Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (10. 11. 2004)

10. 11. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme něco málo muziky, dva systémy pro návrh agentů a několik dalších programů.

Oddělení sazeniček

MySQL Query Browser (1.1.0-gamma) vypadá jako slibná alternativa k phpMyAdminu pro X11. Osobně se mi moc líbí možnost uložit si SQL dotaz do bookmarku. A navíc podporuje nové vlastnosti MySQL 5: uložené procedury, funkce a pohledy.

Car Dealer Website (1.0) je kompletní web pro dealery automobilů napsaný v PHP. Všechny stránky jsou uloženy v šablonách, takže úprava by měla být velmi jednoduchá. Pokud jste právě získali zakázku na tvorbu webu pro autobazar, tak už jste skoro hotovi.

Hypertext Time Protocol (0.3.4) je nástroj pro synchorinzaci času, který namísto protokolu NTP používá protokol HTTP a z jeho hlaviček zjišťuje čas vzdáleného počítače. Pro normálního člověka naprosto neužitečná věc; pro člověka za velmi silným firewallem věcička k nezaplacení.

Muzice sice moc nerozumím, ale Wired (0.1) vypadá jako velmi profesionální nástroj. Kromě základního nahrávání a přehrávání podporuje práci s nástroji a efekty. Umožnuje číst AKAI CD, což vůbec netuším, co je, ale jednou jsem o tom slyšel mluvit kamaráda skladatele.

Album Cover Grabber (0.80) je výborná utilita pro lidi s velkým mp3 archivem, která získá obal k albu. Je to velmi jednoduché a nedělá nic jiného, než byste sami zvládli s pomocí Google. Program se podívá na název vašich složek, vyhledá takový obrázek v Googlu nebo na Allmusic.com, a vy se jenom rozhodnete, zda a který obrázek uložíte. Jednoduché a ve velkém množství alb velmi efektivní.

Oddělení agentů

Minulý týden se urodily hned dva programy pro návrh agentů. Pro neznalé jenom naznačím, že se jedná o termín z umělé inteligence a kognitivních věd. V žádném případě se nejedná o novou hračku pana Q.

DIET agents (0.95) je platforma pro rychlý vývoj agentového systému. Nová verze přidává podporu perzistence agentů a SSL komunikaci.

MARIE (0.2) je nástroj pro návrh mobilních a autonomních agentů.

Oddělení očekávaných sklizní

Včera vyšel dlouho očekávaný Firefox (1.0). Na titulní stránce mi to hned detekovalo přístup z Čech a nabídlo mi to ke stažení lokalizovaný balíček. Chytré.
Jsem zvědavý, co se bude stahovat více, zda Firefox, nebo Halo2, které mělo stejný den vydání.

Při stabilizaci Firefoxe měli programátoři zřejmě více času, takže jsme se dočkali i nové verze Thunderbirdu (0.9). Kromě jiných nových vlastností mě zaujaly složky uloženého hledání, což jsou virtuální složky zobrazující zprávy podle kriterií předchozích hledání. Např. si můžete vytvořit složku zpráv přijatých od přítele během posledních 30 dní, ačkoliv vlastní zprávy máte umístněny v jiných složkách.

602Office je nový produkt firmy Software602 založený na OpenOffice.org a doplněný o 602SQL 9.0. Konečně je tedy k dispozici alternativa k MS Office včetně Accessu. Nad spojením obou produktů se již dříve spekulovalo. Docela mě tedy překvapilo, že tento produkt je placený a není uvolněn přes OpenOffice.org, jak se spekulovalo. Jedná se ovšem pouze o českou verzi, takže s příchodem mezinárodní verze se to může ještě vyvinout a oba produkty se mohou spojit a Software602 by se dál věnovalo jenom podpoře.

root_podpora

Oddělení sklizně kombajnem

Vyšel Bind9(9.3.0), VLC (0.8), Fedora Core (3), FreeBSD (5.3) a OpenBSD (3.6).

Oddělení znuděných programátorů

Už vás nudí chybová hlášení kompilátorů? Chcete se vrátit do období děrných štítků, kdy program buď fungoval, nebo nefungoval? Zkuste RealMan's Compiler Collection – kolekci kompilátorů (mno kolekce… momentálně akorát C, C++), která vám program buď zkompiluje a napíše „Yes“, nebo objeví chybu, program nezkompiluje a napíše „No“. Dle autora neexistuje lepší pocit než si na chybu přijít sám.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.