Hlavní navigace

Neverwinter Nights

5. 8. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Dnes se vydáme po cestě, jíž kráčely již nemalé desítky hráčů. Kampak že to máme namířeno? Vidím zemi magickou, kouzly a monstry oplývající. Své krásy nám představí svět Forgotten Realms. Uhodli jste správně, dnešním dílem se ponesou slůvka fantasy hry Neverwinter Nights.

Hra bude nejspíš většině čtenářů známá. Vždyť se jedná o klasické 3D RPG od tvůrců z firmy BioWare. Svůj název hra získala podle první lokace, se kterou se seznámíte. Město Neverwinter a její proslulá Akademie. V čem tkví problém? Romantickou idylku narušuje drobná potíž v podobě nákazy zvané Wailing Death.

Pomocí magických bytostí tajně dovezených do Akademie se mělo vyrobit sérum. Avšak problém se vyskytl s jejich zmizením. Hrdina, neboli vy, jste byl vyslán k jejich nalezení. Najdi je – poměrně omletá zápletka. Postupem času se však příběh dále rozvine. Jednak questy hlavními, jednak také nespočtem vedlejších. Spíše než o hru se jedná o bájný epos. Velkolepý příběh zasazený do přenádherného světa obývaného mýtickými bytostmi. To vše orámované pěknou grafikou, živým zvukem a hudbou a také báječnými filmy a ukázkami.

Neverwinter Nights 1

K zobrazení je použit klasický třetí pohled, avšak ve 3D světě, takže kamerou můžete volně pohybovat a rotovat, což vytváří velmi silný herní zážitek. Pěkně se sžijete s hrdinou a vydáte se do temné jeskyně… Cože? Vy ještě nemáte postavu? Tak honem. Máte jich pár předpřipravených, ale to by nebyla zábava, raději si vytvořte svou podle sebe. Staré známé rasy, povolání, schopnosti – mírně upravená pravidla AD&D3. Pokud se vám po pokoji válí dvacetistěnky, tak určitě víte, o co jde. Ale pozor, zde jsou nové schopnosti a spousta jiných vychytávek, takže stále máte co objevovat. Míra úpravy nebo dodržování pravidel je skloubená s obtížností a jde nastavit.

Neverwinter Nights 2

A již se můžu vrhnout na posuzování hry. Dojem umělecký. Zpracování grafické se mi veskrze líbilo. Někdy sice nějaká ta texturka mohla být udělána lépe či se zaseknutí spolubojovníka mohlo vyskytovat méně. Konečný dojem je však více než dobrý. Ve světě Forgotten Realms se brzy začnete cítit jako v teple domova. Hudba je příjemná na poslech a dalo by se říci, že k ní žádné výhrady nemám. Rozdíl již je v herní obtížnosti. Hra nám jich, jak jsme již zvyklí, poskytuje řadu na výběr. Trochu to bohužel ztrácí na významu vzhledem k faktu, že se dají během průběhu hraní měnit. Tudíž dokončit Neverwinter Nights není příliš obtížné. Nemyslete si však, že má slova v podstatě říkají, že hra je otázkou víkendu.

Neverwinter Nights 3

Přihlédneme-li už jen k multiplayeru či k možnosti tvorby vlastních dobrodružství, je doba dohrání počítána spíše než na desítky na stovky hodin. V porovnání kvalita/cena je tato gamesa jednoznačně výhodná. Hratelnost je také na výborné úrovni. Samotnému ovládání se naučíte během pobytu v Akademii. Toto vyučování pohybů, boje, magie je snad pro zkušené hráče zbytečné, ale pro útěchu netrvá až tak dlouho. Systém kruhového, poloprůhledného menu je také méně tradičně zpracován. Rychle a přesně se v něm orientuje, a tak jsou neblahé překliky spíše výjimkou.

Neverwinter Nights 4

Teď k samotné instalaci. Hodní vstřícní chlápci z Bioware vykovali port a teď nám NWN můžou běžet nativně i pod našimi Linuxy. Lze hrát i přes emulátor, ale my se budeme zabývat pouze nativní instalací. Pokud vládnete angličtinou, bude se hodit podrobný manuál. Předpokládám, že se nebudete bát a nainstalujete oba datadisky – Shadows of Undrentide a Hordes of the Underdark. Potřebujete dvě věci – zdrojové kódy a originální CD-klíč. Můžete použít existující instalaci na Windows nebo stáhnout z jednoho ze tří mirrorů (pokud se vám teda chce tahat neco přes giga). A než půjdete do obchodu, zkuste zvážit zajímavou nabídku. V každém případě teď budete potřebovat binárky pro Linux, k jejich stáhnutí se ale musíte zaregistrovat do Bioware komunity. A protože nám doporučují držet krok, tak ještě upgradujte na nejnovější verzi. A teď snad konečně můžete vyvěsit telefon, zatemnit okna (vypnout Okna), obléct černý plášť a zapálit tlustou svíčku. Nebo prostě jen spusťte nwn.

Neverwinter Nights 5

Ti z vás, kterým stále dělá problémy rozumět středověké angličtině z úst elfa či goblina, si můžou doinstalovat češtinu. Možná už jste ze všeho toho instalování unavení, ale vřele doporučuju doinstalovat ještě Community Expansion Pack (CEP), obsahuje spoustu nových add-onů, zbraní, nestvůr, prostě nových možností.

root_podpora

Pokud vás to stahování chytlo, můžete stahovat přídavné moduly dobrodružství atd. Ale pozor, aby dřív, než dostahujete, nevyšlo nwn2, na kterém se již dělá. A teď vám, pár vyvoleným, ukážu sladkou odměnu. To nejlepší, co lze dostat a vymačkat z nwn. Ptáte se, co může být lepší, než se nechat vtáhnout do kampaně single player? (pozn. red: Jedině pravidlová disambiguace! –Johanka) Přece hra po Internetu, na roleplay serveru s persistentním světem, který s vámi sdílí další hráči. Tam, kde se svět aktivně a stále mění, reaguje na vaše dění a k dispozici máte stále DM (Dungeon Master, Pán Jeskyně PJ).

Neverwinter Nights 6

Doporučuju český server Arkhalia, který se bude v brzké době rozšiřovat. Na nwn je totiž ještě jedna skvělá věc, kterou mnozí obdivují už několik let. Aurora. Ne, že by v Letohradě kotvil křižník, ale společně s hrou máte k dispozici mocný nástroj na tvoření vlastních lokací, příběhů, tažení, světů. Já jsem byl jedním z těch, kteří se na Auroru těšili snad ještě víc než na samotnou hru. Je to opravdu velmi dobrý nástroj, důkazem budiž fakt, že všemožní vynalézaví a kreativní lidé začali v Auroře psát divy, které neuměli ani samotní autoři. A tak tyto amatéry přizvali a nechali je udělat dva datadisky. Ale teď už konec tlachání a utíkejte hrát!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku