Hlavní navigace

Nokia uvedla svůj top model s čistým Androidem

20. 8. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Bing má v Americe třetinový podíl, Reddit už umožňuje nahrát video, spojení AT&T a Time Warner nakonec asi proběhne, v šíření Bitcoinu pomohou družice a neonacisté nalézají útočiště v anonymizační síti Tor.

Software a hardware

Znovuzrozená značka Nokia uvedla svůj první skutečně top smartphone Nokia 8. Pohání ho Snapdragon 835, displej má QHD rozlišení a úhlopříčku 5,3 palce a velmi dobrý by měl být také fotoaparát vyvinutý ve spolupráci se společností Zeiss. Celkově jde o velmi dobrý a výkonný telefon, ale nějaké kompromisy tu jsou – např. pouze základní voděodolnost IP45. Design také není nějak zvlášť oslnivý, ale lze očekávat, že podobně jako další modely Nokia bude osmička dost bytelná. Pro mnohé je velkým lákadlem také čistý Android s příslibem rychlých aktualizací. Evropská cena byla stanovena na 599 eur.

Bitcoin opět roste, během týdne se dostal až na hranici 4500 dolarů, čímž také pokořil hranici 100 tisíc Kč. Ale nebavme se pořád jen o kurzu. Společnost Blockstream z družic začala vysílat informace o transakcích v síti. To znamená, že díky tomu lze provozovat bitcoinový uzel s aktuálními informacemi téměř kdekoliv na světě i bez připojení k internetu. Opačným směrem to nejde, takže transakci přes satelit nepošlete. Standardní bitcoinová transakce je ale malá, lze ji realizovat např. i přes SMS (pokud ji příjemce předá přes internet bitcoinovému uzlu). Naproti tomu stahování blokchainu vyžaduje slušné a stabilní připojení, které právě satelity dokážou nahradit.

Internet a web

Že vyhledávač Bing nikdo nepoužívá? Nesmysl, říká Microsoft a chlubí se docela solidními čísly. Např. v USA má prý 33% podíl na trhu vyhledávání. Pravda – nepočítá se jen Bing jako takový, ale i portály jako Yahoo nebo AOL, kterým vyhledávání technicky zajišťuje. Jinde už jsou čísla slabší, ale rozhodně ne zanedbatelná, např. Velká Británie 23 %, Francie 19 %, Kanada 16 % nebo Německo 13 %. V jiných koutech světa už je to ale mnohem méně, proto má Bing globální podíl jen kolem 9 %.

Reddit už nechce být jen sbírkou odkazů, ale chce obsah také hostovat. Začalo to minulý rok obrázky, teď to pokračuje možností nahrávat přímo na Reddit videa. Ta mohou být až 15 minut dlouhá, ve formátech MP4 nebo MOV. Nahraná videa je také možné vkládat na ostatní stránky. Na druhou stranu autor nemá možnost videa monetizovat nebo sledovat podrobné statistiky, takže rozhodně nejde o skutečnou konkurenci YouTube a podobným serverům.

Byznys, politika, právo

Společnost AT&T asi nakonec přece jen koupí mediální kolos Time Warner. Dohoda v hodnotě 85 miliard dolarů byla uzavřena loni na podzim, ale zkomplikovalo ji zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem. Krátce před volbami Trump prohlásil, že jde o příliš velkou koncentraci síly a spojení firem zablokuje. Jenže od té doby se Trump k věci prakticky nevyjadřoval a v poslední době společnosti projednávají podmínky spojení s ministerstvem spravedlnosti. Podmínky by měly zajistit, aby subjekt nezneužíval své tržní postavení. Dohoda už je prý blízko.

Poslední týden se nesl také ve znamení rasových nepokojů v USA, které se přenesly i do kyberprostoru. Neonacistický server Daily Stormer se dostal do problémů, když mu většina oslovených firem odmítla poskytovat služby. Nešlo přitom jen o hosting, ale provozovatelé ani neměli kde ukotvit doménu. Spolupráci s ním ukončila dokonce i služba Cloudflare, která dosud odmítala být soudcem obsahu. Server se poté přesunul na ruskou doménu, která mu však záhy byla odebrána. Nakonec server zakotvil v síti Tor, odkud ho nikdo vyhnat nemůže.

Zajímavosti / telegraficky

Chytrá zařízení jsou fajn. Dokud se nerozbijí. Nedávno chyba v aktualizaci zablokovala stovky chytrých zámků LockState. Tyto zámky se často používají např. pro vzdálené odemykání bytů pronajímaných přes Airbnb. Takže pokud byl majitel daleko a nemohl použít fyzický klíč, byl to docela problém. Výrobce navíc neměl dostatečné kapacity na rychlou opravu problematických zámků, takže majitelé na opravu čekali mnoho dní.

Hackeři od HBO chtějí 250 tisíc dolarů v bitcoinech za to, že nezveřejní další ukradené informace. HBO ale ani hackery nepotřebuje – zvládla sama omylem zveřejnit nový díl Game of Thrones.

Klient GOG Galaxy sice je v plánu, ale podle nového vyjádření není prioritou a investuje se spíš do jiných věcí. Takže kdo ví, kdy se verze pro Linux dočkáme.

VPN služba TunnelBear jako jedna z prvních prošla nezávislým bezpečnostním auditem. Bylo nalezeno několik závažnějších chyb, které už byly opraveny.

Bill Gates věnoval další téměř 5 miliard dolarů na charitu, což je zároveň cca 5% Gatesova jmění. Příjemce daru v současné době není znám.

Výzkumníci z Googlu ukázali novou metodu pro odstraňování vodoznaků. Klíčem je mít k dispozici řadu obrázků se stejným vodoznakem.

Cloud 24 - tip 1

Blizzard vrací své herní službě název Battle.net. Nově zní oficiální označení Blizzard Battle.net. Ukázalo se, že značka je mezi fanoušky natolik zažitá, že je nesmysl ji rušit.

Třikrát hurá, komunikátor Google Allo se po téměř roce provozu dočkal webové verze. Stále je však závislý na mobilním zařízení a telefonním čísle, nečekejte něco jako Hangouts.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.