Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (10. 1. 2007)

10. 1. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. V dnešní sklizni se podíváme na další souborový manažer, program na práci s komprimovanými soubory a jeden zajímavý přepínač aplikací. V druhé části nás pak čeká nástroj na práci s hesly, uděláme si pořádek ve fotkách a nevynecháme ani blbinku.

Atol

Jak ukázal loňský srovnávací test osmi souborových manažerů, softwaru tohoto typu není v Linuxu až tak málo a je z čeho vybírat. Pokud vás ovšem sestava na startovní čáře testu nezaujala, měl bych tip na další kousek jménem Atol. Šířen je pod BSD licencí a jako GUI využívá GTK+ 2. V seznamu závislostí je i gnome-vfs, ale nepovinně, takže bez GNOME se obejde a pokud se vám zalíbí, netrvá ani Linuxu. Lze jej přeložit i pro Windows.

Výčet funkcí patří spíše k normálu, a tak si Atol kromě běžných souborových operací jako je mazání, kopírování, … poradí pomocí pluginů i s komprimovanými archivy. Umí vyhledávat soubory, dělit je a spojovat, počítat kontrolní součty, (de)šifrovat soubory algoritmem Blowfish a nechybí ani podpora FTP. SFTP funguje bohužel pouze ve Windows verzi. Za zmínku rovněž stojí podpora drag & drop.

Atol

KArchiver

Obsluhovat (de)komprimační nástroje v příkazové řádce sice není nikterak obtížné, ale není to pro každého. Do KDE by např. mohl příjemně zapadnout program KArchiver šířený pod GPL.

KArchiver je klasické (de)komprimační klikátko, které si poradí s celou řadou formátů od arj až po klasický zip. Dle webu projektu je jich 12, ale některé umí pouze číst. Program umí provádět konverze mezi jednotlivými formáty, rozumí si s archivy chráněným heslem a nečiní mu potíže ani samorozbalovací archivy. Podpora drag & drop u GUI aplikace samozřejmě také nechybí.

KArchiver

Superswitcher

S pozvolným nástup 3D akcelerovaných desktopů se mění i způsob přepínání ploch a aktivní aplikace, ale jestliže stále používáte nějakou tu „2D klasiku”, měl bych tu jeden zajímavý přepínač jménem Superswitcher šířený pod GPL a využívající GTK+ 2.

GNOME je na přepínání aplikaci docela dobře použitelná kombinace kláves alt + tab, ale přepíná pouze aplikace na aktuální ploše. Jestli je to dobře nebo špatně asi nemá cenu polemizovat, ale pokud se vám to nelíbí, můžete zkusit Superswitcher. Superswitcher naslouchá na Windows klávese Start a po jejím stisku se objeví okno, na kterém jsou veškeré používané virtuální plochy a aplikace na nich spuštěné. Aplikace se dají přepínat jak myší, tak i klávesnicí. Program kromě GNOME funguje minimálně stejně dobře i v Xfce a na GNOME nemá závislosti.

Superswitcher

Revelation

Jedno heslo u všech účtů znamená při provalení na jediném místě většinou velkou nepříjemnost a hromada hesel zase u většiny z nás odpovídá jistotě zapomenutí minimálně těch méně používaných. Hlavě lze sice trošku pomoci papírkem, ale to už taky není ideální stav. Jistým řešením by mohl být např. program Revelation šířený pod GPL a napsaný v Pythonu s využitím GTK+ 2.

Revelation je správce hesel, který vaše hesla drží v AES zašifrovaném souboru a pamatovat si tak musíte jen jediné hlavní heslo. V účtech si lze udržet pořádek i při jejich větším množství díky podpoře stromové struktury. Při zadávání nových účtů je pamatováno na typ, aby mohl Revelation pomoci např. s otevřením webového prohlížeče či FTP klienta, a nechybí ani pomocník v podobě generování hesel. K dispozici je rovněž celá řada importů a exportů do aplikací podobného typu.

Revelation

KPhotoAlbum

KPhotoAlbum je šikovný prográmek pro správu fotografií, o kterém již sice na Rootu v minulosti zmínka padla, ale pod jiným názvem. Jeho dřívější název byl KimDaBa. Program je licencován GPL a v závislostech má KDE.

root_podpora

KphotoAlbum si drží v databázi informace o jednotlivých snímcích a dle zadaných kritérií je pak umožňuje snadno dohledávat. O charakteru programu již na první pohled svědčí i lišta, která zobrazuje počty fotek nafocených za dané časové období a pomocí které se dá snadno pohybovat ve vybraných snímcích podle času. Na prohlížení tu je pak jednoduchý integrovaný prohlížeč, který sice možná není tak funkčně dokonalý jako některé jiné nástroje, ale to podstatné umí a zvládne i automatické vykreslování obrázků jako prezentaci. Kdyby integrovaný prohlížeč někomu nevyhovoval, pro KPhotoAlbum není problém volat externí programy.

KPhotoAlbum

Blbinka

Na závěr bych zde měl tentokráte jeden komix ze serveru air4web.com. Sice není úplně nejnovější, ale snad nejsem jediný, koho doposud míjel. Na stejném serveru by vás taktéž mohl zajímat rozhovor s BLEKem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku