Hlavní navigace

Nikwi Deluxe

1. 9. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Máte někdy chuť na něco sladkého? Tak velikou touhu se zakousnout do marcipánu či rakvičky se šlehačkou, až byste vraždili? Dejte si bedlivý pozor, aby se to neobrátilo proti vám. Nikdy nevíte, kdo sladkosti střeží a čeho je schopen pro jejich uchování v netknutém stavu. Nevíte, o čem mluvím?
Nikiwi 1

Nikwi Deluxe je zástupcem žánru arkáda. Ovládáte devítiletého chlapce s netradičním jménem Nikwi vlastnícím bytelné brýle, které přežijí i vaši vlastní smrt, a pořádným nenasytným břichem. Nikwi se ocitl v zemi plné sladkého pokušení. Bohužel je tento svět pouze a jen fiktivní. Přesněji řečeno je výplodem chlapcovy představivosti. Úkol je vcelku prostý, předvídatelný a nutno poznamenat přirozený. V každém z levelů je na vás připraveno mnoho rozličných druhů cukroví, které čeká, až jej posbíráte. Jakmile zmizí z obrazovky poslední lákavé sousto, objeví se jako bonus zmrzlina, která funguje jako teleport do dalšího kola. Takto postupně projdete na třicet rozmanitých míst. Ačkoliv poslední z nich je spíše hráčova závěrečná vychutnávka. Ocitnete se totiž v pokoji spícího Nikwiho, jeho duch vstoupí zpět do těla a nastane nemilosrdný budíček spojený se zakončením příběhu. Nechte se překvapit, proč se vzbudil. Co pár kol je vám zjeveno heslo umožňující start z pozice, ve které jste jej obdrželi. Tato změť znaků se vpisuje do hlavní menu a nabídky Password.

Nikiwi 2

Životů máte naštěstí neomezený počet. Proč byste o ně měli vůbec přicházet? Přestože se nacházíte v relativně bezpečné krajině snů, nejste zde sami, jak by ostatně řekla polovina hrdinů akčních filmů. Sladkosti jsou nepřetržitě hlídány nepřátelskými příšerami. Jak budete procházet koly, potkáte hned několik druhů. Každý má svoje specifické a nezaměnitelné vlastnosti pohybu, boje, chováni. Upřímně by mě zajímalo, zda jsou monstra rovněž výplodem chlapcovy fantazie. Pokud ano, je na svůj věk dostatečně zvrácený i pro ústav doktora Chocholouška. Od létajících tvorů připomínající vosy s knírem, které na vás spouští své výkaly, přes mimozemšťany střílející žluté kuličky, levitující ryby měnící rychlost pohybu v závislosti na vašem postavení, smrtící bublinky, létající mořské koníky a pár dalších až po mého oblíbeného dinosaura. Ten je vskutku výjimečný. Až geniálně podivná genetická kombinace ještěrky a tyranosaura rexe vydávající štěkot psa s pohybem právě probíhajícího epileptického záchvatu. Vrátím se ještě v krátkosti k hlavnímu menu. Vyjma již zmíněné nabídky Password zde nalezneme ještě Credits, kde je tradičně seznam tvůrců hry, New game, kterým započne krásná činnost snění a samozřejmě také Quit sloužící pro ukončení programu. Jednoduché a přehledné, kouzlo staré školy.

Nikiwi 3

Z hlediska bližšího pohledu na grafické a zvukové dispozice bych konstatoval následující. Detaily nepatří k nejhorším. Prostředí se příjemně mění, stejně jako oponenti. Někdy se mírně ztrácíme a třeba v případě bublinkových zabijáků je snadno přehlédneme. Nikwiho pohled se mi však nezdál přesvědčivý. Je truchlivý až zoufalý na to, že je v ráji, i když měnícím se na noční můru. Zvuková stránka je diskutabilní. Každopádně existuje, což je plus, ale po chvíli leze nepříjemně na nervy. Ovládání zprostředkované šipkami doleva, doprava a nahoru pro skok je skutečně lehké k naučení i k následnému mačkání. Nedá se změnit, ale netuším, z jakého důvodu by po tom někdo zatoužil. Hratelnost je vynikající.

root_podpora

Nikiwi 4

Co dodat závěrem? Nikwi Deluxe je příjemná a nenáročná zábava, která v sobě ukrývá přání jednoho mladíka a pár zásekových misí, kdy budete velmi zoufalí. Myslím si však, že už pro zmiňovanou kříženou kreaturu se vyplatí hrát. Neotálejte tedy úvahou zda ano a dejte se do stahování. Noční můra alias sladký sen začíná. „Měl jsem dnes podivný sen a byl sladký.“

Nikiwi 6

Instalace je také jednoduchá – stačí-li vám funkční binárka pro Linux (k dispozici je i verze pro Windows). Stačí stáhnout ani ne megabajtový archiv, rozbalit a spustit ./nikwi. Přejete-li si hrát ve fullscreenu, přidejte parametr --fullscreen. Zkoušel jsem se poprat i se zdrojovými kódy, které jsou také k dispozici, ale přiznám se, že po přečtení readme jsem to vzdal. Třeba budete mít víc odvahy…

Nikiwi 5

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku