Hlavní navigace

Názor k článku Nechte svůj počítač vydělávat na burze, aneb začínáme s AOS (2) od Stanislav Brabec - Ne, není to totéž. Gambler v kasinu na ruletě...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 7. 2013 15:57

    Stanislav Brabec

    Ne, není to totéž.

    Gambler v kasinu na ruletě hraje (v ideálním případě) proti funkci random(). A proti funkci random() nelze sestavit dlouhodobě vítěznou strategii. Přinejlepším neprohrávající.

    Gambler na burze hraje proti jiným gamblerům. A vzhledem k tomu, že jiní gambeři používají jiné algoritmy než random() (ať už matematické nebo psychologické), lze proti nim (alespoň teoreticky) sestavit vítěznou strategii.

    Paradoxem tohoto druhu gamblingu je to, že random() je na burze jednou z poměrně úspěšných strategií. Někdo už to zde uvedl v diskusi minule. Ostatně, v investiční soutěži http://portfolio.lidovky.cz/ používají jako etalon investiční úspěšnosti psa. Většina lidí je ve zhodnocení portfolia hluboko pod ním (vlastně spíš znehodnocení).

    To, že na burzách v současnosti převažují gambleři nad investory (za ně lze považovat pouze ty, kteří se zajímají si o ekonomické zdraví firmy, do které investují), není problém, ale pouze důsledkem jiného problému: Astronomického objemu virtuálních, ničím nekrytých peněz, které centrální banky nalily na trhy. Naštěstí pro nás, obyčejné občany, většina z těchto virtuálních peněz nikdy neopustila finančnický sektor. Pokud by opustila, zažívali bychom pádivou inflaci. A pokud je opustí v průběhu krátkého času, zažijeme bleskovou hyperinflaci: http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/hyperinflacni-apokalypsa-i-uprostred-deflace/

    Dokud je neopouští, tyto peníze kryjí reálnou bezcennost různých dluhopisů a derivátů, a umožňují, aby se tento obchod nezhroutil při prvním poklesu podkladového aktiva. A také přispívají ke tvorbě finančních bublin. V dlouhodobém měřítku způsobují virtuální peníze obludný nárůst finančního a bankovního sektoru na úkor produktivních sektorů.

    V dnešní době dokáže jediný projev vysoce postaveného ekonoma (http://byznys.ihned.cz/c1-52676710-klicovy-projev-sefa-fedu-bernankeho-rozhodne-o-osudu-trhu-i-ekonomiky) zahýbat s akciemi více, než plné sklady neprodejného zboží ve firmě, jejíž akcie jsou obchodovány.