Hlavní navigace

Nejsem robot: nová CAPTCHA od Googlu bude neviditelná

11. 12. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Google
Nový Bluetooth 5 je rychlejší a má větší dosah, Google Play má nový systém aktualizací, Amazon testuje obchody bez pokladen a firmy z oblasti virtuální reality založily sdružení.

Software a hardware

Pátá generace bezdrátového standardu Bluetooth byla definitivně schválena. Bluetooth 5 je dvakrát rychlejší než současná verze 4.2 a zvládne přenést až 2 Mbps. Další velkou výhodou je až čtyřnásobně větší dosah. Bluetooth 5 tak celkem pohodlně pokryje jedno patro budovy nebo třeba rodinný dům. Energetická náročnost zůstává skoro stejná. Díky zmíněným výhodám se s Bluetooth 5 počítá v internetu věcí, využít by ho mohla hlavně různá malá zařízení v domácnosti. V mobilních zařízeních se novinka objeví příští rok.

Obchod Google Play zavádí nový systém aktualizace aplikací. Ten nevytváří rozdílové aktualizace (bsdiff) z celé aplikace, ale z každého souboru v balíčku. Stahovaná aktualizační data tedy budou ještě menší. Úspora se pochopitelně značně liší podle konkrétní aplikace i aktualizace. V průměru je to podle Googlu 65 %, předchozí systém uspořil průměrně 47 %. Nevýhodou je, že aktualizace prostřednictvím nového systému trvá trochu déle a vyžaduje více výpočetního výkonu. Proto novinka bude používána zatím pouze pro automatické aktualizace, které obvykle probíhají v noci za připojení k napájení. Když si aktualizaci vyžádáte ručně, použije se starší řešení aktualizací.

Příklady úspory dat při aktualizaci

Příklady úspory dat při aktualizaci

Jak jsme informovali minule, Netflix umožnil stahování obsahu na mobilní zařízení. Současně také zkouší nový formát videí, a to otevřené VP9 od Googlu. Podle Netflixu je tento formát o cca 36 % úspornější než jinak používané H.264. Zajímavé také je, že Netflix už nějakou dobu videa analyzuje po úsecích v rozmezí 1–3 minut a pro každý úsek vybere specifické nastavení enkódování s pokud možno nejlepším poměrem velikost/kvalita. Co se týče VP9, tak ten je bohužel podporován jen v Androidu. Aplikace pro iOS tedy stále dostává obsah v H.264. VP9 je už nějaké dva roky primárním formátem serveru YouTube.

Internet a web

Kdysi otravná CAPTCHA, která vyžadovala přepisování těžko čitelných textů, se čím dál víc zjednodušuje. Např. reCAPTCHA od Googlu už si často vystačí jen s tím, že zatrhnete, že nejste robot. Teď se má celý systém ještě zjednodušit se zavedením Invisible reCAPTCHA. Stejně jako dosud služba prostřednictvím prohlížeče zanalyzuje chování uživatele a podle toho se pokusí zjistit, zda jde skutečně o člověka. Už ale nebude třeba ani nic zatrhávat a ověření bude skutečně neviditelné. Zájemci o vyzkoušení služby už se mohou hlásit. Google reCAPTCHA koupil v roce 2009 a jde o dlouhodobě nejrozšířenější řešení svého druhu, hlavně proto že je zdarma.

Takto reCAPTCHA dunguje dnes:

Komunitní síť Reddit přepracovala systém hodnocení příspěvků. Z hlediska uživatele tedy systém zůstává stejný, příspěvky se hodnotí pozitivně nebo negativně. Změnil se však algoritmus, který interakci uživatelů propočítává a podle ní příspěvku přiřadí skóre. Dosud ty nejpopulárnější příspěvky měly skóre mezi 5–10 tisíci, nově lze dosáhnout i na několik desetitisíců. Přesné specifikace svého modelu Reddit nezveřejňuje, protože nechce, aby ho nepoctiví uživatelé zneužívali. Nový systém by mimo jiné měl zabránit propadům skóre kvůli vyšší frekvenci negativních hodnocení v krátkém čase apod. Dobré příspěvky nebude snadné jen tak odstavit.

Byznys, politika, právo

Firmy působící v oblasti virtuální reality se spojily a založily Global Virtual Reality Association. Mezi zakládající členy patří Google, Oculus, HTC, Samsung a Acer. Naopak zatím (?) chybí Valve (SteamVR) nebo Microsoft (HoloLens). Jde o klasické průmyslové sdružení, kde firmy budou diskutovat a vymýšlet nějaké společné projekty či standardy. Doufejme, že asociace přispěje i ke kompatibilitě různých VR řešení. Špatná kompatibilita v současnosti patří mezi největší nedostatky VR.

Samsung sice v roce 2012 prohrál patentový spor s Apple, ale rozhodně svému konkurentovi nechce dát nic zadarmo. Už několikrát se úspěšně odvolal a náhradu škody, kterou má zaplatit, se mu z původní miliardy dolarů podařilo snížit až 399 miliónů. Ale Samsung se opět odvolal a i tentokrát uspěl. Nejvyšší soud USA rozhodl, že i oněch 399 miliónů je příliš a neodpovídá škodě, kterou Samsung Applu způsobil. Případ se tedy vrátí k nižšímu soudu. Předmětem sporu je několik málo patentů týkajících se převážně vzhledu zařízení a rozhraní operačního systému, nejde o žádné zásadní technické vynálezy.

Zajímavosti / telegraficky

Amazon otevírá nový řetězec obchodů Amazon Go, který nebude mít žádné pokladny. Zákazník zkrátka vstoupí do obchodu, u vstupu se identifikuje třeba mobilním zařízením a poté jednoduše pobere zboží a odejde. Nákup se automaticky zaplatí kartou on-line. Umělá inteligence bude rozpoznávat obličeje zákazníků a pozorně sledovat, co všechno berou z regálů. První takový obchod už stojí v Seattlu, ale zatím v něm probíhá jen neveřejné testování. Veřejnosti se otevře už začátkem nového roku.

Ne všem lidem se ale líbí, že pomocí nových technologií mohou být na veřejnosti snadno identifikováni. Na Kickstarteru se objevil projekt, který kamerám identifikaci značně ztíží nebo znemožní. Jde o speciální reflexní brýle. Finančního cíle už bylo dosaženo a brýle, které stojí kolem sta dolarů, by měly být uvedeny za půl roku.

Google se pochlubil, že v následujícím roce bude využívat pouze energii z obnovitelných zdrojů, převážně větrnou energii. Nepředstavujte si to ale tak, že datacentra firmy budou obklopena větrníky. Firma tuto energii zkrátka bude odebírat ze sítě. Podle Googlu už je cena přijatelná a navíc tolik nekolísá jako u tradičních zdrojů energie.

YouTube kanál PewDiePie stejnojmenného autora se stal prvním, který pokořil hranici 50 miliónů odběratelů. A to s velkým náskokem – druhý kanál má jen kolem 30 miliónů.

S linuxovou verzí očekávané české hry Kingdom Come: Deliverance to vypadá čím dál hůř. Studio se jí bude věnovat až po vydání pro Windows a pro konzole a není jisté, zda nakonec vůbec vyjde.

Mapy.cz zobrazením Panorama pokrývají dalších 2850 km českých silnic a ulic. Jde o obdobu zobrazení StreetView známého z map od Googlu.

Mapy.cz: pokrytí zobrazením Panorama

Mapy.cz: pokrytí zobrazením Panorama

Server YouTube odhalil deset nejpopulárnějších videí z roku 2016. Nepleťte si to ovšem s nejsledovanějšími videi, tentokrát jde, zjednodušeně řečeno, o nejvíce virální videa s velkým krátkodobým efektem.

root_podpora

Šifrování e-mailů prostřednictvím PGP je stále složité a příliš krkolomné. Pro snadnou a bezpečnou komunikaci je lepší použít různé IM komunikátory, píše se v komentáři na Ars Technica.

Zájemce o pozici programátora v Amazonu píše, jak probíhá testování uchazečů. Ve zkratce: je to jako ze špatného filmu. Příspěvek vzbudil velký ohlas a Amazon už údajně zvažuje změny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.