Hlavní navigace

Nepořádek ve fotkách? Zkuste správce digiKam

18. 7. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jedním z nejlepších správců fotografií v Linuxu je digiKam, který nabízí podporu RAW, výbornou práci s fotoaparáty nebo jednoduchou publikaci snímků na síť. Nechybí mu ani poměrně kvalitní editor fotografií nebo podpora stále častějších GPS údajů v EXIF informacích jednotlivých snímků.

Správa fotografií a další grafiky patří mezi poměrně rutinní činnosti většiny uživatelů. Hlavní důraz je kladen nejen na rychlost a přehlednost programu, ale také na kvality integrovaného editoru nebo pokročilé funkce na publikaci a sdílení snímků. Vždy pak potěší nějaký nadstandardní bonus v podobě zajímavé funkce.

Zatímco ve Windows je standard poměrně jasně definovaný dvojicí ACDSee a Zoner Photo Studio, v Linuxu je hlavní linie správců poněkud rozmazanější a méně určitá. Většinový proud je totiž zaměřen na méně složité nástroje s hlavním důrazem na rychlost a snadnost použití. V dnešním článku se ale podrobněji podíváme na jeden z nejrobustnějších programů na správu fotografií v Linuxu, totiž na digiKam.

Začínáme

Hned po instalaci se zobrazí poměrně podrobný průvodce, ve kterém je možné nadefinovat domovský adresář a to, jak se má aplikace v určitých situacích chovat. Poté se již rozeběhne celý program a je možné se pustit do práce. Osobně oceňuji možnost nastavit si barevné schéma aplikace – šedá, která se přirozeně hodí ke KDE (pro které je digiKam napsaný) je totiž na prohlížení fotografií poměrně nevhodná barva a všeobecně se doporučuje užít černé pozadí.

V levém menu je kromě klasické adresářové strukturu snímků k dispozici ještě mód procházení podle času pořízení, sestavení časové osy ze snímků, hledání dle místa nebo podle tagů. Zajímavou experimentální funkcí je hledání podle vzoru, který načrtnete od ruky. Program umí vyhledat také duplikáty zadaného obrázku nebo jemu podobné. Samotné prohlížení snímků je velmi rychlé a pohodlné. Jednotlivé obrázky je možné otagovat, zhodnotit hvězdičkami nebo upravovat v editoru.

K dispozici je také prohlížeč vlastností, pomocí kterého je možné jednoduše analyzovat histogram, číst EXIF informace, psát poznámky ke snímku nebo si prohlížet jeho vlastnosti. Práce je rychlá, jednoduchá a kvalitní. Z osobní zkušenosti mohu říci, že se pod KDE chová digiKam o mnoho lépe, nežli v případě grafického prostředí Gnome.

Funkce

Pokud jde o nadstandardní funkce, pak si zaslouží zmínku především podpora RAW, a to včetně většiny jeho proprietárních variant, velice dobře funguje také stahování snímků z fotoaparátů – podpora je poměrně široká včetně mobilních telefonů. Bez zajímavosti pak rozhodně není ani podpora 16 bitové hloubky barev v RGB nebo práce s ICC profily. Samozřejmostí je, že digiKam dokáže nastavit vyvážení bílé, zaostřovat, pracovat s kontrastem nebo jasem snímku.

Zmínku si jistě zaslouží také import – mimo soubory uložené na nějakém médiu či zmíněných fotoaparátů, je možné nahrávat snímky také z Facebooku, Smugmug či Picasa Web Album. V oblasti exportu je podporováno velké množství webových úložišť a nechybí ani možnost tvorby vlastního alba. Zde je snad jen možné uvést jako výtku skutečnost, že kvalita náhledových obrázků by mohla být lepší.

Pokud jde o editor,  je orientován na úpravy, které se týkají celého snímků. Potěšitelné je, že všechny efekty lze poměrně detailně nastavovat. Kromě zcela obvyklých funkcí jako je ořez, otáčení, přidávání šumu, ostření, rozmazávání, změna velikosti nebo práce s barevností snímku je k dispozici řada velice pokročilých nástrojů, jako například pro odstranění šumu nebo chyb čočky. Podporována je také možnost umísťovat (virtuálně) před snímek řadu různých filtrů. Z efektů nechybí nic podstatného a nabídka je spíše širší nežli užší. To co uživatelé jistě ocení je možnost si z každým efektem dopodrobna vyhrát a zajistit, aby fungoval právě tak jak má.

root_podpora

Závěrem

Pokud hledáte opravdu kvalitní nástroj na správu fotografií v grafickém prostředí KDE, pak je digiKam rozhodně zajímavou a kvalitní volbou, které nechybí žádné podstatné funkce a má co nabídnout. Nechybí tvorba rámečků, vkládání textu, tvorba kalendářů nebo již zmíněné generování webových alb. Aplikace navíc nabízí také možnost dávkového zpracování souborů, což je funkce na výsost užitečná.

Celkově lze říci, že jí vlastně není příliš co vytknout. Snad je by mohlo být k dispozici více šablon a lepší kvalita zpracování pro webová alba, pokročilý nástroj na tvorbu prezentací chybí úplně, což je zřejmě nejslabší místo celého programu a jistě by někteří uživatelé ocenili také funkce na rozpoznávání obličejů. Poněkud hůře funguje digiKam ve Windows i v Gnome. I tak si ale jistě zaslouží pozornost a vyzkoušení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.