Hlavní navigace

Názor k článku Největší počítačové nesmysly ve filmech od ondra.novacisko.cz - Až na to, že telefon se na BTSky...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 7. 2010 16:23

    ondra.novacisko.cz (neregistrovaný)

    Až na to, že telefon se na BTSky nepřihlašuje, to byste měl baterku do hodiny v čoudu.
     
    Telefon se přihlašuje pouze do oblasti. Oblast je veliká třeba jako Praha, nebo Pardubický kraj. Ústředna ví, kde ve které oblasti se telefon nachází, ale netuší, kterou BTS sleduje. Telefon je totiž relativně pasivní, pouze pasivně přijímá stav sítě a ladí se na nejsilnější signál.

    Pokud Vám někdo volá, nebo posílá SMS, síť prohledává celou oblast a to tedy paralelně, všechny BTS v oblasti se dotazují na Vaše ID. Váš telefon se pak ozve na _jedné_ BTS a přes tu se začíná komunikovat. Pouze během hovoru má síť přehled o Vaší poloze, protože dochází k předávání signálu mezi BTSkami.

    Popisoval jsem, jak to funguje v GSM síti, nebo aspoň fungovalo do nedávna, když jsem to ještě relativně sledoval. Samozřejmě, jsem ochoten připustit, že existují konspirační nástroje sítě, speciální příkazy, které třeba umí telefon přesvědčit, že má nabonzovat IDčka nejbližší BTSek. I možnost GSM-Pingu, kdy síť z různých BTS posílá na telefon tenhle příkaz a měří rychlost odpovědi a tím odvozuje vzdálenost

    (mimochodem, vzdálenost v GSM síti se dá měřit s přesností na 0.5km, a to pouze během hovoru. Nemluvím o triangulaci, ale o technologickém zpožďování signálu díky konečné rychlosti přenosu radiových vln. Zpoždění se určuje, jako číslo 0–63, tzn. že maximální rozsah jedné BTS je omezen na 32km a dál ani ránu).

    A ještě připomínku. Bez SIMky se telefon do sítě nepřihlašuje, pouze jen pasivně sleduje nejsilnější signál. Jenom v případě, že je potřeba provést tísňové volání se telefon nejprvé k síti připojí. Opět to ale nevylučuje možnost konspiračních teorii s možnými technickými řešeními. Ale už to vyžaduje kooperaci všech operátorů, protože v danou chvíli může být telefon připojen k libovolnému operátoru. Platí v případě, kdy v telefonu SIMka je, ale konkrétní operátor v místě nemá signál.