Hlavní navigace

Neverputt: minigolf pro deštivé dny

3. 8. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Slunce se pomalu převaluje po obloze a my bychom si jej náležitě užívali, nebýt zavřeni ve sklepě s našimi počítači. Neklamné to znamení, že sezóna válení se na břehu průzračné kapaliny je v plném proudu. Patří k ní také veselé hry, které hrajeme obvykle v létě s oroseným kelímkem v ruce.

Neverputt je zábavným minigolfovým simulátorem. Máte-li rádi tuto populární hru hole a míčku, tak jen račte číst dále. Možná si vzpomínáte na starší recenzi titulu Neverball. Vězte, že se mu narodil mladší bratříček v podobě Neverputtu. Jak už to u rodiny bývá, jsou nerozluční. Nelze si stáhnout jen minigolf, avšak v článku se zaměříme logicky pouze na něj.

Neverputt 1

Bohužel se nedočkáme napínavého příběhu, jak minigolf zbožňující mladík překonává sám sebe a nepřízeň osudu po vzoru démonických hrdinů. Jednoduše si zahrajeme minigolf. Pro radost a bez příčiny. Po spuštění Neverputt nás přivítá hlavní nabídka a zároveň začíná prohlídka. V pozadí si povšimněte promítající se jedné z mnoha jamek, na niž během hraní natrefíte. Před zahájením nové hry doporučuji nahlédnout do sekce options. Zde si doladíte rozlišení obrazovky. K dispozici jsou velikosti od drobných 640×480 po dostačujících 1600×1200. Dále si zvolíte úroveň detailů grafických i zvukových, hlasitost atd. Jakmile s tím budete hotovi, nezbývá než zvolit novou hru (Play).

Stojí před vámi předposlední volba. Který kurz podstoupíte? K dispozici jsou hned tři. První má obtížnost kolísající mezi lehkou a střední. Je to základních osmnáct jamek v podání Neverputt. Přeci jen se v mnohém podstatně liší od klasických fádních jamek známých z reálného světa. Druhá část nabízí dalších osmnáct jamek na střední obtížnost. Poslední kurz vás provede abecedou. Pokud vám, stejně jako doteď mně, dělá správné pořadí písmenek problémy, zde je šance napravit drobný nedostatek. Jednotlivé úseky totiž čerpají inspiraci právě z tvarů písmen abecedy.

Neverputt 2

Máte už i zde jasno? Tak tedy poslední nutná část před samotným hraním! Navolení počtu hráčů. Maximálně číslo je čtyři, minimální poté jedna. Možnost měřit síly proti umělé inteligenci není k dispozici. Můžete se však porovnat se statistikou.

Neverputt 3

Co nyní? Nic složitého. Vidíme levitující plochu s jamku označenou praporkem a míčkem. S kamerou naneštěstí nelze libovolně manipulovat. Méně výrazné nerovnosti či záludnosti terénu tak mnohdy objevíme příliš pozdě. Standardně je kamera umístěna do pohledu fiktivního hráče. Po odpálení však sleduje pohyb míčku. Ve vaší moci je měnit sílu a směr úderu. Cílem je samozřejmě pomocí co nejmenšího počtu odpalů dostat míček do jamky. Průběžný stav celkových úderů je k dispozici po každém dokončení kola. Aktuální počet pokusů je zobrazen v levém dolním rohu. Neverputt ze sebe nedělá simulátor, jenž lpí na přesném kopírování skutečných faktů. Setkáme se tak například s inovacemi ve stylu teleportů, ujíždějících či mizejících terénů atd. A pokud míček vystřelíte moc silně, může se snadno stát, že přeskočí ochrannou bariéru a skončí v nekonečné prázdnotě.

Neverputt 4

Podívejme se nyní, jak je Neverputt zpracován z pohledu audiovizuálního. Graficky je vystavěn stejně jako Neverball. Čeká nás tak příjemné prostředí, ve kterém se můžeme v poklidu rozčilovat nad zmařenými odpaly a ztracenými míčky. Zvukový doprovod by také obstál. Celkově se mi zpracování zdá velmi povedené. Ovládání je snadné a hratelnost i přes pár nedostatků dobrá.

root_podpora

Myslím si, že pokud je minigolf jednou z vašich oblíbených her a rádi si ji dopřejete nejen venku, tak by Neverputt mohl být pro vás tím pravým. Zábavný simulátor potěší i hráče, kteří o sportu s názvem minigolf slyší poprvé v životě. Ostatně za zkoušku nic nedáte. Chopte se hole a vyrazte do říše osmnácti jamek, kde smysl pro přesnost rozhoduje o vítězích a poražených.

Neverputt 5

Neverputt je v instalaci skryt v balíku Neverballu, i na stránkách je zastrčený. Stáhneme tedy archiv neverball-1.4.0.tar.gz, rozbalíme a pomocí make zkompilujeme. Z knihoven je třeba mít nainstalované SDL a SDL: mixer, image a ttf. Po úspěšné kompilaci nám vypadne binárka neverputt, již stačí spustit.

Neverputt 6

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku