Hlavní navigace

Notebook Tuxedo InfinitiyBook 14 v2: hliníkový elegán s Linuxem

21. 10. 2019
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

Zdá se, že doba již pokročila a na poli linuxových notebooků začíná být docela zajímavý výběr. Pár možností, jak a kde takový notebook získat, si projdeme a na jeden konkrétní se blíže podíváme.

Na začátku procesu výběru nového notebooku může stát otázka, jak moc svobodné má takové zařízení být. Na jedné straně spektra by šlo o stroj „stallmanovsky kompletní“ čili takový, který by dovoloval vlastníkovi maximální kontrolu nad svou činností, a to nejen na úrovni operačního systému, ale i firmwaru. V tom případě by mělo jít o nějaký model dle seznamu od FSF. Kdyby naopak zmíněnou svobodu člověk vůbec neřešil, sáhne například po produktech od Apple. No a někde mezi tím je velká skupina lidí, kteří ocení svobodný software a systém, ale pro každodenní práci chtějí nebo potřebují novější a výkonnější počítač s větší pamětí či rozlišením, moderními periferiemi a tak dále.

Jak vybrat notebook pro Linux

Potud dobré, ale který notebook ony požadavky splní a bude možné jej přemluvit na svobodný systém? Což značí, že bude mít odemčený boot a dočkáme se podpory pro specializovaný hardware? Variant je dnes kupodivu docela hodně. Můžeme upřednostnit nějakou svou oblíbenou značku výrobce a buď „riskneme“ instalaci na kterýkoli námi vybraný model (s tím, že můžeme narazit třeba na secure boot), anebo se soustředíme pouze na ty modely, které už někdo označil jako vhodné pro Linux (například konkrétně pro Fedoru nebo Ubuntu).

Případně výběr zúžíme na skupinu, u které sám výrobce tvrdí, že je kompatibilní s Linuxem, ideálně pokud ji přímo prodává včetně nějaké distribuce (jako například tyto modely Dell). Kdo má rád klasiku, může si upravit vhodný model ThinkPadu a přidat do něj nový displej, novou paměť, procesor a mnoho dalšího (více informací najdete v přednášce z LinuxDays).

Pro nadšence něčeho nekonvenčního mohou být zase lákadlem zařízení od Purism, Pine64 nebo Star Labs. Což jsou kusy vyráběné tak říkajíc na míru. Mimo tyto „speciály“ pak stojí zařízení například od americké System76, španělské firmy SLIMBOOK nebo německé TUXEDO Computers. Jejich portfolio tvoří výhradně barebone opatřený vlastním logem a modelovým názvem s nějakou přidanou hodnotou. Asi by nebylo fér prohlásit, že pouze slepí vhodné komponenty dohromady tak, že na nich běží bezproblémově Linux. Ve skutečnosti se můžeme dočkat zajímavé podpory ať už ve formě FAQ, informačních videí, nebo třeba přímo odpovědí na konkrétní dotaz.

V praxi taková „malá“ přidaná hodnota může být i v upraveném BIOSu, nebo v kompletní záměně proprietárního firmwaru za Coreboot. V každém případě jsou to moderní a výkonné produkty určené pro práci na linuxovém desktopu. Níže recenzovaný model notebooku je právě od TUXEDO Computers. Na jejich produkty je dvouletá záruka s možností rozšíření na pět let a celoživotní podpora zahrnující opravu/výměnu vadných komponent. Co se obsaženého operačního systému týče, lze volit variantu zcela bez systému, jen s Linuxem, jen s Windows nebo kombinaci obou.

Jak objednat

Proces objednání na stránkách e-shopu TUXEDO Computers je vcelku přímočarý. Firma sídlí v Německu, ale webové stránky jsou i v angličtině a objednávka do ČR je možná. Po výběru modelu následuje konfigurace komponent. Lze volit velikost RAM a jazyk klávesnice, velikost disku, typ operačního systému, dobu záruky, případně doplňující moduly (jako například LTE kartu). Prodejce nenabízí českou variantu klávesnice, ale u americké může potěšit obrázek tučňáka na meta klávese, kde běžně bývá znak Windows.

Platba je možná převodem, Paypalem nebo kartou. Následný dovoz do ČR je zdarma při objednání nad 160 eur. Pokud má TUXEDO vámi vybrané komponenty skladem, je sestava hotová do pěti dnů a následný dovoz realizován do pěti až sedmi dnů. V mém případě vše proběhlo do týdne. Pokud budete z e-shopu objednávat kromě notebooku i další zboží, je možné, že bude zabaleno a odesláno nezávisle jako druhý balík (nejspíše kvůli snížení rizika poškození lithium-ion baterie při přepravě). Může se pak stát (jako se to stalo mně), že vám na email dorazí jen jeden sledovací kód zásilky místo dvou. V takovém případě pošlete raději dotaz na prodejce, aby se nestalo, že se minete s kurýrem (několikrát), protože na balíku chyběl telefonní kontakt.

Obsah balení asi není nijak překvapivý, ale působí vkusně. Kromě notebooku a napájecího adaptéru je v balení ještě USB Flash disk s instalací WebFAI (o něm trochu více později). Podložka pod myš s obrázkem tučňáka, propisky s logem a nějaký bonus (v mém případě německé vydání Linux Magazínu). Víko notebooku nese slušivé logo TUXEDO Computers podobně jako USB disk.

Model Tuxedo InfinitiyBook 14 v2

Jde v zásadě o 14palcový ultrabook o tloušťce 17mm v plně hliníkovém šasi s matným IPS Full-HD displejem. Tak jako jiné ultrabooky se vyznačuje nízkou hmotností (1,45 kg včetně baterie), nízkou spotřebou, poměrně lehkým napájecím zdrojem a chybějícím ethernetovým konektorem. Naopak málo běžné u jakéhokoli notebooku je pasivní chlazení, zde ještě zvýrazněné chybějícími průduchy. Výhodou je nulová hlučnost a žádné nebo jen minimální usazování prachu v útrobách. Daní za to je nižší výkon procesoru Intel Core i5–8200Y 3,9 GHz Dual-core.


Základní varianta je nabízena s 8GB DDR3 pamětí s možností objednat 16GB, úložištěm M.2 SSD o velikosti 250 GB, konfigurovatelné až do 2 TB, dále s duální Wi-Fi kartou podporující až 2×2 802.11ac a s Bluetooth 5. Volitelný je LTE/4G modul. Klávesnice je podsvícená pomocí LED a varianta rozložení kláves je volitelná (českou firma nenabízí). Touchpad umístěný pod klávesnicí uprostřed je multidotykový. Z levé a pravé strany je notebook osazen konektory USB 3.1 typ C, USB 3.0 typ A, dvě USB 2.0 typ A, micro HDMI, jack konektorem na sluchátka kombinovaný s mikrofonem a čtečkou na SD karty. Nad displejem najdeme jednomegapixelovou web kameru s mikrofonem a na spodku po stranách dva reproduktory každý po dvou wattech výkonu.

Výrobce proklamuje, že nízká spotřeba a velká baterie umožní běh na jedno nabití až 24 hodin. Ale za běžného provozu (maximální svítivost displeje, zapnuté Wi-Fi a Bluetooth a stále spuštěné řadě aplikací) je reálná hodnota spíše 6 až 8 hodin.

V základní výbavě je model k dostání za 855 eur. Kdybyste se rozhodli vzít Clevo barebone, na kterém je notebook postaven, a doplnili ho zmíněnými komponentami, dostanete se na cenu velmi podobnou, možná jen o nějaký tisíc nižší, a to z toho důvodu, že notebook nemá ošizené vnitřnosti. Například použitý disk je Samsung 860 EVO, ale pokud chcete, konfigurátor vám nabídne i modely vyšší, jako třeba Samsung 970 PRO přes rozhraní NVMe do PCIe.



Dojem je solidní, pevný a chladný

Tolik k faktickému popisu. Co se hmatového dojmu týče, působí produkt velmi solidně a pevně. Otevření víka lze provést téměř jednou rukou, nikde se neprojevují žádné vůle. Stříbrný hliník je jak na pohled tak na dotyk chladný a v kombinaci s docela ostrými hranami výbrusu jakoby se blížil produktům průmyslové třídy. Ale ne tak, aby to nelahodilo oku. Pro práci (i dlouhodobou) je úroveň ergonomie velmi dobrá.

