Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (1. 8. 2007)

1. 8. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na blogovátko pro Twitter, GUI pro rsync a Firebird. Pak tu je jeden 3D kreslící program a kompilátor konečných automatů. Na závěr se podíváme na měření propustnosti pamětí a chybět nebude ani oblíbená blbinka.

Pwyter

Twitter u nás asi moc populární není. Ale pokud chcete být in a jít s davem, máme zde jednoho klienta pro Twitter – Pwyter (0.6). Tápete a nevíte, co Twitter je? Jedná se o nový styl blogování, kdy nepíšete příspěvky, co mají hlavu a patu, ale jenom krátké zprávy, co právě děláte: „Píši sklizeň pro Roota.“, „Jdu se nasnídat.“ apod.

Pywriter

Pwyter

Grsync

Grsync (0.6) je grafické rozhraní k rsyncu. Většina voleb rsyncu je zde převedena do zaškrtávacích políček. Příjemné je, že u každé volby je tooltip, který zobrazuje, jak se jmenuje příslušný parametr na příkazové řádce, takže vás v tomto ohledu i nepřímo vzdělává. Kromě hezkého GUI přináší Grsync i možnost uložit si vše (zdrojový a cílový adresář a volby rsyncu) do session a tohle vše později jednoduše obnovit.

Grsync

Grsync

Kfb

Kfb (0.1a) neboli KDE Firebird RBDMS Administration Tool je grafické rozhraní pro FireBird databázi. Umí vše co lze od takového produktu očekávat (procházet data, zobrazovat obsah databáze, upravovat položky, mazat je… A kromě té klasiky mě zaujala i možnost nechat si vygenerovat libovolné množství dat, které se vloží zvolené tabulky.

Kfb

Kfb

Moonlight|3D

Moonlight|3D (0.1.4) je 3D modelovací program. Nejsa grafik, nedokážu se vyjádřit, zda je lepší nebo horší než např. Blender. Sice to autoři označují jako „technology preview“, ale mně se to zdá docela šikovné. Moonlight podporuje mesh, NURBS a modelování Bezierovými křivkami. Výsledek je možné renderovat jak raytracingem, tak radiozitou. Tato nová verze už umí nativně běžet na 64 bitech.

Moonlight

Moonlight

Ragel State Machine Compiler

Ragel (5.23) umí kompilovat konečné automaty do C, C++, Objektového C, D, Javy a Ruby. Sice se nejedná o tak mocný nástroj jako Yacc nebo Bison – už prostě proto, že regulární jazyky jsou podmnožinou bezkontextových jazyků, ale na druhou stranu se s konečnými automaty pracuje mnohem lépe a většinou s nimi vystačíte. Ragel umí z vaší gramatiky vygenerovat graf konečného automatu (pomocí Graphviz). Obsahuje preprocesor rlcodegen, který umí nahradit konečný automat výsledným kódem přímo ve zdrojáku (příklad). A co je příjemné – provádí minimalizaci stavů.

Bandwidth

Bandwidth (0.12) umí změřit rychlost vaší L1 cache, hlavní paměti a framebufferu. Vše pro zápis i čtení. Ačkoliv jak vidíte podle screenshotu, tak nic není dokonalé. Zřejmě to ještě autor nezkoušel na x86_64.

bandwidth

Bandwidth

root_podpora

Blbinka

Nejkrásnější stroj – veškerá interakce probíhá přes tlačítko ON/OFF.

I telemarkeťáci většinou znepříjemňují život nám. Ale jde to i naopak (v angličtině). A nedej Bůh, jestli by si chtěli v práci zazpívat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.