Hlavní navigace

NetBSD: různé cesty k instalaci software

12. 6. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Linux je v současnosti nejznámější unixový systém, ale zdaleka ne jediný. Co takhle si třeba zkusit NetBSD? V dnešním díle si společně rozebereme několik různých způsobů instalace software pro NetBSD. Protože systém disponuje také emulací Linuxu, můžeme instalovat třeba i linuxové aplikace pomocí RPM.

Aby bylo možné počítač s NetBSD normálně používat, je nutné nainstalovat nějaký další software, jako třeba webový prohlížeč, grafické prostředí (GNOME, KDE atd.), přehrávač multimédií nebo něco jiného. Záleží na tom, k čemu chcete počítač používat. Protože je NetBSD na desktopech poměrně málo používaným systémem, chybí pro něj některé aplikace. Částečně to řeší linuxová emulace, díky které je NetBSD schopno spouštět binární soubory pro Linux. V konečném důsledku si člověk s NetBSD oproti Linuxu v tomto ohledu moc nepohorší. Například já kromě nesvobodných ovladačů grafické karty a tiskárny zatím nepostrádám žádný software, který by na Linuxu běžel a na NetBSD ne.

Pojďme nyní k samotné instalaci softwaru na NetBSD. Je zde několik způsobů, jak nainstalovat nějaký program, jako první rozeberu pkg_add. Ten se používá i na ostatních *BSD systémech, jako jsou FreeBSD nebo OpenBSD.

pkg_add

Programem pkg_add můžeme nainstalovat již předkompilované binární balíky, které jsou dostupné přes ftp i http server. Abychom mohli začít instalovat, musíme nejdříve nadefinovat url:

# sh
# export PKG_PATH="ftp://ftp.NetBSD.org/pub/pkgsrc/packages/NetBSD/ARCH/VERZE_OS/All"

Pokud tedy máte např. amd64 a aktuální verzi NetBSD, pak zadejte příkaz:

# export PKG_PATH="ftp://ftp.netbsd.org/pub/pkgsrc/packages/NetBSD/amd64/6.1.2/All"

Díky /All na konci se dostanete ke všem balíkům; místo /All je možné zadat třeba /www. Pak ale máte na výběr jen mezi specifickou množinou balíků.

Verze balíků jsou stejné pro všechny verze NetBSD šestkové řady. Je tedy jedno, jestli zadáte

# export PKG_PATH="ftp://ftp.netbsd.org/pub/pkgsrc/packages/NetBSD/amd64/6.1.2/All"

nebo

# export PKG_PATH="ftp://ftp.netbsd.org/pub/pkgsrc/packages/NetBSD/amd64/6.0/All"

Zatímco na většině linuxových distribucí se k novému softwaru dostanete až s aktualizací na novou verzi distribuce, u NetBSD se balíky aktualizují každého čtvrt roku (i u stabilních vydání). Abyste mohli řešit upgrade v době, kdy se vám to zrovna hodí a ne, kdy vývojáři zrovna vymění staré balíky za nové, doporučuji instalovat z repozitáře, který se dále aktualizovat nebude. Tedy např:  6.0_2013Q4.

# export PKG_PATH="ftp://ftp.netbsd.org/pub/pkgsrc/packages/NetBSD/amd64/6.0_2013Q4/All"

Odtud pak můžete v budoucnu přejít na 6.0_2014Q1 (až bude k dispozici) a aktualizovat vaše programy. (aktualizace balíků a celého NetBSD bude probrána někdy příště).

Instalace

Na instalaci není nic složitého; použijeme příkaz pkg_add balík; tedy např.:

# pkg_add firefox

Odstranění

# pkg_delete -r program

Přepínač -r je vhodné použít kvůli odstranění závislostí. Příklad opět na Firefoxu:

# pkg_delete -r firefox

Pro NetBSD existuje mnoho programů, které ulehčují správu softwaru a přibližují se debianímu aptitude. Jeden takovýto program lze nainstalovat už při samotné instalaci NetBSD, jmenuje se pkgin. Kromě pkginu jsou tu i další, za všechny ale rozeberu právě pkgin.

