Hlavní navigace

NetBSD: aktualizace systému a balíčků

3. 7. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V posledním díle si rozebereme aktualizace v NetBSD. Nedávno vyšla opravná verze systému (6.1.4), takže je dobré na ni upgradovat. Navíc v dubnu vyšlo pkgsrc-2014Q1, což znamená, že se na NetBSD dostaly nové verze balíků a vy můžete upgradovat i ty. V závěru zhodnotím své zkušenosti s NetBSD.

Upgrade NetBSD probíhá jinak, než je tomu u linuxových distribucí. Pro srovnání, zatímco v Debianu stačí změnit zdroje softwaru a pak už jenom zadat do terminálu apt-get update && apt-get upgrade, u NetBSD to tak jednoduché není. Proto si to rozeberme trochu podrobněji. V NetBSD můžeme sice upgradovat nainstalované balíky, nicméně tím se nám ale neupgraduje systém jako takový. Software (který není součástí základní instalace) totiž není nijak vázán na konkrétní vydání NetBSD, jako je tomu u linuxových distribucí, nýbrž je spjat s vydáním pkgsrc.

Upgrade samotného systému

Nabízí se zde více možností. Možná jste si při instalaci NetBSD z CD všimli, že v nabídce hned na začátku je možnost upgrade systému. Toto je jedna z možností, jak aktualizovat NetBSD. Tuto možnost jsem osobně nezkoušel, nicméně myslím si, že pokud jste úspěšně prošli instalací, neměla by pro vás být aktualizace tímto způsobem problém. Pro jistotu přikládám odkaz na návod, který je součástí dokumentace k NetBSD.

Další možností (a asi i nejjednodušší) je upgrade pomocí programu sysupgrade. Nejdříve se musí sysupgrade nainstalovat. ( pkgin in sysupgrade). Dále zadejte následující příkaz:

# sysupgrade auto ftp://ftp.NetBSD.org/pub/NetBSD/NetBSD-6.1.4/amd64

Systém se vám upgraduje na nejnovější verzi (6.1.4). Pokud máte jinou architekturu než amd64, tak pochopitelně v zadané cestě uvedete svoji architekturu, např.:

# sysupgrade auto ftp://ftp.NetBSD.org/pub/NetBSD/NetBSD-6.1.4/i386

Sysupgade se vás bude ptát, jestli chcete některé konfigurační soubory nahradit či ne. Následuje samotná instalace, která je poměrně rychlá. U mě proběhlo vše hladce, akorát jsem musel svého uživatele přidat do skupiny wheel, protože se mi nahradil soubor  /etc/group.

Další možností je stáhnout zdrojáky z CVS a z nich postavit nový systém. To lze udělat buď ručně, nebo utilitami sysbuild a sysupgrade. Ukážeme si i tento druhý postup:

# sysbuild build

a následující příkaz provede samotný upgrade:

# sysupgrade auto ~/sysbuild/release/$(uname -m)

Samozřejmě musíte mít nainstalovaný jak sysbuild, tak  sysupgrade.

Upgrade ostatního software

Opět je tu vícero možností. Samotní vývojáři v dokumentaci jako nejjednodušší možnost uvádějí odinstalovat vše, a pak to znovu nainstalovat (s pkg_add). Podle mě je ovšem jednodušší použít program  pkgin:

# pkgin update
# pkgin full-upgrade

Pokud se přeci jen rozhodnete pro první uvedený postup, doporučuji si vygenerovat soubor s nainstalovanými balíčky:

# pkg_info -Q PKGPATH -a > pkgs_mam

a až poté vše odstranit:

# pkg_info -a | sed 's/ .*//' | tail -r | while read p ; do pkg_delete $p ; done

Dále se musí updatovat pkgsrc. Tady jsou způsoby snad jen dva:

1. Stáhnout nejnovější pkgsrc, odstranit staré pkgsrc a to nové rozbalit do  /usr:

# wget http://ftp.netbsd.org/pub/pkgsrc/pkgsrc-2014Q1/pkgsrc.tar.gz
# rm -R /usr/pkgsrc
# tar -xzf pkgsrc-2013Q4.tar.gz -C /usr

2. Získat nové pkgsrc skrz CVS:

# cd /usr/pkgsrc && cvs update -dP

Nyní můžete nainstalovat balíky, které máte uvedeny v souboru  pkgs_mam:

# cat pkgs_mam | (while read pp ; do cd /usr/pkgsrc/$pp ; make && make install ; done)

Balíky můžete upgradovat i jednotlivě, například příkazem pkg_add -uu nebo make update/usr/pkgsrc/vybraný_balík.

NetBSD na okraji zájmu

Pokud se rozhodnete vyzkoušet NetBSD bez předešlých zkušeností, zabere vám to jistě mnoho času (díky našemu seriálu snad o něco méně). Jelikož v NetBSD nejsou žádná „klikátka“ (jen ta, která obsahují grafická prostředí, jako třeba KDE), nelze systém ovládat jinak, než příkazy přes terminál nebo editací konfiguračních souborů. Tohle člověka jednoznačně donutí si přečíst dokumentaci a snažit se tomu systému alespoň trochu porozumět. Každá znalost se někdy může hodit.

root_podpora

Za nespornou přednost NetBSD považuji jeho stabilitu. NetBSD se zatím u mě drží už čtyři měsíce a odolalo zatím všem mým zásahům. Docela mě mrzí, že pro NetBSD existují jen svobodné nebo žádné ovladače. To totiž často brání v jeho plném využití na desktopu.

V průběhu používání NetBSD jsem si začal klást otázku, proč má tento vcelku skvělý systém, oproti Linuxu nebo FreeBSD tak malý podíl na trhu, když na pomyslné startovní čáře bylo NetBSD jako první. Co si o tom myslíte vy?

Byl pro vás článek přínosný?