Hlavní navigace

Nespolehlivé konektory RJ45: polovina neodpovídá standardu

24. 3. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ethernetové konektory jsou často nespolehlivé, i když jsou správně nakrimpované. Podle studie Brennana a Jeskeyho je jasné proč: mnohé konektory na trhu odporují příslušnému standardu ISO 8877.

Studie se jmenuje „ANSI/TIA-1096-A Non-Compliance Issues (Focus on RJ45)“ a byla napsaná Bobem Brennanem a Davem Jeskeym z americké firmy Sentinel Connector Systems. Existuje v PDF verzi a podobná informace v HTML je k dispozici online.

Obecná idea standardizace mi přijde jasná: koupíte-li si router a ethernetový kabel a kabel při zaviklání ztrácí kontakt, vezmete standard a ověříte, zda mu vyhovuje konektor na routeru a konektor na kabelu. Pokud nevyhovuje konektor na routeru, reklamujete router jako vadný, případně podáte trestní oznámení na podvod (záleží na tom, zda o tom prodejce, tvrdící, že prodává router s RJ45, věděl nebo ne). Pokud nevyhovuje kabel, reklamujete jako vadný tento.

V realitě je to bohužel tak, že standard je sice formálně, papírově standardem, ale z praktického hlediska je nefunkční. Až si půjdete kupovat Wi-Fi router za 550 Kč, nazapomeňte si k němu ještě za výhodných 1 440 Kč přikoupit z katalogu švýcarské firmy ISO jejich produkt standard ISO/IEC 8877:1992 – Information technology – Telecommunications and information exchange between systems – Interface connector and contact assignments for ISDN Basic Access Interface located at reference points S and T. A k tomu do krosny přibalit elektronový mikroskop, který každý běžný spotřebitel doma vedle žehličky, pračky a vysavače jistě má, abyste si mohli zkontrolovat předepsané mikroskopické parametry povrchu kontaktů.

Elektronová mikrografie špatného zlacení pod 500násobným zvětšením. V děravých místech může nastat koroze.

Podobně na tom mohou být obchodníci – určitě si ke každé z tisíců položek s kterými obchodují, přikoupí za drahý peníz ještě příslušný standard, aby ho mohli pak po dlouhých večerech studovat, zda to co přeprodávají náhodou není podvod. Zatímco konkurence je bude likvidovat levnějšími cenami, protože z prodejní ceny nemusí platit standard a mzdu dlouhých studijních hodin.

Jedna možnost jak diagnostikovat problémy s kontaktem v konektorech RJ45, je prosvítit je rentgenem.

Je možné že by byl špatně navržený samotný standard RJ45? K tomu se vyjadřuje práce takto: „Když se RJ45 vyrobí korektně, je to jeden z nejspolehlivějších konektorových systémů na světě.“ Nedivím se. Kontakty jsou zlato na zlato a standard specifikuje kvalitu pozlacení tak, aby bylo celistvé a nekorodovalo, a výrobní přesnost okrajů, aby kovové otřepy neseškrabovaly zlacení. Ze stejného důvodu mají kontakty specifikovánu i hladkost povrchu. Specifikované jsou i limitní parametry mikroskopických korozních oblastí – co vám bude platné, že jsou kontakty zlacené, vykládané platinou a zdobené diamanty, smaragdy a vltavíny, když si vám náhodou sedne rezatá ťupka na rezatou ťupku?

Na vině tedy není standard, ale subjekty, co nabízí falešné konektory. „Při současných cenách zlata představuje zlato ve zlacení 60–70 % ceny konektoru,“ odhaluje studie. Není to lákavé? Pozlatíte poloviční tloušťkou a už jste o 30 % levnější než konkurence.

Výrobci jdou s kreativitou ještě dále. „Povrchová vrstva zlata má splňovat následující parametry: materiál má být čisté zlato, minimálně 99procentní. […] Minimální tloušťka zlata ve specifikované kontaktní zóně má být 1,2700 μm (50 μin) […] Naše nálezy: […] více než 50 % testovaných RJ45 samců nesplňovalo minimální tloušťky zlata a niklu […] viděli jsme zlato, které mělo pouhých 18 karátů, 14 karátů atd. […] Méně než 50 mikropalců zlata: viděli jsme kusy co měly pouze 30 mikropalců, 15 mikropalců, 6 mikropalců a pouze zlatou barvu. Nikl: viděli jsme méně než 50 mikropalců. A někdy vůbec žádný nikl, což vede k difúzi zlata. Reálný případ: základnová stanice mobilní sítě v UK. Také jsme viděli různé tloušťky zlacení na tom samém konektoru, což naznačuje špatné řízení kvality ve výrobním procesu.“

Správné pozlacení (vlevo) a nesprávné pozlacení (vpravo). Kontakt má být před zlacením správně galvanicky vyleštěn, aby byla dosažena předepsaná hrubost povrchu max. 32 mikropalců. Někteří výrobci si práci místo toho nedovoleně zjednodušují drátěným kartáčováním, které vytvoří hrubý povrch. Na obrázku vpravo jsou navíc nepřípustně široké otřepy 25–30%, správně max. 10%. Ty jsou vzniklé nedostatečnou údržbou raznice. Podle slov studie si zde tím výrobce ušetřil asi 50 % nákladů na údržbu raznice a takovéto kontakty vydrží pouze 10–15 zasunutí.

Na zlatě šetří, je drahé, tak snad levný plastik aspoň bude správně? Bohužel ne – strana 13: „Samice jsou moc široké – nastává častěji. Také vídáme, že jsou samice moc vysoké.“ Tak co se dá ještě zkazit? „Tolerance samce: plastik, kde nemá být. Rozměry mimo specifikaci.“ Obrázek později na straně 16 a 17 ukazuje, jak přebytečný plastik v samci může podržet péro kontaktu samice, takže se nedotkne kontaktu samce.

S nástupem různých bezkontaktních plateb a čteček inovují někteří výrobci bezkontaktními technologiemi i starý zaběhnutý konektor RJ45. Neprůstřelné bezpečnostní řešení pro vaši podnikovou síť – ochrání jak před viry tak i před spamem. Neprojde jím totiž vůbec nic.

Některé kontakty jsou z levné obyčejné mosazi, místo specifikovaného fosforbronzu. Nedodržují pak předepsanou kontaktní sílu 100 gramů (pro fyzikáře korektně: 0,98 Newtonů). Specifikovaný úhel kontaktu je 13–24 stupňů, ani to neopomněli někteří výrobci porušit, což má za následek například ztrátu kontaktu.

Implikace těchto problémů s kontakty mohou být složitější než to, že konektor nemá kontakt – teplotní cykly způsobují posuv kontaktů po sobě podobně jako při zapojování a rozpojování konektoru. Takto špatně udělané konektory potom selhávají po nepřiměřeně malém počtu zastrčení, a nebo předčasně selhávají vlivem teplotních cyklů nebo prostředí s vibracemi, například v datacentrech nebo MRI scannerech.

Standard RJ45 je přitom navržen tak, že se v konektorech opotřebovává kontakt samce, protože ten je snadno vyměnitelný. Navíc se kontakty při zasouvání leští, takže se jim vlastně v první části životní doby ještě spolehlivost zvyšuje (podle slov studie 300–400 zasunutí).

root_podpora

Další metoda diagnózy selhání kontaktu je tence natřít konektor snadno setřitelnou černou barvou. Pak vidíme, která místa mají kontakt (1) a která ne (2). Co je závažné: tento kus je ze switche z řízení letového provozu. Chcete, aby vaše bezpečnost, až poletíte letadlem, závisela na zfalšovaných konektorech, které porušují standard?

Závěr: podle studie 50 % konektorů RJ45 porušuje standard, což má za následek nespolehlivost. Autoři analýzy současnou situaci nazývají časovanou bombou, protože nespolehlivost již instalovaných zfalšovaných konektorů se s časem rapidně zhoršuje. Tyto podvodné konektory se vyskytují i v některých závažných aplikacích, jako je řízení letového provozu. Standard RJ45 samotný je v pořádku. Problém je způsoben cenovým tlakem hospodářské soutěže a selháním nedostatečných mechanismů ve společnosti, které mají za úkol vynucovat korektní chování subjektů na trhu.

Zdroj všech obrázků v článku: Brennan, Jeskey: ANSI/TIA-1096-A Non-Compliance Issues (Focus on RJ45), Sentinel Connector Systems.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Karel Kulhavý vystudoval operační systémy, sítě a překladače na MFF UK a je autorem optického pojítka Twibright Ronja a spoluautorem textového a grafického webového prohlížeče Twibright Links.