Hlavní navigace

Názor k článku Nebojte se systemd: jednotky od BS - Napsání unit file je samozřejmě naprostá maličkost, to...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 6. 2016 8:36

    BS (neregistrovaný)

    Napsání unit file je samozřejmě naprostá maličkost, to nikdo nezpochybňuje. A co by ten skript dělal? Tak třeba primitivní příklad ze života. Představte si službu, která běží na na embed zařízení v rámci své inicializace potřebuje přečíst několik parametrů z integrované EEPROM. A teď si představte, že máte více typů těchto zařízení, ale ty mají různé procesory a EEPROM je na každém připojena trochu jinak.

    Takže mám tři možnosti, buď do služby přímo implementuji schopnost číst všechny typy, nebo vytvořím pro každý HW vlastní verzi, což je dost neudržovatelné a nebo pro každý HW napíšu skript, který údaje přečte a službě předá jako argument. Třetí varianta je nejsnazší, je sice třeba udržovat skripty, ale není potřeba nepřetržitě modifikovat zdrojové kódy (třeba C) služby. Navíc je také možné, že služba je nějaký OSS, který se vyvíjí a bylo by nutné vždy novou verzi patchovat, takže přímá modifikace služby je dost komplikované řešení, proti eleganci skriptu.

    Ty skripty slouží jako glue, který lepí danou službu s konkrétním nasazením, svět Linuxu není jen x86/amd64 s Gnome/KDE. Naopak ty desktopy jejichž HW má ve srovnání se zbytkem zařízení v podstatě normované chování jsou naprostá minorita. Také je naprosto správně, že programátoři neimplementují každou možnou nuanci do binárky nebo do konfigurace, ale očekávají, že tyto nuance se vyřeší skriptem. Není ani nic nezvyklého, že konfigurace daemona se vytvoří až ve skriptu, podle nějakého templatu.