Hlavní navigace

NIX.CZ chce příští rok expandovat do Vídně a opět snížit ceny

2. 12. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Karel Choc, Internet Info
NIX.CZ na své pravidelné pracovní skupině na konci roku shrnul letošní rok a představil výhled na rok následující. Dobrou zprávou je rychlý růst 100GE linek a také připravovaný přípojný bod ve Vídni.

NIX.CZ půjde do Rakouska

Peeringový uzel NIX.CZ během letošního června propojil obě své lokality: v Praze a Bratislavě. Zároveň s tím došlo k redukci cen, mírně byly zlevněny všechny poskytované kapacity. Byl také odstraněn zřizovací poplatek za nastavení portu a nejpomalejší 1GE linka je novým členům nabízena za korunu. Jde o vstřícný krok vůči novým členům, aby si mohli NIX bez problémů vyzkoušet, řekl předseda představenstva Ondřej Filip.

Jedna z propojujících linek vede přes Vídeň a NIX.CZ počítá s tím, že nabídne nový přípojný bod právě v Rakousku. Je to geograficky velmi blízko, Bratislava a Vídeň jsou prakticky jedno město, takže je to logické. V Bratislavě je také naplánována obměna hardware. Zatím nemáme vybraného dodavatele, porovnáváme různá řešení a jednotlivé nabídky.


Současná topologie uzlu NIX.CZ

Ekonomicky se podle předsedy představenstva daří organizaci velmi dobře, hospodaření sdružení je velmi dobré a daří se zvyšovat efektivitu. Za růstem stojí především růst nových přípojek, díky akci jdou nahoru gigové porty a přibývá také stogigových linek. Členové nakupují další kapacity, protože rostou i sítě samotné, řekl Filip. Mírně klesá poměr 10GE portů, ale ty byly ve většině případů povýšeny právě na 100GE. Příliš nerostou 40GE porty, ale nejde o tradiční telekomunikační rychlost, takže sítě zřejmě rovnou přecházejí na 100GE.

Výsledkem také bude další pokles v ceníku, který je možné očekávat opět v polovině příštího roku. Stavíme vlastní trasy a chceme mít co nejkvalitnější infrastrukturu v Praze, abychom mohli nabízet vyšší kapacity pro výměnu dat a také nižší ceny.

Kapacita sítí roste

Celková kapacita uzlu neustále roste, velmi brzy začnou dominovat 100GE porty, které už teď přinášejí 46 % příjmů, přičemž 10GE jsou na 51 %. S tím se vyvíjí také rekordní toky přes uzel, které před časem překonaly 1 Tbps a nyní jsou nad 1,2 Tbps. Největší vliv má video a je možné, že to ještě bude gradovat.

UX DAy - tip 2

Ne všechny sítě jsou připraveny na takový růst a dochází k menším incidentům. V říjnu jsme zaznamenali 31 případů, kdy byl port zahlcen déle než půl hodiny. Těmto problémům se věnujeme a snažíme se je se členy eliminovat, řekl Marian Rychtecký, technický ředitel NIX.CZ. Nejdelší jednotlivé přetížení portu přitom trvalo déle než 8 hodin a 24 minut.

V říjnu a listopadu bylo upgradováno 30 linek, připojeno bylo dvanáct nových 100GE portů a také dva 40GE.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.