Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (1. 3. 2006)

1. 3. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se znovu vrátíme k rozdělování audio souborů, podíváme se na jeden tak trošku nový audio přehrávač, na další souborový manažer a porovnáme si i adresáře na discích. V závěru si pak ukážeme, jak dostat dokument v docbooku do OpenOffice.org a nevynecháme ani blbinku.

Mp3splt

Před časem prošel sklizní program Wavbreaker, který sloužil k rozdělování WAV souborů na více částí. Wavbreaker se sice velmi snadno ovládá, ale jeho značným handicapem je právě práce pouze s WAVy. Ostatní formáty jako např. mp3 nebo ogg je nutné konvertovat, což se při zpětné konverzi samozřejmě negativně projeví na kvalitě nahrávky. Tuto nepříjemnou zkutečnost lze vyřešit použitím programu Mp3splt, který se specializuje právě na rozdělování mp3 a ogg souborů bez dekomprese.

Mp3splt je k mání ve dvou variantách. Jak pro příkazovou řádku, tak s GTK2 GUI. Varianta s GUI se rozhodně neovládá tak intuitivně jako Wavbreaker, ale to je spíše věc zvyku. Podstatné je, že svému účelu poslouží. V případě, že rozdělovaný zvuk bude např. starší gramodeska, jistě potěší přítomnost podpory FreeDB a CDDB. Mp3splt ke svému provozu potřebuje nainstalovaný přehrávač SnackAmp.

Mp3splt

Audacious

Je to již téměř 9 let, kdy se poprvé objevil přehráváč mp3 s jednoduchým GUI jménem Winamp. Winamp byl tak úspěšný, že se dočkal klonů i napříč operačními systémy. V Linuxu se jeho alternativa jmenuje XMMS, je na ní již ale patrný její věk. Proto vznikl projekt s názvem Beep media player, který převlékl XMMS do novodobějšího GTK2 kabátku a přidal i některá další vylepšení. Nyní jsou však všechny, tedy téměř všechny síly soustředěny na následníka Beep media playeru s názvem BMPx a Beep media player spíše skomírá podobně jako XMMS.

Pokud používáte Beep media player, měli byste vědět i o jeho odnoži jménem Audacious. Audacious se zatím od Beep media playeru příliš neliší, hlavně se ovšem jedná o živý projekt, ve kterém již byly odstraněny některé chyby a na dalších věcech se pracuje.

Audacious

BSCommander

Před dvěma týdny jsem konstatoval, že začátek roku by se mohl líbit věčným nespokojencům se stavem souborových manažerů, protože jeden projekt vstal z mrtvých a jeden nový vznikl. To však není konečný stav a dnes tu mám další souborový manažer z dílny našich severních sousedů. BSCommander, jak se program jmenuje, to jistě nebude mít jednoduché, protože se jedná o klasickou dvoupanelovou koncepci s využitím Qt, kde už má velmi silnou konkurenci v podobě Krusaderu. Jistou výhodou může ale být závislost pouze na Qt, nikoliv celém KDE.

Co se funkční výbavy týče, tak kromě základních souborových operací si BSCommander poradí i s FTP protokolem, porovnáváním souborů či adresářů nebo minimálně .gz archivy. Bz2 bohužel otevřít nedokáže. K dispozici je rovněž jednoduchý interní prohlížeč a editor souborů.

BSCommander

Komparator

Komparator je docela výstižný název této aplikace. Nejedná se totiž o nic jiného než o příjemné KDEčkové klikátko sloužící k porovnávání dvou adresářů. Tuto funkci sice podporuje velká část souborových manažerů, ale často je patrné, že byla implementována spíše symbolicky, jen aby tam byla. Naproti u Komparatoru je na první pohled jasné jeho určení.

Kromě běžného porovnávání podle názvu nebo i obsahu jistě potěší možnost zaměřit se jen na soubory změněné v určitém časovém intervalu, možnost ovlivnit následování symbolických odkazů nebo možnost ignorace rozdílu mezi malými a velkými písmeny. Např. při kontrole obsahu flashdisku, kdy díky možnosti nastavení připojení souborového systému FAT mohou písmena v názvech souborů vypadat jinak, se může jednat o velmi užitečnou funkci.

Komparator

Docbook2odf

Docbook2odf neboli celým jménem DocBook to OpenDocument XSLT je sada XSLT šablon a jednoduchého perlového skriptu, který vám pomůže s převodem dokumentu v docbooku do pro většinu uživatelů přijatelnější podoby, Open Documentu, neboli formátů kancelářského balíku OpenOffice.org 2 a nyní již i Koffice a dalších.

root_podpora

Docbook2odf je dle vyjádření autora primárně navržen pro DocBook 4.3 a obsahuje jen základní množinu nejpoužívanějších elementů. Při zkoušení tohoto produktu jsem narazil na vážnější problémy pouze při pokusu o převod části dokumentace Gnome, která však nesplňovala podmínku DocBook 4.3 a těžko mu je lze tedy zazlívat. U ostatních náhodně vybraných dokumentů, mezí nimiž byla např. i část dokumentace KDE, se vážnější problémy nevyskytly a Docbook2odf fungoval dle očekávání. Pokud narazíte na nějaké případné chyby, autor bude rád za jejich nahlášení. Je zde velká snaha o jejich brzké odstranění.

ABClock

Je asi jen opravdu málo věcí, které by se daly označit za dokonalé a na kterých už není co vylepšit. Mezi něco dokonalého by rozhodně nezařadil autor ABClocku klasické hodiny. Autor se pokusil spojit výhody klasických ručičkových a digitálních hodinek. Jak taková šílenost může v praxi vypadat, je pěkně vidět na stránkách projektu, kde jsou umístěny animované GIFy ukazující tyto hodiny v různém čase.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku