Hlavní navigace

Názor k článku NIX.CZ mění infrastrukturu na VXLAN, přidává 400 gigabitů a rozšíří se do Vídně od František Havel - Pěkný článek. Díky. VXLAN je podle mě super technologie...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 3. 2021 21:19

    František Havel

    Pěkný článek. Díky.
    VXLAN je podle mě super technologie a spravný směr, s masivním nástupem virtualizace "všeho" zapadá do celé skládanky a je přímo stvořena pro virtualizovaná prostředí, můžeme snadno propojovat datacentra mezi zákazníky velmi pohodlně (ono tahat VLANy přes půl Evropy musí být lahůdka nebo se dohadovat s cizím subjektem na VLANID chápu, máme QinQ, ale stejně), nakonec VXLAN pomůže lepší škalovatelnosti (limit VLAN je 2ˆ12 tuším), lepší utilizace linek, odbourání problémů s spanning tree skrze L3 ECMP routing, ofiko je uznal VMware, KVM podpora je, HyperV netuším s nástupem IPv6 se s tí bude dát ještě více čarovat.
    Problém VXLAN je vetšinou nechuť starší generace síťařů, akcetovat, že by se mělo tohle řešit v L3, L2 je svatá a tak to pro ně je, čest vyjímkám, na L3 máte více informací a můžete dělat lepší "decision making" o provozu.
    Za mě velký palec nahoru a těším se, až se plně technolologie (a to i dáky Linux kernelu) budeme moc ji používat od datacentra až "chalupu".
    Přimlouvám se za další článek jak implementace NIX dopadla, případně potíže apod., je to velký kus práce, ale krok směr Vídeň je skvělý plán. FH