Co naopak hodnotím jako největší zápor je klávesnice a touchpad. Ne až tak, že by šlo o katastrofu, ale v této cenové hladině bych očekával o něco lepší provedení. Na klávesnici se píše krásně i podsvícení je skvělé, ale konkrétně třeba mezerník, pokud je stisknut více na kraji, nezaznamená stisk při běžné síle stlačení (až teprve při razantnějším úderu). Možná jde o vadu kusu a třeba časem požádám TUXEDO o zaslání náhradní klávesnice.


Touchpad má podobný problém, vše funguje skvěle i včetně multidotyku, ale stačí trochu sušší ruce, případně zahřátá část povrchu touchpadu a požadované dotyky již nefungují, jak by měly. Navíc je touchpad umístěn ve středu těla notebooku, ale ne ve středu držení kláves, takže nežádoucí příklepy dlaní mohou být docela časté, pokud se nevyladí doba deaktivace během psaní.

Spodní strana notebooku je kompletně uzavřena jedním víkem bez jakýchkoli průduchů (kromě perforace na reproduktory) a je snadno rozebiratelná po odšroubování sady zapuštěných šroubků. I při velkém zatížení CPU a současném nabíjení je hliníkové tělo notebooku téměř celé chladné. Jeho pravá část u napájecího konektoru se ohřeje, ale ne tolik, že by na ní nebylo možné udržet ruku. Nabíjet lze jak pomocí dodávané nabíječky, tak i přes konektor USB-C, ale ten vyžaduje adaptér s výstupem 12 V a proudem 3 A.

Matný displej podává ostré a věrné barvy i pod nízkými pozorovacími úhly. Při rozlišení 1920×1080 a rozměru 14" jsou body již poměrně jemné, ale ne tolik, aby aplikace, které nepodporují high DPI, byly k nepoužití.

Výkonem se InfinitiyBook řadí spíš do nižší třídy právě díky super úspornému procesoru Intel Core i5–8200Y. Pro běžnou práci a v kombinaci s rychlým SSD je přesto více než dostačující. Náběh systému od spuštění po plnou připravenost je do 10 sekund. Není problém s přehráváním HD videí, ale u 4K nebo 60Hz se již notebook zadýchá. Záleží, zda bude využita akcelerace grafické karty Intel UHD Graphics 615, ale i ta je úsporná a integrovaná v procesoru. Na grafiku náročné aplikace a hry nejsou pro tento notebook to pravé. Na druhou stranu i složité webové prezentace či virtuálně spuštěné systémy problém nejsou. Hlasitost reproduktorů není závratná, ale řekl bych, že dostatečná na ozvuční menší místnosti. Nějaké výraznější basy nelze očekávat, nic však nevibruje a ani nezní plechově.


V souhrnu, pokud porovnám s jinými notebooky, se kterými jsem kdy i po delší dobu pracoval, vyhrává tento především vahou, výdrží baterie, kvalitou displeje, tichostí, ale ztrácí trochu díky klávesnici, chybějícímu ethernetovém portu a menšímu výpočetnímu výkonu. Někomu může chybět dnes docela častá čtečka otisku prstů. Já bych zase uvítal trackpoint, ale v rámci této třídy jde skoro o ekvivalent onoho vodotrysku v hodinkách.

V rámci srovnání s velkoprodukcí známých značek, by se asi v podobné cenové relaci našly modely o něco málo lepší, ale nebude jich příliš mnoho. Navíc se odvážím tvrdit, že některé vlastnosti zrovna tohoto modelu jsou docela raritní. Například právě chybějící aktivní chlazení nebo možnost „normálního“ rozebírání pomocí šroubků a konečně i ona podpora pro Linux.

Dodávaný operační systém

Dostáváme se tak k poslednímu bodu, a tím je operační systém. Jak již bylo zmíněno, lze si během konfigurace vybrat, zda bude dodaný notebook bez systému, jen s Linuxem, jen s Windows nebo s obojím. Ta druhá varianta je možná buď jako dualboot nebo jako virtuální stroj Windows uvnitř Linuxu. V případě samostatné instalace Linuxu je ještě dostupná varianta instalace na kompletně šifrovaný disk.

Dostupné jsou distribuce Ubuntu, openSUSE a nebo TUXEDO OS. Já volil třetí variantu pro vyzkoušení. Jde o Ubuntu s Budgie desktopem a několika úpravami právě pro lepší provozování zakoupeného stroje. Například jde o konfiguraci speciálních kláves, instalaci vhodných balíčků ovladačů, vylepšení řízení spotřeby, zapnuté trim příkazy pro SSD a podobně.

Při prvním spuštění je uživatel vyzván k výběru země, jazyka a k zadání jména a případně hesla. Poté se již systém doinstaluje a po restartu naběhne uvítací dialog a desktop Budgie. Ten je graficky velmi čistý (alespoň dle mého názoru), má hezky sjednocené ovládání a je pochopitelný i méně zdatným uživatelům. TUXEDO volí rozložení s informačním panelem na horní straně a panelem aplikací na levé.

Kromě myši se v Budgie dá navigovat i řadou klávesových zkratek známých třeba z Windows (super+M – minimalizace okna, super+H – domovská složka atd…). Dostupná konfigurace prostředí zvládá běžná a jednoduchá nastavení, ta složitější už ne. Mně konkrétně chyběla možnost přenastavit prostřední klik pomocí ťuknutí dvou prstů na touchpadu (místo třech). Jinak všechny funkce dostupné z horního panelu jako připojení k WiFi, k VPN, k Bluetooth, náhled na kalendář, který může být propojený s on-line účtem, a seznam událostí – to vše pracuje spolehlivě.

Takto připravený notebook bych se nebál rovnou poslat i málo zkušeným uživatelům. Skoro bych řekl, že pro mnoho z nich je to lepší volba než notebook s Windows. Instalace/první spuštění je mnohem snazší a s menším počtem dotěrných dotazů. Většina aplikací je ihned připravena k použití a systém poběží mnohem svižněji, protože bude prostý kupy bloatwaru.

Komu vyhovuje jiná distribuce, může provést přeinstalaci. Já jsem asi po 14 dnech testování přesedlal na KDE distribuci KaOS. Zde se hodí poznamenat, že jde o velmi malou distribuci a přesto nebyl problém s žádným hardwarem. Po instalaci nebylo potřeba prakticky nic upravovat. Fungují zde jak speciální klávesy (hlasitost, svítivost displeje, podsvícení klávesnice, atd…), tak Wi-Fi, Bluetooth a uspání/probuzení.

Když budete chtít systém vrátit do „továrního“ stavu, lze využít USB flash s WebFAI (plně automatizovanou instalací z internetu). Po nabootování z flash se otevře menu s výběrem distribuce (opět Ubuntu, openSUSE nebo TUXEDO OS), a potvrzením dojde k instalaci na primární disk. Dál již vše probíhá automaticky, bez dalších dotazů. Je vhodné pamatovat na to, že na disku budou kompletně smazána stávající data a že se instalační médium zvolené distribuce načítá z internetu, takže během celého procesu je potřeba mít připojený datový kabel.

UX DAy - tip 2

Jednička za chlazení a Linux

Nyní na konec se vrátíme opět na začátek otázkou: jak je to s úrovní svobody tohoto počítače? Je v něm něco navíc, co ho odliší od běžné produkce? Třeba něco co zvýší bezpečnost a sníží riziko šmírování. TUXEDO Computers evidentně dostává docela dost dotazů na podobné téma. A je vidět, že na řadě věcí již zapracovali. Například už nyní je v BIOSu možné vypnout web kameru, mikrofon se zvukem a Wi-Fi s Bluetooth. Nad to je zde ještě možnost deaktivovat Intel Management Engine a do budoucna TUXEDO plánuje změnu bootloaderu na Coreboot.


Takže ano či ne? Pořizovat si tento nebo podobný notebook od TUXEDO Computers? Asi je zřejmé, že recenzovaný model limituje především výkon CPU. Ale zaslouží si velké ANO pro pasivní chlazení a důslednou podporu Linuxu. TUXEDO jako firma nejen sestavující a prodávající linuxové počítače také odvádí kvalitní práci. Jak to bude s podporou v delším časovém horizontu, jak s případným dodáním náhradních dílů a vůbec s trhem barebone osazených Linuxem, ukáže až čas. Zatím se zdá, že jde o perspektivní cestu, protože použité komponenty jsou prakticky stále dostupné a nemusí se čekat na dodání třeba půl roku. TUXEDO je od nás geograficky blízko a dodání by tedy mělo být vždy rychlé a levné.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval softwarové inženýrství na ČZU v Praze, pracuje jako správce linuxových serverů a datových sítí pro středního ISP.