Hlavní navigace

Názor k článku Nebojte se systemd: zbývající typy jednotek od Filip Jirsák - Tak já to shrnu, ju? Správce služeb má...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 7. 2016 14:08

    Filip Jirsák

    Tak já to shrnu, ju? Správce služeb má služby spravovat, ne nahrazovat, když se mu náhodou něco nehodí, ne je nutit, aby byly na konkrétním správci závislé.
    Tohle systemd perfektně splňuje.

    Má je prostě spustit ve správném pořadí, může je i hlídat a dle nastavení provádět různé akce při jejich selhání.
    Kdyby to mělo jenom spouštět služby, pak je to spouštěč služeb, ne správce služeb. Správce služeb má služby spravovat po celou dobu běhu systému, tzn. má reagovat na změny v systému a na jejich základě měnit stav služeb. Správce sítě také nemáte jenom od toho, aby vám síť jednou na začátku nakonfiguroval a pak už se o ní nestaral, ale chcete po něm, aby síť průběžně udržoval, opravoval a také přizpůsoboval změnám. To samé správce počítače – to není někdo, kdo počítač nainstaluje a předá vám ho, ale někdo, kdo se o něj stará po celou dobu životnosti počítače.

    V okamžiku, kdy toho začne dělat víc, tak to má být samostatná služba, kterou nemusím používat, která mě do ničeho nenutí a kterou kdykoliv nahradím jinou službou, která mi bude víc vyhovovat.
    systemd toho víc nedělá. Existují samostatné služby vyvíjené v rámci projektu systemd, obvykle pojmenované systemd-*. Ty ovšem nejsou součástí správce služeb, jsou to přesně ty samostatné služby, které nemusíte používat a kdykoli je můžete nahradit.

    To, že init uvede něco do zcela neurčitého stavu, jak tu zaznělo, to se dříve stávalo, pokud byl nějaký problém a tak jako tak bylo třeba jej vyřešit.
    Ne, to se nestávalo jen dříve a jen v případě, že je nějaký problém. Když třeba připojíte flash disk, skončí systém ve dvou různých stavech v závislosti na tom, jestli jste flash disk připojil před nebo po okamžiku mountování souborových systémů. To samé, když připojíte síťový kabel.

    Toto chování kupodivu poslední dobou způsobuje spíše systemd, než cokoliv jiného.
    Například?

    A ta neskutečná arogance, požadovat po někom, aby upravil svůj SW tak prasácky, aby se systemd fungoval, to je ten největší narovnák na vohejbák na na natahováku na zkracováku.
    Kdy to kdo po někom požadoval?

    A to, že tenhle celej nesmysl navíc komplikuje portování aplikací mezi různými OS, to už je jen taková třešnička na dortu.
    Jak systemd komplikuje portování mezi různými OS?

    Jestli nakonec padne Gentoo a bez systemd to nepůjde, tak odcházím k *BSD a vypadá to, že takových bude víc.
    No jo, vyhrožování v diskusích, že odejdete, to vám jde. Akorát jste zapomněl na jednu věc – aby vyhrožování odchodem bylo účinné, musel by váš odchod někomu vadit. Nebo spoléháte na to, že uživatelé *BSD se chopí vývoje systemd, protože se zděsí, že k nim jinak přitáhne partička uživatelů, která jim začne vysvětlovat, jak to dělají blbě a měli by to dělat úplně jinak, a oč méně budou mít skutečných argumentů, o to více si jich prostě vymyslí?