Hlavní navigace

Northland

3. 3. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Northland s podtitulem Cesta na sever nás uvítá méně známou vikingskou atmosférou. Co vše na vás v exotickém kraji čeká, jaká bájná stvoření překříží vaši cestu a jak dopadl zatím poslední díl úspěšné trilogie, to vše se můžete dočíst v naší recenzi.

Northland je pokračováním zdařilého Cultures 2. Řadíme jej mezi budovatelské strategie, ale obsahuje také prvky jiných žánrů, o čemž bude ostatně ještě zmínka.

Northland 2

Příběh je rozpracován předchozími díly a nutno podotknout, že perfektně navazuje. Před několika lety, jak uvádějí pergameny, zachránili čtyři lidé svět před jistou zhoubou. Samozřejmě jste mezi nimi byli také vy, přesněji řečeno náš hrdina. Je jím princ Bjarni, syn Leif Erikssona. Bájná postava pocházející z Norska, jež stanula dle vyprávění první na americkém kontinentě. Ostatními postavami, bez kterých byste se jen stěží obešli, byli Sigurd, Hatchie a okouzlující Cyra. Poslední zmiňovaná vás na rozdíl od zbytku výpravy nikdy neopustila. S touto byzantskou princeznou jste se usadili a měli prožít zbytek svých dní v blahobytu. Došlo však ke změně. Hatchie, který se vydal do Orientu, začal mít vážné problémy s hadím morem sužujícím jeho lid. Rozhodl se proto vyhledat přátele a s jejich pomocí čelit nepřízni bohů.

Northland 1

Zde začíná vaše veliké dobrodružství. Postupně se k vám připojí také nový hrdina, Hatchieho posel zvaný Ykol. Dějová linie je barvitá a doplněná kromě načrtnuté hlavní linie také množstvím vedlejších questů. Kampaň zahrnuje celkem osm rozsáhlých misí. Postupně si vyzvednete zbývajícího člena a vydáte se vstříc Grónské zemi.

Jak jsem již napsal, Northland řadíme primárně mezi budovatelské strategie. Klasické stavení budov, tvoření jednotek a získávání surovin je zde dovedeno k preciznímu a detailnímu provedení, to víte, německá kvalita. Desítky povolání, zastoupení řemesel, škol, správy či vojska je věrně propleteno. Navíc k těcmto podrobným vztahům, které jsou v posledních pár letech podmínkou úspěšné strategie, nalezneme i řadu vychytávek a zpestření. Velmi se mi zalíbilo propojení strategie s RPG prvky. Každý panáček má svou vlastní osobnost, úkol, život, jméno a inventář, do kterého umisťujete věci (boty, lektvary, výstroj a výzbroj u vojáků). V některých prvcích mi hra připomněla B&W. Také si chvílemi hrajete na boha. Je čistě ve vaší režii, zda necháte postavu vystudovat, či ji uvrhnete do nemilosrdných okovů roboty do konce věčnosti. To je další zvláštnost hry. Postavy sice stárnou a mění se tak jejich výkonnost, ale nikdy neumírají přirozenou smrtí.

Northland 3

Populace se rozšiřuje následovně. Zadáte postavě úkol vdát se/oženit se. Poté se jim narodí dítě, které přinese čáp. Opět zasahujete vy, jelikož pohlaví je opět na vás. Zde je dobré se zamyslet. Pracují pouze muži, zatímco ženy vychovávají. Po uplynutí zhruba deseti let je občan k vašim službám. O dospění a jiných zprávách vás informuje hra v podobě pergamenů v horní části. Můžete si přepnout, zda chcete přijímat všechny typy, důležitější či podstatné. Po kliknutí na postavu se vám ukážou její podrobnosti a nabídka rozkazů. Je vskutku bohatá. Povšimněte si ukazatelů vedle obrázku postavy. Hodnoty jídla, spánku, modliteb … Všechny byste je měli držet na stálých hodnotách. Starat se o každého dělníka lidu. V tom se liší jednotlivé obtížnosti hry, jež si volíte na začátku. K dispozici jsou Normální, Lehká a Lehčí. Pominu-li zmiňovaných osm misí kampaně, naleznete ve hře Northland navíc devět scénářů a sedm tutorial misí, které bych pro začátek doporučil. Není snadné proniknout do všech tajů, obzvláště, pokud jste předchozí díly nehráli. Oproti druhému dílu nedošlo k větším změnám jak v ovládání, tak ve zpracování.

Northland 4

Grafika i zvuková stránka jsou na vysoké úrovni. Pěkná kreslená prostředí, pohyby obyvatel, příjemná hudba v pozadí rozhodně stojí za zvážení koupi této hry. Asi největším mínusem je fakt, že není zdarma. Volně k dispozici je pouze demo obsahující dvě příběhové mapy. Ovládání není složité. Hratelnost je již těžší, ale projdete-li si nabízené tutoriály, měli byste ji zvládnout.

root_podpora

Northland 5

Northland je skvělou kombinací budovatelské strategie s RPG prvky. Ukrývá v sobě hodiny zábavy. Součástí je samozřejmě i možnost multiplayeru a tvoření vlastních scénářů. Domnívám se, že je to dobrá volba, která vás donutí k myšlení i pobaví.

Northland 6

Pokud máte chuť na RTS (a že je to zatraceně dobrá strategie) nebo prostě na dobrou hru pod linuxem (a že je to zatraceně dobrá hra), tak jednoduše stáhněte demo. Pozor, má téměř 80 MB. Alternativní link pro stáhnutí dema. Souboru přidejte právo na spuštění a spusťte, s instalátorem si jistě poradíte. K rozběháni budete potřebovat 700 MHz procesor, jádro min. 2.4, 256 RAM, 280 MiB místa na harddisku, 8 MiB grafickou kartu a knihovny: SDL, SDL_mixer, glibc 2.3.x (nebo libc.so.6, pthread. Na oficiálních stránkách se toho moc nedočtete, o Linuxové podpoře už vůbec ne. Na jiných stránkách hry (německých) a v dokumentaci dema se ale píše, že i plná verze běží pod Linuxem, takže bych se nebál.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku