Hlavní navigace

Nextcloud: aplikace pro desktop a chytrý telefon

8. 4. 2021
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Pixabay, Nextcloud
Software Nexcloud máte již předpokládám nainstalovaný na svém serveru a vše vám správně běží. V tomto díle seriálu si popíšeme, jak můžete využívat jeho úložného prostoru na mobilu nebo desktopu.

Chytrý telefon

Jsou dostupné nativní aplikace programu Nextcloud (klientská aplikace) pro operační systém Android a iOS. Aplikaci pro příslušný mobilní operační systém stáhnete z oficiálního zdroje softwaru pro váš telefon. S nativní mobilní aplikací uděláte pohodlně úkony typické pro mobilní telefony. A synchonizovaná data můžete prohlížet i offline.

Nyní budu popisovat zkušenost s aplikací pro Android. Operační systém iOS nemám, ale předpokládám, že funkce má stejné. Aplikaci pro Android je možno stáhnout z oficiálního repozitáře Google Play – Nextcloud Android. Jelikož je aplikace open-source, můžete ji instalovat i pomocí alternativního zdroje F-Droidu.

Sdílení souborů

Po spuštění zadáte přístupové údaje: uživatelské jméno, heslo a URL serveru a můžete aplikaci začít používat. Díky integraci do operačního systému Android aplikace umožňuje velice pohodlné použití. Osobně jsem si zejména oblíbil takto sdílet soubory mezi uživateli, kdy do sdíleného adresáře uživatel nahrává fotky nebo videa. Automaticky a okamžitě je má dostupný další oprávněný člověk. Díky tomu je možné potřebné věci pohodlně natočit/nafotit a bez ztráty kvality je nahrát na centrální úložiště, kde si je pak druhý člověk může pohodlně prohlédnout třeba už na počítači.

Úplně se tak člověk vyhne různým nešikovným svobodným a komerčním řešením, kde je potřeba registrace, přenos je uměle zpomalován nebo je součástí aplikace reklama.

Obvykle něco natočím/nafotím na mobilu, rovnou nahraji do Nextcloudu a okamžitě nasdílím dalším. Tenhle postup jsem si velice oblíbil, protože je to velmi rychlé a pohodlné řešení. Opravdu posílat fotky emailem není vhodné a větší přílohy emailem posílat často ani není možné. Nextcloud vám tedy takovýto typický problém se sdílením perfektně vyřeší.

Vyzkoušejte FORPSI Cloud

Výzkumy říkají, že 30 % lidí v Česku pracuje z home office. Nejen z těchto důvodů vznikla nutnost sdílet dokumenty, kontakty, kalendáře v prostoru, kam mohou vstupovat lidé z různých míst, kteří mají patřičná oprávnění. Nástrojem, který umožňuje zmíněné a zahrnuje ještě mnoho dalších funkcionalit je Nextcloud. Ve spojení s vysokým výkonem a stabilitou serverů FORPSI Cloud získává firma vše co potřebuje, aby svou činnost mohla vykonávat online.

 

Partnerský příspěvek

Sdílení souboru nebo adresáře nastavíte po kliknutí na vlastnosti souboru/adresáře. Můžete pak data sdílet v rámci Nextcloudu (uživatelé, skupiny). Nebo vytvořit veřejně přístupný odkaz a ten můžete pak poslat přes chat nebo emailem. Odkaz může být také chráněn heslem nebo mít omezenou dobu platnosti. Můžete i natavit, zdali ostatní uživatele můžou sdílena data jen číst nebo i přihrávat nová, případně mazat.

Takto vypadá aplikace pro mobilní telefon s Androidem, pokud procházíte adresářovou strukturou úložiště:


Nextcloud na telefonu podporuje i automatickou synchronizaci dat, bud za účelem nahrání na server, nebo pro možnost prohlížení souborů offline na telefonu. Pokud chcete šetřit místo na telefonu, tak si nastavíte synchronizaci jen některých adresářů nebo si jen ručně stáhnete určité soubory.

Synchronizace, sdílení, notifikace a další můžete pohodlně prohlížet a nastavit na mobilní aplikaci:


Kontakty

Mobilní aplikace mimo jiné umožňuje pravidelné zálohovaní kontaktů. V pravidelných intervalech jednou denně vám tak Nextcloud z mobilu odzálohuje kontrakty ve formátu vCard – přípona VCF. Soubor označený dle příslušného data s exportovanými kontakty najdete v úložišti na Nextcloudu.

Tím pádem už byste neměli slyšet nářky uživatelů, kteří svoje kontakty nezálohují a pak se diví, když přijdou o telefon. Pro jistotu ukládat kontaktů na SIM už také nedává smysl. Když se kontakty „samy“ smažou, pořád máte jejich zálohu.

Desktopová aplikace

Desktopového clienta Nexcloud stáhnete z oficiálního webu. V případě GNU/Linuxu je k dispozici aplikace ve formátu AppImage, který je spustitelný bez potřeby instalace do systému.

Po spuštění nastavíte, které adresáře chcete synchronizovat a na který adresář na vašem desktopu se budou data ze serveru mapovat. Tedy, který adresář je určen pro obousměrnou synchronizaci dat. Viz následující konfigurační okno nativní aplikace pro OS GNU/Linux:

root_podpora


Aplikace pak běží na pozadí a automaticky v obou směrech synchronizuje data. Informace o synchronizaci jsou vidět v informačním okénku nativní aplikace:


Veškerá nahraná data jsou samozřejmě dostupná pře webové rozhraní. Co všechno umí Nextcloud přes web, si řekneme v následujícím článku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Josef Jebavý je profesí linuxový admin a vývojář softwaru, ale zabývá se i hardwarem a elektronikou. Mimo dílnu a počítačové pracoviště se obvykle věnuje sportu.