Hlavní navigace

Názor k článku Nová Opera vyroste na základech projektů Chromium a WebKit od BS-Harou - Článek má spousty zavádějících informací, ale to teď...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 2. 2013 20:44

    BS-Harou (neregistrovaný)

    Článek má spousty zavádějících informací, ale to teď řešit nebudu. Stejně tak tentokrát nebudu polemizovat nad tím, jak to pro Operu dopadne. Nad čím bych se rád pozastavil jsou nějaké nevýhodu přechodu Opery z Presta na Webkit pro web obecně.

    - Aby byl webový standard standard, tak ho musí implementovat dvě různá jádra. Aždo teď mohli třeba opera s Mozzilou něco prosadit, i když se to velkým firmám jako Google a Microsoft nelíbilo. Teď na to bude Firefox sám a asi bude mít často problémy se s jedním či druhým dohodnout.

    - Víc browserů víc ví, když jste pracovali na nějaké více složité webové aplikaci a narazili jste na nějaké podivné chování, mohli jste otevřít jiný prohlížeč aby jste se přesvědčili jestli je chybu u vás nebo v prohlížeči. Opera často měla chování nejblíže k tomu, jak to standardy zamýšleli, takže teď přijdeme o jednu z možností kontroly.

    - Webkit je několikanásobně větší než Presto. Díky malému prestu jste si mohli nainstalovat Operu Mobile do telefonu a její velikost nijak nepoctít. (Presto má velikost jádra kolem 8MB, Webkit kolem 50MB).

    - S ještě větším posílením pozice Webkitu bude ještě více vývojářů ostatní jádra ignorovat. Webkit se tak stane dafakto standardem a až se jednou bude ubírat směrem, který se někomu nebude líbit, bude velmi těžké se ho zase zbavit. Jednou určitě budeme na webkit nadávat jako dnes nadáváme na IE6.