Hlavní navigace

Názor k článku Nextcloud: aplikace pro desktop a chytrý telefon od RRŠ - Otázka zní, co od toho chcete a očekáváte. Pokud...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 4. 2021 18:36

    RRŠ

    Otázka zní, co od toho chcete a očekáváte.
    Pokud Vám jde o "domácí" ("vnitrofiremní"..) cloud je to poměrně dobré řešení, ale s přístupem "jen doma" (ve vlastní síti). Nemusíte tolik řešit zabezpečení, atd. Synchronizace dat se provede, jakmile přijdete "domů" a připojíte se k síti.
    Pokud potřebujete mít "stále dostupná" data, bude potřeba nějaké řešení "venku" (VPS...), případně mít veřejnou IP - pak bych doporučil spíš použití VPN, než přímo zpřístupnit "server".
    Data není třeba mít na stejném stroji jako běží NextCloud, mělo by fungovat použití "externího úložiště" (minimálně přes WebDAV to chodilo, přes SMB už hůř).
    Pokud přidáte data "bokem", je dobré občas pustit (cronem...) reindexaci souborů. Totéž platí pro případný mirroring dat, loadbalancing jde poměrně dobře udělat na úrovni Apache, ale pak je potřeba ta data nějak sjednocovat. (Funguje celkem dobře při společné/jedné databázi, soubory pak srovnáte třeba rsyncem...)
    Přímo na routeru bych to já osobně nespouštěl - nemají na to obvykle výkon a na můj vkus je to až moc blízko veřejné síti.

    8. 4. 2021, 18:41 editováno autorem komentáře