Hlavní navigace

Názor k článku Nezapomínáme? od Yenya - V clanku autor pise: [...] Je právem každého uživatele...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 7. 2003 9:01

    Yenya (neregistrovaný)

    V clanku autor pise:

    [...] Je právem každého uživatele se od těchto cílů z nějakého důvodu odvrátit, např. jistá skupina začala záměrně používat termín ,,Open Source'', aby se těmto otázkám vyhnula, ale je škoda, když se o nich lidé ani nedozvědí, aby měli možnost je akceptovat, nebo zavrhnout.[...]

    Tohle je fakt zavadejici formulace. Uzivatel se prece od niceho nemusi odvracet, on muze proste primarne smerovat jinam (napriklad chtit software pouzivat a o vic se nestarat).

    Termin "Open Source" byl zaveden take proto, ze klade duraz na dostupnost zdrojovych textu, otevreny vyvoj a _kvalitu_ software a nikoliv na filozofii.
    Proc by lide okolo Open Source meli nekomu zajistovat, aby se "neco dozvedel a mohl to akceptovat nebo zavrhnout"?

    Linus Torvalds zacal vyvijet Linux ne proto, aby mel svobodnou a volne dostupnou alternativu, ale proto, ze se mu Minix nezdal dost dobry a chtel vyvinout neco _lepsiho_ (mysleno "kvalitnejsiho", nikoliv "eticky cistsiho"). A tohoto cile se drzi dodnes. A nebrani se rict, ze obcas pouzije i closed-source software, pokud neexistuje srovnatelna free alternativa (BitKeeper).

    Nesnazte se z lidi delat bojovniky za free software, kdyz vetsina z nich chce jen _pouzivat_ kvalitni software nebo v lepsim pripade _vytvaret_ kvalitni software.

    -Yenya