pkgin

Pro pkgin není potřeba zadávat url, ta už je nadefinovaná. Pkgin je pouze nadstavba pkg_add, takže balíky nijak nekolidují. Ukážu na již zmíněném Firefoxu příklady použití pkginu:

# pkgin in firefox ;(nainstaluje firefox)
# pkgin rm firefox ;(odstraní firefox a závislosti)
# pkgin up firefox ;(aktualizuje firefox)
# pkgin ug firefox ;(povýší firefox na případnou vyšší verzi)
# pkgin up ;(update)
# pkgin ug ;(upgrade hlavních balíků)
# pkgin fug ;(upgrade všech balíků)

pkgsrc

Další možností, jak v NetBSD instalovat software, je z pkgsrc. V tomto případě se neinstalují předkompilované balíky, software se kompiluje až na vašem stroji. Pokud nemáte v /usr  adresář pkgsrc, tak si pkgsrc stáhněte a rozbalte do /usr. Nyní máte v /usr/pkgsrc  několik kategorií, do kterých spadá všechen dostupný software.

Instalace

Pokud se rozhodnete nainstalovat si Firefox skrze pkgsrc, proveďte následující:

# cd /usr/pkgsrc/www/firefox
# make
# make install

Nainstalovaný Firefox odstraníte příkazem:

# pkg_delete -r firefox

nebo

# pkgin rm firefox

Díky pkgsrc můžete nainstalovat některý software, který není dostupný jako binární balík pro NetBSD. Nainstalovat tak můžete třeba Adobe Flashplayer a další nesvobodné programy. (Pozn.: tyto programy mohou na NetBSD běžet jen díky linuxové emulaci; viz níže)

Abyste mohli flashplayer nainstalovat, musíte akceptovat jeho licenci. Stačí jen tento řádek:

ACCEPTABLE_LICENSES+= flash-license

Vložit do souboru /etc/mk.conf.

Pokud tento soubor ještě neexistuje, vytvořte jej.

Nyní už konečně můžeme nainstalovat Flashplayer:

# cd /usr/pkgsrc/multimedia/adobe-flash-plugin11
# make
# make install

Díky pkgsrc/wip můžete také nainstalovat experimentální software, který nemusí fungovat na NetBSD úplně korektně, v horším případě se vám takovýto software ani nepovede nainstalovat. Wip standardně v pkgsrc není, proto jej nejdříve musíte stáhnout a rozbalit do  /usr/pkgsrc/wip.

Linuxová emulace

Pokud si říkáte, že to bude něco krkolomného a pomalého, tak se mýlíte. Ve skutečnosti vůbec nepoznáte, jestli právě používáte program pro Linux nebo pro NetBSD. Linuxová emulace je už ve výchozím stavu povolená, takže není třeba nic nastavovat. Protože linuxové programy využívají sdílené knihovny, je nutné tyto knihovny získat z nějaké linuxové distribuce. Bez sdílených knihoven žádnou linuxovou binárku zkrátka nespustíte.

Nejjednodušší cestou je nainstalovat knihovny ze Suse pomocí balíčkovacího systému v NetBSD.:

# pkg_add suse100_base
# pkg_add suse100_x11
# pkg_add suse100_compat

Podle potřeby je možné nainstalovat další součásti Suse, viz /usr/pkgsrc/emulators. Po instalaci výše zmíněných balíků se vytvoří /emul/linux, což je symbolický odkaz na /usr/pkg/emul/linux, kde by měly být vytvořeny následující adresáře:

  • bin/
  • dev/
  • etc/
  • lib/
  • opt/
  • proc/
  • root/
  • sbin/
  • usr/
  • var/

Pro architekturu i386 jsou k dispozici také sdílené knihovny z FreeBSD ( freebsd_libs) nebo třeba z Darwinu ( darwin_libs).

root_podpora

Další způsoby instalace

Program můžete samozřejmě nainstalovat také tak, že si stáhnete zdrojový kód a zkompilujete ho. Další možností je si stáhnout rpm balík a nainstalovat jej stejnojmenným programem rpm, který je pro NetBSD k dispozici.

V příštím díle našeho seriálu se budeme zabývat instalací grafického prostředí, jeho počeštění a další jeho konfigurací. S grafickým prostředím je totiž používání NetBSD ještě příjemnější!

Byl pro vás článek přínosný?