Hlavní navigace

Nexuiz

24. 2. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Krvavá lázeň není jen název knihy Mika Waltariho, ale také ústředním motivem nejedné akční hry. Zuřivé nemilosrdné souboje, střelba do posledního náboje a rychle stoupající hladina adrenalinu vás čekají v titulu Nexuiz, který vám přiblížíme v dnešním článku.

Pokud se vám podaří prozřít a spatřit výše popsanou situaci, jste dobří. Oč tedy kráčí? Jak již bylo nastíněno, jedná se o čistě multiplayerovou akci ve stylu Quake či Unreal Tournament. Nečekejte namáhavé logické úkoly, vyvíjení postav, interakce. Mnohem reálnější představa je čistokrevná řežba. Vaší starostí je dobře zamířit na protivníkovu hlavu, držet ukazatele štítu a životní energie nad spodní hranicí a mít neustále dostatek nábojů v kvalitní zbrani. Jednou ze zásad je nezastavovat se. Stojící cíl je příliš snadný. Od svého zrodu urazil již Nexuiz hezký kus cesty.

Nexuiz 01

Původní Deathmatch doplnily další módy inspirované nejen bohémským UT. Můžeme tak měřit síly kromě DT také v Capture the Flag, Domination, Rune Match, Last Man Standing, popřípadě Misc. Většina z nich je notoricky známá, zbylé nejsou těžké k pochopení a po dvou hrách se vám vryjí pravidla pod kůži. Programátoři nám do základního balíku nachystali celkem přes patnáct map, kolem třiceti modelů rozmanitých postav (Warrior, Soldier, Robot, …) a deset původních skladeb k tomu pravému naladění. Zbraňový arzenál zahrnuje také slušnou sbírku. Najdeme v ní například Laser, Shotgun, Machinegun, Mortar, Electro, Crylink, Nexgun, Hagar či smrtonosný Rocket. Nexuiz obsahuje krom zbraní také různé typy lékáren pro rychlejší obnovu (jinak se doplňuje automaticky), nezbytné štíty a pár bonusů.

Nexuiz 02

Zpracování je vskutku brilantní. Velmi pěkná prokreslená grafika založená na jádře a enginu Quake 1, které bylo očividně zdokonaleno v enginu Darkplaces. Výbuchy a efekty jsou opravdu působivé. Hudební doprovod je rovněž zvolen vhodně. Po spuštění Nexuiz se ocitnete v hlavní nabídce. Je stvořena očividně účelně. Lze si vybrat z nabídek Join, Create, Options, Credits a Quit. Jejich význam je, předpokládám, pro naprostou většinu hráčů zřejmý. Pokud se rozhodnete pro možnost Options, vše je i nadále přehledně umístěno. Vlastní postavu včetně jejich aspektů nalezneme pod kolonkou Player. Pokud vám nevyhovuje defaultní nastavení kláves, stačí je změnit v Controls. Herní detaily poté pod Audio, Video a Effects. Hratelnost je skvělá, vcelku rychle a bez problémů jí přivyknete. Úroveň zpracování Nexuiz se bohužel neobešla bez oběti. Zde v podobě vyšších nároků na váš počítač (P800, 256 MB RAM). Podmínkou hraní je také kvalitní připojení k Internetu, bez něhož se neobejdete.

root_podpora

Nexuiz 03

Nexuiz je na poli internetových multiplayerových FPS akcí kvalitním oponentem titulům jako Counter-Strike či Enemy Teritory. Velikou předností je samozřejmě cena. Hra je naprosto zdarma. Stačí si ji pouze stáhnout. Ačkoli se jedná o větší balíček, zaručeně se vyplatí. Jste-li majitelem silnějšího stroje a máte dobré připojení, doporučuji. S připojením k existující místnosti není problém. Načítání probíhá bez zbytečných prodlev. Nexuiz v sobě ukrývá mnoho hodin čisté zábavy a ostatků vašich soupeřů. Chcete-li vypnout mozek a dopřát si pár okamžiků nekontrolovaného vraždění pomocí futuristických zbraní, není nic snažšího. Nexuiz si vás žádá. Je pouze na vás, jak se v tento okamžik zachováte.

Nexuiz 04

Akce je to kvalitní a navíc GNU GPL, takže neváhejte a prostřílejte se až na stránky Nexuiz. V sekci downloads zvolte, odkud chcete stahovat a můžete začít tahat poměrně velký (cca 180 MiB) zip. Po rozbalení spusťte příslušný soubor nexuiz-linux- ( nexuiz-linux.sh), se zbytkem už si poradíte :-). Pro netrpělivé a zapřisáhnuté antinastavovače je dole sympatická ikonka „instant action“.

Nexuiz 05

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku