Hlavní navigace

Názor k článku Nová Opera vyroste na základech projektů Chromium a WebKit od Filip Jirsák - Nemyslím si, že by k něčemu tak komplexnímu,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 2. 2013 19:46

    Filip Jirsák

    Nemyslím si, že by k něčemu tak komplexnímu, jako je dnešní web, bylo možné napsat standard, který bude ve všech případech jednoznačný. Stejně tak nikdy nebudou prohlížeče bez chyb. S tím se dá na úrovni standardu dělat jediná rozumná věc -- mít jako klíčovou součást standardu dopřednou kompatibilitu, detekci vlastností a detekci konkrétní implementace prohlížeče.

    Byla velká chyba, že tohle nebylo v HTML 4, s XHTML byla naděje, že se toho dočkáme, protože nic nebránilo to do prohlížečů implementovat. HTML5 v tomhle totálně selhalo a zařídilo návrat po spirále do devadesátých let do doby boje NN 4 × MSIE 4. Akorát dnes už chápeme, že k obsahu se nějakým způsobem musí dostat každý, i ten, kdo nemá ten správný prohlížeč (proto je to spirála a ne kruh). Otázkou příštích měsíců a pár let bude, zda tady vznikne nějaký nový MSIE 6 (současný krok Opery podle mne tuhle možnost otvírá), nebo zda těch povolených prohlížečů bude víc (pokud MSIE a Firefox konečně zvolí jinou strategii, než "dohnat ty, co jsou před námi"). Zbývá jen doufat, že napodruhé se z toho poučíme a XHTML 6 už bude počítat s tím, že ve standardech jsou chyby, v prohlížečích jsou chyby a web chceme rozvíjet.