Hlavní navigace

Nejzajímavější zprávičky a blogy v roce 2008

31. 12. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Konec roku je už za dveřmi a většina lidí půjde do práce až příští rok. Jako vždy na konci jednoho období je tu čas bilancí a hodnocení. Včera jsme se zabývali články v roce 2008, dnes přijdou na řadu nejzajímavější zprávičky a blogposty. Které zprávičky a blogy vás zajímaly nejvíce? Kolik jich vyšlo?

Podobně jsme nad zprávičkami bilancovali i na konci roku 2006 i roku 2007. Stejně tak jsme se včera zabývali nejzajímavějšími články z letošního roku. Dnes vám nabízíme volné pokračování, ve kterém si pod drobnohled vezmeme zprávičky a blogy.

V letošním roce jsme pro vás vydali 1966 zpráviček a celkem je jich v našem archivu téměř 18 000. Nejvíce zpráviček zadali:

Zbylých 277 zpráv pochází především od našich čtenářů, kteří mohou k přidávání použít webový formulář. Jedná se o desítky různých autorů a všem patří veliký dík. I díky nim se dozvídáte o mnohých novinkách jako první.

Nejčtenější zprávičky

Opět jsme vybrali desítku nejzajímavějších zpráviček seřazených dle čtenosti. Podívejme se společně na zprávy, které vás nejvíce zaujaly:

Server The Register přináší obsáhlou recenzi linuxové verze Asus Eee PC 901 s procesorem Intel Atom. Dříve kritizovaný problém s rozdílnými bateriemi pro evropský a americký trh je vyřešen a Eee PC 901 budou obsahovat stejnou baterii pro všechny trhy s kapacitou 6600 mAh. Počítač obsahuje 1 GB 533 MHz DDR2 RAM, procesor 1,6 GHz Intel Atom N270, čipset Intel 945GMS a integrovanou grafiku GMA 950. Diskový prostor v podobě 20 GB SSD je rozdělen na 4 GB se systémem a 16 GB pro uživatelská data.

Pavel Chalupa: Recenze Asus Eee PC 901

Podle serveru Computerworld.com začal Microsoft brát linuxové operační systémy na desktopech vážně a vyvíjí Windows 7 za účelem jejich potlačení. Důvodem pro tento krok má být především rozmach tzv. netbooků, které nemají ohromné množství paměti a příliš výkonné grafické karty.

Miroslav Hrončok: Windows 7: zabiják Linuxu?

Seznam nejlepších her dostupných na Linuxu je rozdělen do první a druhé části. Autoři vybírali na návrhy čtenářů hry, které jsou dostupné zdarma, nevyžadují k běhu Wine a nejsou ve stádiu počátečního vývoje.

Pavel Chalupa: Nejlepší hry na Linuxu

Hans Reiser, známý jako autor souborového systému ReiserFS, byl téměř před dvěma lety obviněn z vraždy vlastní manželky. Soudní proces se táhl velmi dlouhou dobu a nakonec byl Reiser uznán vinným z vraždy prvního stupně, ačkoliv tělo nebylo nikdy objeveno. Detaily si můžete přečíst v našem článku Hans Reiser hodlá ukázat tělo své ženy. V pondělí v 16 hodin pak skutečně dovedl policisty na místo, kde byly objeveny ostatky zatím oficiálně neidentifikovaného těla. Místo leží asi kilometr od domu, kde Reiser se svou matkou bydlel.

Petr Krčmář: Hans Reiser dovedl policisty k tělu vlastní ženy

Internet byl napaden zatím největším útokem tohoto roku o síle 40 Gbps. Jednalo se o DDoS (Distributed Denial of Service) útok, při kterém se cíl zahltí co největším množstvím provozu a ten je pak paralyzován natolik, že není schopen propouštět důležitá data.

Adam Štrauch: Internet byl napaden silou 40 Gbps

Hans Reiser, autor ReiserFS, který byl před rokem a půl obviněn z vraždy manželky, byl nyní uznán vinným a odsouzen za vraždu prvního stupně. Ačkoliv v případu nebylo tělo, místo činu ani spolehliví svědci. Reiser prý ale zapůsobil během svých projevů špatně na porotu.

Petr Krčmář: Hans Reiser odsouzen za vraždu prvního stupně

Analytická společnost Gartner na konferenci v Las Vegas představila výsledky průzkumu situace Microsoftu a jeho klíčového produktu MS Windows. Podle analytiků společnosti je aktuální situace „neudržitelná“ a Microsoft by měl velmi rychle zasáhnout, jinak dojde ke kolapsu. Na vině je prý několik faktorů: dvacet let přebírání kódů z předchozích verzí, neschopnost pružně reagovat na trh a především nabubřelost samotných Windows.

Petr Krčmář: Analýza Gartner: Windows se pomalu hroutí

Marc Balmer, vývojář OpenBSD, se dozvěděl o problémech se Sambou, které se projevují jen na BSD systémech. Nejprve vinil z chyby samotnou Sambu, ale poté se mu podařilo objevit chybu v jádře, která je tam minimálně 25 let. Nachází se v mnoha různých BSD systémech, včetně Mac OS X.

Petr Krčmář: Objevena 25 let stará chyba v BSD

The Register odkazuje na množství fotek připravovaného Asus Eee 901 s úsporným procesorem Intel Atom. Fotky jsou k dispozici s francouzským popisem na webu blogeee.net.

Pavel Chalupa: Fotky Asus Eee 901 s proceso­rem Atom

Zdá se, že historie se nám opět opakuje. „DVD Jon“ Lech Johansen, známý především tím, že před lety prolomil jako první ochranu DVD, nyní úspěšně zaútočil na DRM. Jeho firma vydala po osmi měsících vývoje software s názvem DoubleTwist, který dovoluje zkopírovat připojené médium na libovolné zařízení.

Petr Krčmář: DVD Jon obešel DRM ochrany

Blogy v roce 2008

Také blogy se těšily vašemu velkému zájmu. Vzhledem k tomu, že naši blogeři se řídí daným kodexem, objevují se u nás převážně odborné blogy, které se týkají zaměření našeho serveru. Celkem hostujeme 89 různých blogů. Nabízíme opět desítku nejčtenějších blogerských článků za rok 2008:

Kolegyně mi poslala pěknou slovní úlohu, která mě moc potěšila. Ani ne tak náročností nebo přímo svým obsahem, ale tahle úloha pěkně ukazuje, že pokud někdy zbytečně moc myslíte, nedoberete se výsledku.

Petr Krčmář: Slovní úloha se psem

Na začátek mi dovolte malou ukázku. Jedná se o plně aktualizovaný Debian Etch.

jenda@yakumo:~$ uname -a
Linux yakumo 2.6.18-5-486 #1 Mon Dec 24 16:04:42 UTC 2007 i586 GNU/Linux

Jendův blog: Strašlivý exploit na 2.6.17 – 2.6.24!

Dostala se ke mě zajímavá fotka, na které je Steve Ballmer ze společnosti Microsoft. Byl nedávno v Praze a při té příležitosti zahlédl i mikinu z našeho butiku, na které je tučňák Tux.

Petr Krčmář: Ballmer viděl v Praze mikinu Root.cz

Původně jsem to chtěl napsat do zprávičky, ale asi se to nehodí. I přesto je to velmi zajímavé: ačkoliv se Microsoft holedbá, jak se mu krásně Vista prodává, prodejci hardware tvrdí přesný opak.

Petr Krčmář: Windows XP se stále prodávají více než Vista

Internetový humor je úžasná věc a po globální dálnici koluje řada zajímavých věcí. Dnes mě dostalo úžasné video. Jedná se o rozhovor s mrtvým teroristou. Máte-li náladu, zasmějte se také.

Petr Krčmář: Achmed: mrtvý terorista

Asi som niekoho prekvapil… vlastníctvo trička je bežná vec, mám ho už dlho… ale tá vzrastajúca nenávisť voči Ubuntu, to je niečo nové. Asi ma poznáte – písal som o Ubuntu manuál a pustil som sa do úprav Ubuntu – takže Greenie a veci tomu podobné. Tentokrát však nemôžem výjsť z údivu.

Stanislav Hoferek: Sedím v tričku Ubuntu a hnevá ma Ubuntu…

Někteří lidé dokáží opravdu zaskočit a ačkoliv jsem poměrně otrlý a jen tak něco mě nepřekvapí, právě se stalo: Petr Tomeš přešel na MS Windows. Tímto ho prohlašují nejběhavějším přeběhlíkem.

Petr Krčmář: Petr Tomeš se vrátil k Windows

V nových verzích programů se objevují i nová velikonoční vajíčka (tzv. easter eggs) a Firefox 3 nezůstává pozadu. Obsahuje jich přesně – no hádejte kolik? – přesně tři.

Martin Hassman: Velikonoční vajíčka Firefoxu 3 (pozor spoiler)

V diskusiách sa stretávam s rôznymi krikľúnmi a hejkalmi, ktorí plamenno diskutujú o tom, aky je Linux nekonformný, neužitočný, nepoužiteľný. Čím to je? Myslím že týto ľudia proste začínajú zisťovať, že nasadli do zlého vlaku. Viezli sa v tom svojom krásnom MS vlaku a boli spokojní.

Trsek blog: Sedíte v zlom vlaku (Linux & MS)

root_podpora

Tento zápisek bude popisovat to, co se stalo lidem, kteří ani na minutu nezaváhali a investovali své peníze do něčeho, co jim přišlo jako samozřejmost. A byli za to náležitě potrestáni. Řeč bude o platícím zákazníkovi a jeho kolegovi, který moc cti nemá.

Svatopluk Vít: Jsem legální uživatel a trpím

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.