem byl optimistou a věřil, že správci debianu udrží systemd v jessie pod kontrolou. K systemd jsem se nevyjadřoval, protože se mě defacto nijak netýkal. Poslední dobou (po pár setkáních s jessie na serverech) začínám mít obavy, co dál.