Hlavní navigace

Názor k článku NIX.CZ slaví 20 let: stále ještě má kam jít, říká Martin Semrád od PetrK - Jsem už dlouho mimo české internetové dění, ale...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 8. 2016 18:48

    PetrK (neregistrovaný)

    Jsem už dlouho mimo české internetové dění, ale v době, kdy NIX vznikal to všichni zůčastnění brali jako dohodu nad tím, jak primárně snížit náklady na tranzitní konektivitu. Vím o čem mluvím, byl jsem tehdy v týmu lidí, kteří byli u příprav této věci u jednoho ze zakládajícího člena. V době kolem roku 1997, byla konektovita šílěně drahá a zahraniční konektivita byla silně nedostatkové zboží za astronomické ceny. Až tuším příchodem GlobalOne, bylo možné se dostat k levnější zahraniční konektivitě přímo v Praze. Věřte mi, že lokální peering bylo cenové vysvobození. Bohužel i přes vybudovaný peering se ceny zakladatelů NIXu nijak nesnížily - škoda, marži museli mít obrovskou. Na slevy konektivity si český internet musel počkat až do roku 1999 či 2000. To už v NIXU byli připojeni skoro všichni velcí hráči na trhu.
    Jak zde uvádí Jan Flessiger, článek může pro každého vyznít různě. Ale proto ať každý posoudí aktuální stav NIXU a dalších peeringových uzlů nejen v ČR sám. Zde ve Francii jich také pár máme a nikdo zde neřeší, že ten je konkurencí toho či toho. Díváme se na to zak, že když potřebuji peering placený či free tak jdu tam či tam. Zaplatím vstup či další fee a vůbec mě nezajímají jakési zákulisní hrátky. Platím za to, že infrestruktura peeringu funguje. Pokud nefunguje, tak jdu jinam popř. chci peníze zpět.
    Bohužel stále mnoho lidí v čechách řeší blbiny a své dobré bydlo. Řeší se, jestli ten první je lepší než ten druhý a třetí závidí čtvrtému a čtvrtý to dělat takto nebude protože druhý je idiot. Někdy, když poslouchám své známé z mé domoviny, nebo čtu některé články, tak mám pocit, že se v té Praze od mého odchodu mnoho nezměnilo. Možná je to horší.
    Bývalí kolegové v ČR, kteří jsou stále ještě kolem internet komunity aktivní, popisují jakýsi začarovaný kluk kolem peeringu v ČR. NIX a jeho konkurent se jen honí za větším a větším trafikem. Kdo má větší trafik vyhrává. Vždyť je to blbost. Trafik si může jak NIX tak i ten druhý nafouknout jak potřebují. NIX to třeba může dělat různýma dalšíma službama, které využívají jeho infrastruktury viz info o IPTV. Navíc NIX jakožto presudoneutrální uzel bude vždy podřízen těm velkým hráčům. Protože politika jasně říká, že vyhrává trafik, a kdo přináší velký trafik, no právě ti velcí hráči na trhu. Dle člověka z blízkosti vedení NIXU to vždy bylo tak, že NIX chtěl udělat něco nového nějakou novou preudoslužbu, ale vedení NIXu to vždy následně muselo konzultovat s těmi velkými hráči. Nejednou si ředitele a některé členy výkonného představenstva pozvalo na kobereček SPT Telekom nebo později O2 či GTS nebo UPS. Rád bych věřil, že NIX a vše v něm je neutrální, ale bohužel mě o tom poslední roky NIX nepřesvědčil.
    Vezmuli některé informace i o druhém významném uzlu v ČR - peering.cz tak zde vidím opět jasný cíl - vyrobit trafik a touto neuchopitelnou a nic neříkající metrikou se vůči NIXU vymezit. Pánové, nenastal spíše čas podpořit obecnou internetovou komunitu tak, aby se v ČR internet více rozvíjel např. mezi seniory, do zapadlých vesnic, do škol, aby děti měly přístup přes WiFi jak doma, tak ve škole nebo třeba i venku na hřišti. Zde ve Francii se o to snažíme a člověka to baví více než hrát podivné lobistické hry nezi lokální internet komunitou.